Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Netradiční doplňky ve výživě papoušků
Sdílet:

Netradiční doplňky ve výživě papoušků

Mezi hlavní složky potravy papoušků patří především určitá suchá, máčená či klíčená směs různé skladby zrnin, ovocně–zeleninové saláty, „zelené krmení“ a také složka s vyšším obsahem živočišných bílkovin, nejčastěji se jedná o vaječnou míchanici. Existuje však velké množství potravinových doplňků, jejichž složení, způsob aplikace či formu si někteří chovatelé bedlivě střeží a nechtějí se podělit o své zkušenosti.

Jelikož do této skupiny chovatelů nepatřím, chtěl bych touto cestou informovat další chovatelské nadšence o několika doplňcích, které by mohly podpořit zdraví jejich opeřených kamarádů či přispět ke zdárnému odchovu. Cílem tohoto článku není propagace či skrytá reklama níže zmíněných výrobků, bez konkrétního popisu by však měl článek pramalou hodnotu pro čtenáře. Nikdy jsem nepracoval, nepracuji a ani se nechystám pracovat u firem vyrábějících níže zmíněné výrobky či u jejich distributorů.

Pangamin
Jedná se prakticky o sušené pivovarské kvasnice s příměsí sladového extraktu. Důležitý je především fakt, že obsahují poměrně slušné množství vitamínů řady B. Konkrétně se jedná o B1, B2, B6 a B12. Mezi další, zdraví prospěšné látky pro živočišná těla patří u Pangaminu kyselina pantotenová, pangamová a listová, cholin, niacin a také biotin. Nepřehlédnutelné je také zastoupení minerálních látek, především fosforu, vápníku, draslíku a hořčíku. Co se týče stopových prvků, je zde zastoupen zinek, měď, mangan, chrom a železo. Velmi podstatný je však výskyt esenciálních aminokyselin. Nyní cituji výrobce: „Kvasničná buňka je přírodní minilaboratoří obsahující množství vitamínů, minerálních látek, stopových prvků, bílkovin, aminokyselin a dalších biologicky aktivních látek nezbytných k obnově buněk našeho těla.“ Shrnutím lze tedy říci, že Pangamin je poměrně slušným komplexem zdraví prospěšných jednotek. K dostání je v lékárnách a obchodech se zdravou výživou, popřípadě se dá objednat na internetu. Dnes již existuje celá řada forem tohoto výrobku. Dá se sehnat i Pangamin s přídavkem laktobacilů, pupálkového oleje, jodu či omega 3 kyselinami, což jistě také není informace k zahození pro lidi, kteří chtějí svým papouškům dopřát opravdu co nejpestřejší stravu. Pangamin aplikuji nadrcený do vaječné míchanice nebo rozpustím pět slisovaných tablet ve dvou litrech vody a podávám jako napájecí vodu. Vodu bych však nenechával v miskách příliš dlouho a večer provedl výměnu za vodu čistou, popřípadě další aplikaci Pangaminu. Cena Pangaminu se pohybuje v desítkách korun, takže se nejedná o nedostupný výrobek.

Nori vločky
Jedná se o mořské řasy v podobě malých sušených kousíčků. Aplikace je jednoduchá. Řasou lze posypat nakrájené ovoce či zeleninu a malé kousíčky řasy dobře přilnou a jsou konzumovány ptákem zároveň se známým ovocem a zeleninou, tedy takto to probíhá alespoň u mých papoušků. Velmi významnými plusy jsou především vysoké obsahy vitamínů a také minerálních látek a v neposlední řadě opět omega 3. Domnívám se, že využití mořských řas ve výživě ptáků je celkově podceňováno. Kromě Nori řasy existuje řada jiných, které by se daly využít také. Velkou výhodou je právě vysoký obsah minerálů, které se dokážou dobře vstřebat do těla. Nedostatek minerálů je mnohdy významným faktorem při zdravotních obtížích ptactva a často úzce souvisí s jejich imunitními systémy a případnou náchylností k nemocem. Proč se tedy nesnažit dotovat minerály pravidelně a přírodní cestou. Mnoho ptáků se nenapije vody při aplikaci různých umělých přípravků, některé páry také nevyužijí ani sépiovou kost či nabídnutý minerální blok. Právě v takových případech musí chovatel hledat všemožné alternativy a nabídnout ptákům minerály či vitamíny jinak. Tímto však výpis výhod aplikace mořských řas nekončí. To nejlepší je potřeba nechat si nakonec. Mořské řasy (myšleno ty zdraví prospěšné) mají schopnost eliminovat radioaktivní a škodlivé chemické látky v těle. Mají pro tělo čistící význam a dokážou z těla odnímat i těžké kovy jako olovo, rtuť a kadmium. Domnívám se tedy, že stejné to bude i u škodlivého zinku z pletiv. Tuto problematiku „čištění“ řeší v poslední době přípravek Humac a používám ho také, každopádně nyní můžete vědět, že existují i jiní pomocníci. Abych byl také konkrétní s obsahem minerálů, mořské řasy obsahují asi o 10 až 20 % více minerálů než běžná zelenina. Pokud se někdo bojí, že řasy mohou pocházet ze znečištěných vod, pokusím se zmírnit tuto obavu následujícím argumentem. Díky schopnosti řas absorbovat velké množství minerálů nemohou již absorbovat ostatní škodlivé látky. Dalo by se říci, že tam, kde je znečištěná voda, tyto řasy ani nevyrostou. S cenou u Nori vloček se vlezete zcela v pohodě do 30 Kč, můžeme zde opravdu použít přísloví „Za málo peněz hodně muziky“. Možno ji koupit na internetu či v zaběhlejších prodejnách se zdravou výživou.

Červená čočka
Jedná se o specifický druh čočky. Hlavní výhodou je především to, že tato čočka je do měkka uvařena během 10 minut. Tato čočka je velmi bohatým zdrojem selenu, železa, fosforu, zinku, vitamínu B6 a hlavně velkým množstvím bílkovin. Čočku přidávám do míchanice nebo spolu s kukuřicí a hrachem. Na tuto surovinu nejspíše nenaučíte úplně všechny ptáky a případné „učení“ bude nejspíše z počátku spíše plýtvání. Věřím však, že opravdu velmi pestře krmení ptáci nebudou mít s novým komponentem směsi problém.

Černý oves
Není to tak dávno, co byl černý oves a jeho možný přínos pro zkvalitnění krmení ptactva probírán na internetových fórech. Prozatím se mně nepodařilo nalézt opravdu validní informace či výsledky nějakých výzkumů. Černý oves by měl být daleko výživnější než běžný oves a jsou jím krmeni i koně. Jelikož rád experimentuji ve výživě papoušků, když jsem uviděl černý oves u prodejce, za kterým jezdím nakupovat krmiva pro papoušky, neváhal jsem. Přidávám jeden díl černého ovsa do dvaceti dílů krmné směsi a byl velmi dobře přijímán veškerým ptactvem od samého začátku podání. Také ho přidávám do máčené či klíčené směsi a ptáci ho i v této formě velmi dobře přijímají. Na podzim jsem kupoval kilo za 10 Kč.

Dokrmovací kaše
Možná zrovna vy patříte mezi ty „šťastlivce“, kterým papoušci neochotně přijímají rozmanité směsi ovoce a zeleniny, nechtějí přijímat žádné minerální, vitamínové či bílkovinné přípravky a člověk má trochu strach, zda jim něco nechybí. V dnešní době reklamy jsme zpracováváni domnívat se, že musíme používat x umělých přípravků a jedině tak můžeme mít zdravé ptactvo a zdárné odchovy, ovšem mnohem méně lidí si uvědomuje, že stejně jako trhy ostatní je i trh s umělými doplňky pro ptactvo také velmi dobrý byznys. Osobně se domnívám, že většina umělých přípravků určených pro dospělé jedince široké palety chovaných ptáků může stejně tak jako blahodárné účinky přinést i účinky opačného rázu, především při předávkování či nevhodné kombinaci preparátů. Také mně není úplně jasné, jak nemohou zanechat byť minimální stopy tyto umělé přípravky na tak citlivých orgánech, jako jsou ptačí játra a ledviny. Zcela opačnou situaci však vidím u kvalitních kaší pro ruční dokrmování. Přisuzuji jim vrchol vědecké práce. To, co se děje po aplikaci umělých přípravků v organismu dospělého jedince, nevidíme. Dokrmovací kaše však musí být navržena tak, aby pták opravdu prosperoval a mládě v pořádku rostlo a přirozeně se vyvíjelo, což chovatel vidí na vlastní oči pod vlastníma rukama. Pokud tedy chtějí mít firmy vyrábějící „dokrmováky“ spokojené zákazníky, musí být směsi velmi vhodně navrženy a mládě musí vyrůst ve velmi kvalitního ptáka a být zdravé. Mohu to potvrdit z vlastních zkušeností. Při dokrmování mláďat agapornisů či pyrur, při poctivém a pravidelném dokrmování kvalitní směsí vyrostli ptáci, kteří velikostí, barvou i celkovou kondicí často „převyšovali“ sourozence odchované rodiči na běžné, i když hodně rozmanité stravě. V poslední době tedy raději než aplikaci x umělých přípravků na dodání bílkovin, vitamínů či minerálů volím jeden. Místo mnoha přípravků raději koupím balení Nutribirdu, který mám ověřen „na vlastní kůži“, a udělám kaši, do které namočím kousky piškotů, které velmi ochotně přijímají všichni papoušci v chovu. V rámci pestrosti tedy volím šetrnější a jemněji vyváženou variantu. Organismus mláďat je velmi zranitelný, a věřím tedy tomu, že složení opravdu kvalitních dokrmovacích směsí tomu musí odpovídat.

Doplňků, které mohou zkvalitnit krmnou dávku pro naše svěřence, může být daleko více, záleží jen na nás, zda si budeme informace „syslit“ nebo se o ně podělíme ku prospěchu všech. Touto cestou bych popřál všem opravdovým chovatelům hodně štěstí v chovu, a aby se jim vynaložené úsilí vrátilo v podobě příjemné podívané na své spokojené papoušky, bonusově třeba i se svým odchovem.

Autor textu: Mgr. Miroslav Štěpán
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru