Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
„Máčené“ – velmi dobré doplňkové krmivo
Sdílet:

„Máčené“ – velmi dobré doplňkové krmivo

V letním období bývá zvykem odstavené ptáky krmit skromně. Je to možné, pokud jsou ve vývojové fázi krmeni tím nejlepším krmivem. Bezpochyby není již zapotřebí takové množství vitaminů a proteinů, jako tomu bylo při vývoji, ale nechat je o „vodě a chlebu“, to také nestačí. Najít střední cestu není právě lehké …

Přestože se většina chovatelů vzdává v klidovém období podávání podobného krmiva, já již několik roků zkrmuji svou vlastní směs, ke které přidávám vitaminy A, D3 a E. Obzvlášť vitamin D3 ve spojitosti s příjmem vápníku má pro mladé ptáky velký význam a neměl by být podceňován.

Protože podávání běžné směsi jako samostatného krmení považuji za nedostatečné, míchám stejné díly pšenice, ovsa (nejlépe černého), směsi pro holuby, směsi na máčení pro papoušky (DN 33) a slunečnice (nejlépe bílé). Tuto směs nechám přes noc máčet (stačí ale 4 až 6 hodin). K tomu přidám lehký dezinfekční přípravek Aviclens v poměru půl mililitru na jeden kilogram. (Lze použít i Acidomid E – k prevenci bakteriálních chorob a kokcidií). Po této namáčecí době proliji tuto směs a proplachuji vodou přes síto, až jsou vyplaveny všechny nečistoty. Při teplotě kolem 20 °C vyklíčí do 24 hodin. Množství vážící v suchém stavu asi 1 kg stačí pro mých asi 100 korel na dva dny. Když krmím toto namočené krmivo první den, je ještě relativně nevyklíčené, druhý den je klíčivost až 80 %. Na klíčivosti poznáte kvalitu zrnin. Je nutné se také zmínit, že mokré krmivo je náchylné k přijímání plísní, a proto je důležitý dohled nad jeho stavem od prvního dne klíčení. Závisí to také na tom, jakou má krmení kvalitu v suchém stavu. Plísňovou vazbu by měla zastavit dezinfekce, přesto bychom měli krmivo kontrolovat, obzvlášť druhý, případně další den. Máčecí nádoby a síta pravidelně myjeme, já používám ředěný dezinfekční přípravek Avisafe, který ničí houby, kvasinky, viry a bakterie, v poměru 1 ml na 1 l vody. Je nutné nechat přípravek 20 minut působit.

Nezkrmujte v žádném případě plísní napadené krmení, tím byste způsobili více škody, než si myslíte, a úspěch, který měl být cílem, by se rovnal nule. Namočené a lehce naklíčené krmení je ideální podpůrné krmení, jen když je zkrmováno v bezchybném stavu. Toto krmivo je možné zkrmovat rozházením po voliéře, vyschne tak od spodu a nevytváří živnou půdu pro plísně. Dáme-li krmivo do misek, máme tento problém dřív, než bychom věřili. Chce to mít při krmení oči otevřené. Budeme-li zkrmovat jen takové množství, které ptáci rychle spotřebují, tento problém vůbec nevznikne.

Špenát novozélandský (čtyřboč rozložitá)

Ještě než ukončím tento článek, chtěl bych vás upozornit ještě na jedno doplňkové krmivo, kterým je všem známý špenát. Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, ale obsahuje cenné živiny, hlavně beta–karoten, a to ve vysokých koncentracích. Pěstuji špenát již několik let na záhonku tři krát jeden metr před voliérami, a mám tak po celou chovnou sezonu k dispozici a bez shánění velmi cenné zelené krmení. Je možné jej přidávat do vaječných směsí nebo zkrmovat jen tak čerstvý, všichni ptáci ho přijímají a beze zbytku zkonzumují. Po odkvětu nechám semena uschnout, některá vypadají na záhon a následující rok již při jarních teplotách opět začíná špenát růst. Ostatní semena se otrhají a dosuší a jsou připravena k jarnímu setí.

Špenát je dost křehký, obsahuje téměř 90 % vody, dále 2,8 % bílkovin a 2,1 % vlákniny, z minerálů obsahuje nejvíce draslíku (500 mg / 100 g) a vápníku (170 mg / 100 g). Z vitaminů, jak již bylo zmíněno, karoten (3,54 mg / 100 g), vitamin C (26 mg / 100 g) a vitamin E (1,71 mg / 100 g).

Na obrázku z poloviny července je špenát novozélandský, dorůstající výšky přes dva metry, pěstovaný každoročně před voliérami. Tento špenát můžu všem chovatelům, kteří chtějí svým chovancům přilepšit, jen doporučit. Zájemcům mohu zaslat na podzim několik semínek, aby si mohli výsadbu špenátu osobně vyzkoušet.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru