Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Léčba průjmu u amazonka bělobřichého s pomocí alternativní medicíny
Sdílet:

Léčba průjmu u amazonka bělobřichého s pomocí alternativní medicíny

Okrasné ptactvo
Nemoci
Podle mých zkušeností nejsou amazonci bělobřiší nároční papoušci za předpokladů, že dostávají to, co potřebují, a je o ně standardně pečováno. Chovám čtyři páry amazonků bělobřichých třetím rokem. Po tu dobu jsou stále v dobré kondici a nemají zdravotní problémy. Až minulý rok jedna samička začala mít zpočátku řidší a postupně hodně řídký trus. Hned jsem nasadil léčebné dávky grepového sirupu. Je to přírodní antibiotikum bez vedlejších zdravotních účinků, účinné a vyzkoušené už mnoha chovateli.

Grepový sirup je speciální bylinný výtažek z jader grapefruitu. Grapefruit (Citrus paradisi – citroník rajský) obsahuje jednu z nejsilněji antibioticky a antiviroticky působících rostlinných substancí se širokým spektrem účinku. Ničí 800 kmenů škodlivých bakterií a virů, 100 kmenů plísní, parazitů, cizopasníků a kvasinek, ale nepoškozuje prospěšnou střevní flóru. Obsahuje extrakt z jader grapefruitu, který je nejsilnějším doposud objeveným antiseptikem. Díky svému složení zabraňuje velmi účinně hnilobným procesům. Grepový sirup se dá užívat dlouhodobě a nemá toxické účinky.


Tentokrát však vyzkoušený a osvědčený grepový sirup i po dlouhodobém podávání zabral jen částečně. U většiny zdravotních problémů tohoto druhu poznáte účinky grepového sirupu do čtrnácti dnů, někdy i dříve. Musel jsem proto vyhledat odbornou pomoc veterinárního lékaře. Po aplikaci antibiotik byl trus v pořádku, ale ne na dlouho. Za tři týdny opět samička začala mít řídký trus. Doporučenou antibiotickou léčbu veterinárního lékaře jsem zopakoval. Měsíc byl klid a potom se vše opakovalo. Protože s alternativní medicínou mám mnohaleté dobré zkušenosti, začal jsem pátrat na internetu po jiných přírodních antibiotických léčivech. Asi jsem měl při výběru přírodních antibiotik štěstí. Nejvíce mě zaujal propolis, ale problém nastal s dávkováním. Začal jsem se ptát u letitých včelařů a porovnával jsem jejich zkušenosti a názory. Něco málo jsem zjistil z dostupné literatury a nakonec jsem oslovil dlouholetého chovatele pana Schiffmanna, který propolis používal a nezávisle mi potvrdil názory zkušených včelařů. Po čtrnáctidenní aplikaci propolisu přestal být trus řídký a byl skoro v normálu. Po dalších čtrnácti dnech podávání propolisu už byl trus předpisový a to trvá dodnes. Už více než půl roku.


Pokud by někdo z chovatelů měl zájem aplikovat svým svěřencům přírodní antibiotikum propolis buďto preventivně, nebo léčebně, rád se s ním podělím o svoje zkušenosti. Propolis je finančně dostupný, a jak jsem se přesvědčil, i účinný.


Pokud nemusím a není to vyloženě nutné, tak ve svém chovu žádnou chemii nepoužívám. Za léta praxe jsem se přesvědčil o tom, že preventivní podávání Aloe berry nectaru, rakytníkového 100 % oleje, medu od včelaře, grepového sirupu a po posledních zkušenostech i propolisu zajišťuje papouškům minimální zdravotní problémy. Tyto uvedené přírodní produkty jsou bez vedlejších zdravotních účinků, jsou účinné a mají široké spektrum záběru. Úspěšně je používám podle potřeby jak v preventivních, tak v léčebných dávkách.


Samozřejmě základem dobrého zdravotního stavu papoušků jsou kvalitní zrniny, ovoce a zelenina. Podle mých zkušeností i kvalitní granule. Já používám granule ZuPreem, které jsou vyváženou a kompletní stravou pro dospělé papoušky. Někteří chovatelé krmí jen těmito granulemi. Proč ne, deklarace výrobce je taková, že lze krmit pouze granulemi a nepřidávat žádné vitaminy navíc.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru