Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Praktické tipy pro chovatele
Sdílet:

Praktické tipy pro chovatele

O použití laktobacilů

Zdraví papoušků mohou ohrožovat různé enteropatogenní a enterotoxické bakterie, které podporují průběh nemoci, narušují činnost orgánů a mohou být příčinou úhynu. Ptáci s dobře fungující střevní mikroflórou jsou před škodlivými účinky bakterií chráněni, ale některé mimořádné okolnosti (např. změna krmení, prostředí ap.) mohou její složení narušit.

Osvědčenou prevencí pro udržení optimálního složení střevní mikroflóry papoušků je obohacování krmiva různými doplňky obsahujícími bakterie mléčného kvašení, tzv. laktobacily (např. jogurt). Nejvíce se jejich aplikace uplatní u mláďat na začátku jejich života po dobu 3-4 týdnů, kdy jim zajistí správnou a zdravou střevní mikroflóru. Již v r. 1991 zavedla u nás firma Medipharm probiotické přípravky s obsahem laktobacilů (bakterie mléčnoho kvašení řady Lactiferm a Ecovit D). Nyní je na trhu nabízen přípravenk Avibion, obsahující bakterie Lactobacillux casei a Bacillus subtilis, jejichž nosič jsou odstředěné mléko a glukóza. Balení je 1000 g, což mnohému chovateli vyhovovat nebude. A ještě připomenu humánní přípravem SYMBLAKT s potřebnými lactobacily (bal. 30 tbl á 39 Kč).

Jód je pro ptáky důležitý

Jód je nepostradatelný při léčení štítné žlázy, je to žláza s vnitřní sekrecí, produkující hormon thyroxin. Chybí-li v potravinách jód, může se štítná žláza nadměrně zvětšit s následným tlakem na jícen a průdušnici, což ztěžuje dýchání. Jejím tlakem se také snižuje průchodnost potravy zažívacím traktem. Následuje městnání přijaté potravy ve voleti i v žaludku, který se přeplňuje, rozšiřuje a zaněcuje s případným zvracením. Vyskytovat se mohou křeče a poruchy pohybu. Často se projevuje značná nervozita a lekavost, také jsou škodlivé reakce na dění v okolí. Dochází k zátěži srdce a krevního oběhu. Nemoci vyvolané nedostatkem jódu s delší dobou trvání mohou být příčinou úhynů ptáků.

Jód podstatně ovlivňuje tvorbu peří a průběh pelichání. Aplikovat se může i preventivně ve formě známé jódové tinktury nebo tzv. Lugolova roztoku, který připraví každá lékárna podle tohoto předpisu: Jodi 1,-, Kalii iodati 2,-, Aqua destilata ad 100 ml. Vyzkoušená dávka je 2 až 2,5 ml/l litr vody, jednou nebo dvakrát za měsíc.

Rybí tuk ptákům, ano či ne?

Starší odborná literatura doporučuje dávat ptákům rybí tuk jako zdroj vitamínů a jódu. Někteří současní odborníci jej odmítají protože má na ptačí organismus nepříznivý vliv.

Rybí tuk se získává z jater některých druhů ryb. Obsah vitamínů může být různý, podle pohlaví ryb, jejich stáří, výživného stavu, roční doby odlovu, podle teploty mořské vody aj. Získaný výrobek je velice bohatý na nenasycené mastné kyseliny, je citlivý na světlo a kyslík, které rybí tuk rozkládají. Při oxidaci mastných kyselin vznikají peroxidy, které snižují obsah vitamínu A a E, narušují játra ptáka a srdeční sval, zatěžují organismus vysokým obsahem tuku (až 99,8 %). Rybí tuk často dodává ptačímu tělu nekontrolovatelné množství vitamínu A a příliš vysoké množství vitamínu D. Podle dr. Kronbergera je předpoklad pro narušení zdraví po aplikaci rybího tuku tak vysoký, že je třeba před jeho používáním varovat. Vhodnější je pravidelné podávání některého přípravku s multivitamíny.

Biostimulátor MUMIO

V nedávných dnech jsem v jednom zooobchodě četl nabídku na biostimulátor MUMIO. Vracím se v krátkosti ke zprávě, kterou do Fauny 1994/8 poslal O. Božoň.

Jedná se o vysokomolekulární organicko-minerální sloučeninu (C5H6O3) blížící se antibiotiku mikotinu. Obsah 26 mikroelementů, 10 oxidů kovu, 6 aminokyselin, steroidy, fosfolipidy, vitamíny, éterické oleje - je dobře rozpustný ve vodě i v lihu.

Působí antisepticky, zlepšuje celkový zdravotní stav. Používá se v humánní medicíně k léčení otevřených ran, prasklin, výronů, pohmožděnin, popálenin, podráždění zažívacího traktu, nemoci pohybového aparátu, bronchitidy, pneumonie a další.

Záruční doba neředěného přírodního extraktu je neomezená při uchování v temnu. Naředěný roztok je nutno spotřebovat do 14 dnů, musí být uskladněn v uzavřené lahvičce nebo v kelímku v chladničce. Odborníci, kteří se věnují výzkumu „mumio“ jej nazývají zázračným balzámem. Kdo z našich čtenářů MUMIO již vyzkoušel, prosím, ať sdělí své zkušenosti. Děkujeme jménem všech čtenářů.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru