Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky - Připravené či hotové krmivo?
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky - Připravené či hotové krmivo?

Co je lepší?

Ve Fauně, i jiných odborných tiskovinách, se v poslední době loriům věnuje více pozornosti, než tomu bývalo dříve a to je dobře. Autoři doporučují různé návody na přípravu krmiva, ale je známo, že na trhu jsou nyní k dostání hotová krmiva osvědčených značek. Návod na univerzální krmivo ale neexistuje. Chovatel, který však s používanou směsí dociluje úspěch v chovu a má své ptáky v dobré zdravotní kondici, měl by ji používat trvale. Důležité je, aby tato směs neobsahovala žádný mléčný cukr (laktózu), protože tu nemůže organismus loriů využít. Rozhodující je také obsah energetických substancí. Není-li dostatečně vysoký, musí být zvýšen. Má to i svoji stinnou stránku, neboť se zvyšuje produkce výměšků a dochází k silnějšímu znečišťování chovatelského zařízení.

Kombinace prodávaného nektaru se suchým krmením

Chovatel P.T. krmí své lorie černé kombinací prodávaného nektaru se suchým krmením. To je základ. Nektarový roztok se podává v časných ranních hodinách. Pro přibližně 30 kusů malých až středně velkých loriů a 30 velkých loriů jsou zapotřebí v průměru 4 l řídké kaše. Ta se připravuje z ovesného šlemu, Lori-nektaru, květního pylu, vysoce hodnotného včelího medu, pivovarských kvasnic, sirupu s různými příchutěmi, ze šťávy z mrkve, přípravku pro posílení střevní mikroflóry (Entrodex), vitaminového přípravku Multimulsin a přípravku Osspulvit (směs minerálií).

Zelené krmivo, zelenina, bobuloviny a ovoce

Této směsi dostanou loriové 180 ml na kus a den, přičemž dávka kolísá podle ročního období a stáří mláďat v průběhu odchovu. Dávka kaše je pravidelně spotřebována asi v 15 hodin a proto se před 18.00 hodin podává ještě suchá směs z týchž hlavních složek, s přídavkem hroznového cukru a kousků ovoce. Zelené krmivo, zelenina, bobuloviny a ovoce se podle roční doby dávají občas jako pochoutka do drátěných košíčků zavěšených zvenku na pletivo voliéry. Zvláště chutná loriům červená paprika.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru