Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov amazónků
Sdílet:

Chov amazónků

Amazónci rodu Pionus žijí v hejnech na polích a ve vrcholech stromů. Strava sestává z tropického ovoce s jemnou slupkou, borových oříšků, bobulí a obilí. Hnízdí v dutinách stromů. Chovná sezóna je na jaře, kdy zůstávají s partnerem a jsou tišší než mimo sezónu.

Dospívání

Samička může snášet vejce ve věku 18 měsíců, pokud má dospělého partnera. Samec dospívá pomaleji než samice, a je ještě plodný v 25 letech. Při nastěhování páru se má samci umožnit, aby zaujal v kleci dominantní postavení. Nechte ho samotného v kleci aspoň týden, a pak teprve pusťte samici. Zvlášť samička amazónka běločelého může být agresivní a může zranit samce.

Doporučuji venkovní voliéry

Amazónci se lépe množí ve venkovních voliérách. Chovný pár je ubytován ve vnitřní ubikaci 60 cm šířka x 129 cm délka x 120 cm výška, pletivo 2,5 x 5 cm. Pokud chcete mít ptáky venku, pletivo má být 2,5 x 2,5 cm kvůli myším. Amazónci dřevo málo ničí. Hnízdo je obvykle dřevěné. Nabídneme 2 typy: 1. tvar L - 50 cm x 25 cm x 50 cm a 2. rovné 30 cm x 30 cm x 50 cm. Do hnízda dáme čerstvé dřevěné hobliny, které se vymění 2x ročně.

Snůška

Typická snůška je 3-5 vajec, snáší každý druhý den. Když se vejce nechají v hnízdě, inkubace začíná po snesení prvního vejce. I když se oba ptáci zdržují v hnízdě, zdá se, že inkubaci zajišťuje pouze samice. Sezení trvá 26 dní. Autor odebírá starší mláďata pro ruční dokrmení, aby se ptáci mohli dobře starat o mladší mláďata. Jsou dobří rodiče. 

Mláďata odebírá autor v 10 dnech a ručně je dokrmuje standardní směsí stříkačkou. Malá mláďata jsou v odchovně při teplotě 35-36 st. C. Starší jsou v malých nádobách umístěných na tepelné dece. Amazónek běločelý nemá rád tolik teplo jako jiné druhy. Mláďata, která jsou mimo odchovnu, jsou v teple 21-26,6 st.C. Ve věku asi 7 týdnů jsou skoro úplně opeřená, dáme je do odchovných klecí. V té době dostávají krmiva 2x denně, jako čerstvou kukuřici, červené boby (kidney beans) a vařenou mrkev. Také jablka a pomeranče se směsí zrnin pro velké papoušky a klasy prosa. Krmení se smíchá a položí na zem ve velkých kameninových nádobách. Až do věku 8-9 týdnů, kdy dobře manévrují podél klece, nedostávají žádnou vodu, protože ji mají v kaši - odchovné směsi. V odchovné kleci nejsou hřady, aby hřadovali na krajích misek s jídlem. Dostávají kaši 2x denně až do doby, kdy ji ráno nechtějí a pak ji dostávají jen na noc. Večer dostávají kaši až do doby, kdy odmítnou stříkačku. Některá mláďata by chtěla stříkačku pořád a křičí - nevšímejte si toho, ve věku 12-16 týdnů se mají odstavit.

Mláďata odchovaná v zajetí mívají červené peří na hlavě, které se při prvním pelichání ztratí. V přírodě to není, je to asi způsobeno výživou. Dospělé vybarvení získají, až když aspoň 2x přepelichají.

Benevolentní a tišší ptáci

Amazónci jsou benevolentní a tišší malí ptáci. Je to výborná volba pro začátečníka, lehko si zvykají, nemají tendenci vázat se k jediné osobě. Schopnost mluvit je omezena na krátké věty a jednotlivá slova.

Klec pro jednoho ptáka má být nejméně 60 x 60 x výška 90 cm a má stát mimo přímé sluneční světlo a průvah. V kleci mají být dvě bidla různého průměru - kvůli zdravým nohám. Mimo klec jeden hřad pro volnost pohybu. Nejsou akrobati, spíše metodicky okusují, mají rádi zavěšené hračky jako barevné plastické řetězy, které mohou snadno uchopit a žvýkat. Také mají v oblibě hračky z měkké nebarvené kůže a ze dřeva.

Rádi se koupají. Vyzkoušejte různé způsoby - stříkání, sprchu nebo jinou koupel a zjistěte, co mají radši.

Strava

V přírodě jedí ovoce, semena, bobule a květy. Podstatná pro dobré zdraví je dobře vyvážená směs semen obsahující 50 % uhlovodanů a 50 % tuků. Právě tak je důležitá široká nabídka ovoce a zeleniny, jako jablka (všechny druhy), pomeranče, čerstvá kukuřice, sladké brambory, mrkev, brokolice a směs luštěnin.

Amazónci potřebují stravu bohatou na vitamín A, proto to mějte na paměti při plánování stravy. Např. vysoký obsah vitamínu A má tmavě zelená zelenina, jako čerstvý špenát, kapusta, římský salát, rostlina hořčice a zelené pampelišky. Pampeliška nesmí být postříkaná pesticidy.

Jestliže pták má nedostatek vitamínu A, má v ústech bílé skvrny. Obvykle se to lehce vyléčí injekcí vitamínu A a změnou stravy. Vitamín A je také ve žluté a červené zelenině. Ořechy jako borové, lískové, brazilské a vlašské se mohou nabízet, ale jen občas, aby ptáci netloustli. Tloušťka je nebezpečná jak pro krotké, tak pro chovné ptáky. Celý rok dáváme stejnou stravu, jen v době rozmnožování větší množství.

Zdravotní rizika

Průměrný věk v zajetí je 30 let, ale jsou náchylní na některá zdravotní rizika jako každý jiný papoušek. V některých horkých a vlhkých oblastech jsou náchylní na virus ptačích neštovic. Virus je rozšiřován komáry a je obvykle amazónkům osudný. Pokud přežijí, budují si imunitu.

Ptačí neštovice propukají v létě a na podzim a rychle se rozšíří v chovném hejnu. Jsou dva typy - mokrý a suchý. Při suchých neštovicích se dělají nádorky na holé kůži tváří nebo kolem očí. Za 4-8 týdnů nádorky změní barvu a sloupou se. Mohou vzniknout jizvy. Při modrých neštovicích jsou nádorky na sliznici, v zobáku a v krku. Někdy mohou být velmi hluboko v krku a voleti, a způsobují problémy s přijímáním potravy. Důsledkem může být vyhladovění, pokud se to nezjistí okamžitě.

Ihned vyhledejte veterináře. Velká péče se musí věnovat desinfekci klecí a prostorů, kde ptáci pobývali. Nemocné ptáky ihned oddělíme od zdravých do karantény, a při krmení je ošetřujeme jako poslední, abychom nepřenesli nákazu.

Aspergilóza je vzduchem přenášená houba, která převládá v uzavřených prostorách, které jsou vlhké nebo špinavé. Tvoří se na jídle, které je vyhozeno ptáky. Houba vypouští spory, které ptáci vdechují, a působí jim to problémy s dýcháním.Symptomy jsou vodnaté oči, vlhké nosní dírky, letargie, ztráta chuti, načepýřené peří. Ptáci s aspergilózou musí být ihned léčeni veterinářem.

Jako prevenci je třeba udržovat místnosti a klece co nejčistší. Podstatná pro prevenci aspergilózy je dobrá ventilace a cirkulace vzduchu. Chovné klece musí být postaveny tak, aby se ptáci nedostali ke krmení, které vyházeli na podlahu. Toto krmení časem zplesniví a ptáci je jedí. Je dobře, když klec má nad podlahou rošt. Denní účinné čištění by mělo odstranit potencionální hrozbu aspergilózy. Amazónci jsou citliví na všechny jedy, včetně olova, jedovatých rostlin, avocada, teflonového dýmu, kysličíku uhelnatého. Klinické příznaky otravy jsou načepýřené peří, deprese, ztráta chuti k jídlu, průjem. Při těchto příznacích zavolejte veterináře a držte ptáka v klidu a teple.

Přirozený obranný mechanismus, který je mylně považován za rýmu, je obvyklý u všech amazónků, zvláště mláďat. Když se polekají, neustále sípají, dokud nebezpečí nezmizí. Toto je přirozené pro amazónky, tak jako bručení pro žaky, a není to příznakem nemoci.

Autor textu: René Fraňek
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru