Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Denně grit pro naše korely – ale víme jaký?
Sdílet:

Denně grit pro naše korely – ale víme jaký?

Většina chovatelů korel odchovává ročně větší počet mláďat, ale ne všichni se svědomitě chovají k právě vylíhnutým mláďatům. Mnozí chovatelé podceňují situaci ptáčků, kteří jsou ze dne na den odkázáni jen na sebe, v první řadě na příjem potravy. Tento problém bychom mohli vztáhnout i na grit, který máme k dispozici, obzvlášť na jeho velikost. Pokud si myslíme, že můžeme podávat každý druh gritu, mýlíme se.

Trávení
Nejprve je nutné se zmínit o ostrosti granit gritu, který se ve volátkách nerozpustí, je však dobré použít i rozpustný grit, který se získává ze skořápek ústřic. Pro dobré trávení jsou potřebné oba tyto druhy gritu.


Papoušci, stejně jako všechny ostatní ptačí druhy, mají velmi tlustostěnné volátko, ve kterém se krmivo nejdříve předtráví, než doputuje do svalnatého žaludku. Jícen se skládá z několika svalnatých vrstev, a je proto odolný vůči vnitřnímu poranění ostrými hranami gritu. Kamínky nebo granitové střípky nezpůsobí takové poranění, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ostrohranný grit a jeho rozpustné dílky ústřičných obalů rozmělňují prosová zrnka ještě před tím, než dojdou do žaludku.


K předtrávení dochází ve více fázích, žaludek je poslední stupeň, než dojde krmivo do střeva. Žaludek se skládá ze tří svalových vrstev a žláz, které zásobují šlemovou vrstvičku. Třecí plochy vnitřku žaludku jsou z koagulační bílkoviny, která dokáže zpracovat i nejtvrdší materiál. Jen když trávení proběhne optimálně, končí krmivo v relativně krátkém střevě. Také ptáci mají tenké střevo a několik slepých, tlusté a konečníkové střevo. Střevní žlázy a lymfatické tkáně se starají o rychlou látkovou výměnu. Při tomto procesu hraje grit velkou roli.

Správný grit
Jeden příklad z chovu pštrosů v Jižní Africe. Když chovatelé začali s chovem, měli velké ztráty, protože nedávali grit rozdílných velikostí. Teprve když došlo ke změně, nastal normální průběh chovu. Učíme se vlastně chybami. Chybějící grit je jednou z nich.


V chovu je obzvlášť nutné používat čerstvý grit. Jestliže toto krmivo neobsahuje správné složení, docílíme toho, že ptáci musí bojovat s trávením potravy. Jestliže budeme v odstavných voliérách podávat nekvalitní grit, nebudou ptáci po dobu čtyř týdnů optimálně zaopatřeni. Když vyměníme starý grit za nový, plnohodnotný, ptáci okamžitě zareagují a starý na prášek rozmělněný grit nechají.


Ptačí grit, který má správné složení a různou velikost částic, je jedním z nejdůležitějších produktů, které můžeme našim ptákům nabídnout. Ptáci se nám odvděčí optimálním vzrůstem a dobrým zdravím.


V našich podmínkách je velice vhodné podávat grity od firmy Prestige (viz obrázek) a Holubí grit, který je velice oblíben u všech exotických ptáků (výrobce firma Tolar – Čechura z Plzně).


Zdroj: NYMPHENSITTICH SPECIAL magazin

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru