Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Amarant malý
Sdílet:

Amarant malý

Popis

Samec: Hlava, spodní krk a spodina tmavě červenohnědá, na prsou několik drobných bílých teček. Vrch těla hnědý. Vrchní krovky ocasní, kostřec a zobák červené. Ocas černý. Okruží oka smetanově bílé.

Samice: Celá hnědá, spodina světlejší. Kostřec, vrchní krovky ocasní a uzdička červené. Na prsou má několik drobných bílých teček. Okruží oka rovněž smetanově bílé.

Mladí jsou šedohnědí, uzdička červená, kostřec a vrchní krovky ocasní temně červené. Zobák černý. Bílé okruží oka se objeví až při přepeřování, které trvá několik měsíců.

Délka: 10 cm, křídlo 45-51 mm, ocas 31-37 mm.

Vlast

Převážná část tropické Afriky od kraje Sahary a Núbie, Habeš po Natal. S ohledem na rozlehlost území bylo určeno 9 zeměpisných forem. Patří mezi nejhojnější a nejoblíbenější exoty na trhu.

Při přechodu je velmi choulostivý, zvláště pak samičky, které jsou proto pro chovatele cennější a vzácné. V poměru pohlaví převládají samečkové a to většinou 3:1. Zvláště vysoký počet samečků se objeví v importu, který byl vypraven z Afriky po skončeném prvním hnízdění. Dobře aklimatizovaní ptáci jsou však vytrvalí a odolní. Velikou předností je, že je pohlaví podle vybarvení snadno rozeznatelné a jejich šat je stálý. Jsou velmi čilí, se všemi spoluobyvateli snášeliví, ne však s jedinci svého druhu.

Krmení

Na potravu jsou nenároční. Krmím je směsí prosa, moháru a čumízy, všechny druhy občas naklíčené. Živočišnou potravu mají velmi rádi. Čerstvé mravenčí kukly (drobné), dále moučné červy a vaječnou míchanici. Nemám-li menší moučné červy, tak je stříhám na kousky asi 3 mm, které polykají celé. Větší kousky jen vysají, jako jiní astrildovití pěvci.

Odchov

Hnízdo staví buď volně v křoví, častěji však v budkách 12 x12x15 cm s přední stranou z 1/3 otevřenou anebo v pleteném košíčku (kukaň) - vše podobných rozměrů.Pokud si postaví hnízdo volně ve křoví, je úhledně spleteno v malou kouli s úzkým postranním vletovým otvorem. Snůška je 4-5, většinou však jen 4 čistě bílá vajíčka. Přes den na nich sedí rodiče střídavě, v noci většinou jen samička, zatímco sameček spí poblíž hnízda v křoví. Mladí se líhnou za 11 dnů, jsou tmavě šedohnědí, pokryti bělavým chmýřím. V koutcích zobáčku mají bílé papily, které v temném hnízdě výrazně odrážejí světlo. Staří krmí velmi pilně, ale často se u nich, jako u jiných druhů astrildů, vyskytuje nectnost, že vyhazují mladé z hnízda. Zjistíme-li to včas, kdy jsou ještě živá, můžeme je bez obav dát zpět do hnízda a staří je jistě budou dál krmit. Obvykle je však znovu vyhodí a proto je třeba po několik dnů ptáky bedlivě sledovat. Pokud je umístěna budka nebo volné hnízdo ve větší výšce a mláďata jsou z hnízda vyhozena, nemohou někdy pád přežít. Proto používám molitan asi 50 x 50 cm, který je pod budkou na zemi. Mláďata rodiče vyhazují z otvoru budky. Nikdy jsem nenašel vyhozené mládě v jiném místě voliéry. Při pádu na molitan pád určitě přežije a mládě (holátko) neprochladne. Tímto způsobem jsem mnohokrát zachránil celá hnízda. Po několika dnech přestanou mladé vyhazovat a pak je průběh hnízdění již normální. Po vyvedení jsou mláďata ještě asi 14 dnů krmena. V té době znovu sedí samička na nové snůšce. Mladé můžeme ve voliéře nechat. Usadí se v některé z prázdných budek a starší je nepronásledují.

Průběh přepeřování ze šatů mládí je velmi pomalý. První známky lze spatřit sice již po 5-6 týdnech, ale úplné přebarvení je skončeno za 6 i více měsíců. Průběh je odvislý jak od vlhkosti ovzduší, tak především od teploty, která má být raději vyšší. V této době vyžadují mladí zvýšenou péči, protože tvorba červeného barviva klade na organismus ptáků vysoké nároky.

Zpěv

Zpěv, jak jej známe u jiných astrildovitých, u amaranta neuslyšíme. Vydává jen příjemně znějící flétnový hvizd, přitom pohybuje trhavě ocáskem nahoru a dolů a nikoliv jako jiní astrildovití ze strany na stranu. Svatební tanec je podobný jako u motýlka rudouchého, ale opět bez zpěvu, jen s flétnovým pohvízdnutím, nebo v tichosti.

Ve své domovině je velmi oblíbeným klecním ptákem. Je hojný všude v blízkosti lidských obydlí. Hnízdí v zahrádkách, v děrách ve střechách chat domorodců. Méně se vyskytuje v krajině neobydlené. Pravidelně se zdržuje ve společnosti jiných drobných astrildů, motýlků a atlásků malých, kteří s oblibou vyhledávají jeho hnízda pro své snůšky. Je velmi důvěřivý a krotký a je možno se k němu přiblížit na 1-2 kroky.

Pozn.: na doplnění byly převzaty poznatky z odborné literatury.

Autor textu: Rudolf Václavský
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru