Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Duhová andulka – miniseriál 4. část, Opalinové a perlové andulky
Sdílet:

Duhová andulka – miniseriál 4. část, Opalinové a perlové andulky

Jednou z několika mutací andulek, které jsou vhodné pro použití do chovu duhových andulek, jsou andulky opalinové světlekřídlé neperlové.


Opalinová mutace se vyznačuje rozmělněným vlnkováním v oblasti temene a týla. Světlekřídlá mutace může být perlová či neperlová a téměř vždy neobsahuje tmavou barvu. Pouze u některých perlových kreseb se vyskytují černé prvky v křídlech.


Pro cílevědomý chov je nutné umět dobře určit rozdíl mezi perlovou opalinovou a neperlovou opalinovou mutací.


Na přiložené fotografii jsou celkem tři perlové mutace (všechny ještě v kombinaci s mutací opalinovou, která není vždy podmínkou). Jedná se konkrétně o andulku první zleva, třetí zleva a zcela vpravo.


Druhá zleva a druhá zprava jsou andulky opalinové šedokřídlé neperlové.


Andulka třetí zprava je světlekřídlá neperlová. Tato zmíněná mutace je z vyobrazených nejideálnější pro použití do chovu duhových andulek, protože její jemnější kresba křídel světlejšího charakteru je v kombinaci se žlutou barvou duhových andulek zvláště působivá. Tato mutace může být mnoha odstínů, stejně tak jako mutace šedokřídlá neperlová. Čím tmavší, tím lépe. S fialovým nádechem či přímo fialovou barvou jde o naprosto nejvhodnější jedince pro spojení s andulkami duhové mutace.


Na fotografii jsou dobře patrné hrdelní znaky, které u mutace perlové jsou šedobílé, zpravidla s bílým středem. Neperlové andulky mají tyto hrdelní znaky celobarevné (šedé). Také jinak běžně tmavé lícní skvrny u perlové mutace jsou částečně nebo značně probělené.


Variabilnost kresby perlové mutace je rovněž velmi individuální. Bílý či bělavý střed obrysového peří – „peříčka“ na křídle, zůstává u všech perlových andulek stejný. Lem může být v barvě černé, v barvě základu andulky, ale také skořicové, odstín hnědé či šedé. Šířka lemu je proměnlivá.


Ať je již perlová jakákoliv, nikdy ji nelze použít do chovu duhových andulek, protože je dominantní a zhatila by veškeré snažení o pěknou duhovou andulku.


Aby mohly být vyobrazené neperlové andulky duhové, musela by mutace, ve které jsou, obsahovat navíc žlutou barvu, jinak zůstávají pouze vhodnými adepty do chovu.


Protože je pro chov duhových andulek nutné respektovat mnohé již zmíněné zásady, je jednou z nich právě správné určení mutace.


Andulka není jen obyčejný „Papoušek vlnkovaný“, jedná se o malý unikát, se kterým lze dosáhnout mnohých úspěchů, experimentovat a těšit se na barevně a kresebně zajímavé a pro oko líbivé odchovy. Andulky v tomto mají velký potenciál, a proto právem zasloužený obdiv.

Autor textu: Martin Záruba
Autor fotografií zdroj: Martin Záruba
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru