Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Duhová andulka – miniseriál 2. část
Sdílet:

Duhová andulka – miniseriál 2. část

Jak má vypadat duhová andulka, jsem popsal v minulém díle miniseriálu. Jak dosáhnout při troše štěstí duhové andulky, se nyní pokusím krátce přiblížit.

Duhová andulka (obr. – 1. zleva), jak již bylo zmíněno, je kombinací žlutohlavé a světlekřídlé (šedokřídlé / bělokřídlé) neperlové mutace.


Dobré je spojit například světlekřídlou neperlovou andulku opalinové kresby (obr. – 2. zprava) s andulkou žlutohlavou. Optimální je vždy spojení alespoň jedné duhové andulky a světlekřídlé opalinové neperlové. Právě takové světlekřídlé (často šedokřídlé) opalinové neperlové andulky lze v chovech dobře najít. Tyto andulky jsou krůčkem k duhové andulce, ale chybí jim žlutá barva na hlavě v kombinaci s opalinovou kresbou (žlutohlavost). Proto jako druha použijeme žlutohlavou andulku – třebaže není světlekřídlá (obr. – 2. zleva).


Andulky je nutné vybírat z chovu, kde se nevyskytuje perlová mutace. Perlová kresba je totiž dominantní a potomstvo po perlové andulce (obr. – 3. zprava) zpravidla převládá v dalších generacích a tím hatí cíl odchovat neperlovou světlekřídlou mutaci, která je výchozí pro chov duhových andulek.


Když už se nám podaří sehnat pravou duhovou andulku a k ní chceme dát vhodný protějšek, můžeme použít zmíněnou světlekřídlou opalinovou mutaci nebo lépe pro zakomponování fialové barvy andulku fialovou opalinovou (obr. – 3. zleva), či například modrou žlutohlavou (obr. – 2. zleva). S barvami je možné si hrát, jen je potřeba respektovat několik daných zásad při výběru vhodné kresby a barevné kombinace.


Potomci duhových andulek jsou velmi důležití pro další chov, proto je vhodné i zdánlivě nevýraznou andulku s vhodnými geny dále v chovu použít, ať už se jedná o barvy směrem do šedé, či zelené. Vždy je ale lepší používat žlutohlavé jedince. V podstatě lze do chovu duhových andulek použít jakoukoliv barevně zajímavou mutaci, která se vyznačuje buď opalinovou kresbou, světlekřídlou barvou, žlutohlavou mutací a není perlová (ani v předcích). Také je potřeba zmínit, že se do chovu duhových andulek nehodí mutace takzvaná dvoufaktorová perlová (označení 2F), což je potomek perlových andulek zelené a modré řady. 2F mutace modré řady je bílá tmavooká a 2F mutace zelené řady je žlutá tmavooká. Nevhodné je také, díky dominantnosti mutace, používání žlutolících andulek (obr. – 1. zprava).


Dále už je chov jen jedno veliké očekávání a při troše chovatelského štěstí nás může každý experiment s barvami u duhových andulek velmi pozitivně překvapit.


V příštím díle se podělím o vlastní zkušenosti s chovem duhových andulek.

Autor textu: Martin Záruba
Autor fotografií zdroj: Martin Záruba
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru