Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Čížek ohnivý
Sdílet:

Čížek ohnivý

Ve Fauně č. 2/2012 jsem ve svém článku psal o svém kamarádu Jirkovi Čiháčkovi ze Zbýšova u Brna, který v roce 2011 odchoval mutační stehlíky majory a bez velkých problémů odchovával i čížky ohnivé, kterých měl celkem pět párů.

Jirka však náhle v měsíci únoru zemřel ve věku 64 let. Byl výborným kamarádem a členem naší ZO. Vyučil se havířem a až do odchodu do důchodu jako havíř pracoval na dole ve Zbýšově u Brna. Jeho manželce nastal problém, co s jeho chovem stehlíků, čížků ohnivých a kanárů červených v lipochromové řadě. S přítelem Lysoňkem jsme se proto dohodli, že ptáky od paní Čiháčkové odkoupíme, protože někteří již měli mláďata, nebo nasedali. Nechala si pouze papouška žako, který velice dobře mluví a napodobuje Jirkův hlas, zejména když na paní Čiháčkovou volá křestním jménem.

Stěhování

Jirka měl svůj chov umístěn v panelovém bytě, proto s odchovem začínal již v měsíci lednu. Mimo jiné ptáky jsem si vzal i dva páry čížků ohnivých i s mláďaty, které dokrmovali. Výhodou pro mě byla ta skutečnost, že ptáky jsem odvezl i s chovatelským zařízením, ve kterém byli chováni. Jedná se o sestavu bednových klecí o rozměrech 150×40×30 cm. V každé řadě jsou tři párovnice o délce 50 cm a dvě se dají spojit po odstranění přepážky, a tak vznikne proletovačka o délce 100 cm. V sestavě jsou celkem čtyři řady nad sebou.

Klece jsem bez problémů umístil ve své „ptáčkárně“, jak nazývám místnost, ve které ptáky chovám a která má 70 m2. Mám zde veškeré vybavení potřebné pro chov ptáků, včetně krbových kamen s ústředním topením. Jelikož v roce 2012 jsem také začínal s odchovem již v měsíci lednu a v uvedené místnosti jsem udržoval teplotu kolem 20 °C, nebyl s umístěním čížků ohnivých žádný problém.

Krmení

Chovné páry byly dovezeny i s mláďaty, které ještě dokrmovaly. Měl jsem obavy, jak budou ptáci na nové prostředí reagovat a zda mláďata budou krmit. Ihned po umístění klecí v uvedené místnosti rodiče mláďata začali krmit. Podotýkám, že Jirka čížkům ohnivým v době odchovu mláďat dával pouze dětské piškoty, okurku a směs zrní pro čížky ohnivé. S tímto krmením mláďata odchovával, a to každý rok od pěti párů kolem dvaceti pěti mláďat. Z uvedeného důvodu jsem proto pokračoval se stejným krmením a přidával jsem vaječnou míchanici, kterou krmím kanáry. Jedná se o vaječnou míchanici, která je pro kanáry běžně k dostání v obchodech s chovatelskými potřebami. Do této míchanice přidávám pouze naklíčené zrní. Nakličuji směs zrnin určenou pro evropské ptactvo. Čížci z počátku tuto směs nechtěli brát, ale jelikož jsem ji neustále předkládal, postupně ji začali přijímat a krmit mláďata. Po odstavení mláďat již nebyl s vaječnou míchanicí žádný problém a tuto přijímali velmi rádi. Dostávali vaječnou míchanici určenou pro červené kanáry, což bylo na mláďatech po přepéření znát a samečci mají krásnou sytě červenou barvu.

Další hnízdění

Po odstavení mláďat oba páry znovu zahnízdily. V době sezení na vajíčkách dostávaly pouze směs zrnin pro čížky ohnivé a vše bylo v pořádku. Samečci krmili i samičky na hnízdě. Dva dny před líhnutím mláďat jsem jim začal opět podávat vaječnou míchanici, a nastal problém, protože jeden ze samečků mláďata z hnízda vyházel. Po tomto zjištění jsem ihned přestal vaječnou míchanici podávat a do stáří deseti dnů dostávali pouze piškot, okurku a směs zrnin pro čížky ohnivé. Druhý pár proto odchoval další dvě mláďata. Nakroužkoval jsem je sedmý den, protože jsem měl kroužky po Jirkovi.

Čížci u přítele Lysoňka

S dovezenými čížky ohnivými měl problém i přítel Lysoněk a tomu se podařilo mláďata čížků ohnivých podložit pod kanáří samičku, která je vychovala. Po převezení do svého chovatelského zařízení odmítl jeden pár čížků mláďata krmit. Čížci zahnízdili znovu a odchovali další mláďata.

Méně je někdy více

S odchovy čížků, a to nejen ohnivých, jsou problémy toho druhu, že rodiče po vylíhnutí mláďata z hnízda vyhodí a chtějí nasedat znovu. Nepomáhá ani odchyt samečka a ponechat s mláďaty pouze samičku, protože i ta mláďata z hnízda vyhodí. Můj názor je ten, že se čížkům podává zbytečně mnoho různých vitamínů a minerálních přípravků. Tím jsou chovní ptáci zbytečně buzeni k dalšímu hnízdění. Nesmíme zapomínat, že v přírodě se rodiče se sháněním potravy hodně naplahočí, než mláďata vychovají. V chovném zařízení jim předkládáme vše, co potřebují, a krmení mláďat jim nedá žádnou větší námahu. U některých chovatelů dostávají i různá semena v mléčné zralosti z přírody, a tak mají dokonale prostřeno. Nedivme se proto, že mláďata z hnízda vyhodí a nasedají znovu. Musíme si uvědomit, co všechno svým svěřencům servírujeme v podobě různých vitamínových a minerálních přípravků do vaječné míchanice i do napájecí vody. Je třeba ctít zásadu, že méně je někdy více. V podávané vaječné míchanici jsou všechny potřebné vitamíny a minerály pro vývoj mláďat a není zapotřebí ještě tyto směsi obohacovat. Chovatelé by si měli pozorně pročíst návod a spočítat si, jaké vitamíny a minerální látky svým svěřencům denně dávají a zda to není zbytečné a na úkor svých odchovů. Je třeba si uvědomit, jak malý organismus čížci jsou a co pro svůj život potřebují. Některé vitamíny a minerální látky jejich tělo dokáže vyloučit, ale některé se v něm usazují a způsobují jim nemalé zdravotní potíže. Je to stejné jako u člověka, který se zbytečně dopuje různými potravinovými doplňky, které místo aby pomáhaly, škodí. Já osobně jsem zastáncem názoru, že nejlepší vitamíny a minerály jsou z bohaté přírodní stravy, a to dodržuji i u svých ptačích svěřenců.

Semena z přírody

Se sběrem různých semen v přírodě začínám v měsíci březnu a to pampeliškou. Nejdříve podávám mladé lístky a končím semeny. Podávání semen pampelišky je pro mne dosti pracné, protože musím odstříhat ze semínek chmýří, aby nelétalo po místnosti, kde mám chov umístěn. Denně tak provádím nejméně dvouhodinovou procházku v přírodě s dalekohledem, a nejenže sbírám různá semínka trav, ale pozoruji i přírodu kolem sebe, zejména ptactvo. Jelikož bydlím v rodinném domku na okraji vesnice, mám k přírodě velmi blízko a této skutečnosti bohatě využívám. Vím, čím a ve kterém ročním období krmí ptáci svá mláďata, a stejná semena, zejména mléčné zralosti, předkládám svým ptačím svěřencům. Zkrmím proto i velké množství řepky v mléčné zralosti, kterou v přírodě krmí svá mláďata i stehlíci. Dále zkrmuji jitrocel, laskavec, ptačinec, lipnici a další. Semeny z přírody krmím až do prvních mrazíků. Nesmíme zapomínat ani na semena kopřivy. Tato semena podávám tak, že odstříhám listy, aby se ptáci zbytečně nepopálili. Tato semena jsou velmi užitečná a jsou prevencí proti různým nemocem. Kanáři i čížci ohniví tato semena velmi rádi berou a kopřivu oberou tak, že zůstane pouze stonek.

Kříženci

Jelikož jsem měl i lichého samečka čížka ohnivého, pokusil jsem se i o odchov kříženců Čížek ohnivý×Kanár. Mladému čížkovi ohnivému ročník 2011 jsem dal samičku kanára v barvě růžový satén. Jednalo se o samičku 2011 menšího vzrůstu, která byla připravená na hnízdění a začala se stavbou hnízda. Tento pár jsem umístil do bednové klece 80×40×40 cm s hnízdem mimo klec. Do této klece jsem pustil napřed samičku kanára a po dvou dnech samečka čížka ohnivého, který byl v toku a připraven na páření. Z počátku se samičky bál a snažil se před ní utéci. Jelikož v ptáčkárně mám automat, který se rozsvěcoval ve dvě hodiny ráno, čekal jsem druhý den před rozsvícením s očekáváním, co se bude dít. Po rozsvícení začali kanáři se zpěvem a samička na kanára reagovala tím, že dělala kolébku. Toho ihned sameček čížka ohnivého využil a samičku odpářil. Páření se opakovalo ještě třikrát a já jsem věděl, že mám vyhráno. Po odpáření se chování samečka změnilo. Samičku začal krmit a začal být vůči ní i agresivnější a stal se pánem v kleci. Samička po třech dnech snesla první vajíčko a pak následovala další čtyři. Po zasednutí na třetí vajíčko jsem musel samečka oddělit, protože samičku na hnízdě počal obtěžovat a chtěl se stále pářit. Jelikož se jedná o bednové klece, které se dají přepážkou rozdělit na dvě čtyřicítky, tak jsem to učinil. Čtrnáctý den se vylíhla dvě mláďata a tři vajíčka byla neoplozená. Samička mláďata vzorně krmila a sedmnáctý den, když začala opět stavět hnízdo, jsem přepážku odstranil a došlo k dalšímu páření. Sameček čížka mláďata začal krmit společně se samičkou. Samičku jsem opět nasadil po snesení čtvrtého vajíčka, aby měla klid, klec jsem opět opatřil přepážkou. Sameček mláďata dokrmoval a tyto jsem ve stáří třiceti dnů odstavil. Pustil jsem je do voliéry s mladými kanáry, kde zůstali až do přepéření. Ve druhé snůšce bylo oplozeno pouze jedno vajíčko a situace se opakovala jako u prvního hnízdění. Třetí snůška v počtu pěti vajíček byla neoplozená.

Kříženci čížka ohnivého s kanárem jsou velmi temperamentní ptáci, kteří na rozdíl od samečků čížků ohnivých docela slušně zpívají. Samečci jsou někteří již druhým rokem plodní. Chovatelé naší ZO odchovali i řadu míšenců v první i druhé generaci a ti byli viděni na našich výstavách v Botanické zahradě Brno.

Chov čížků ohnivých v současné době předávám své manželce, která odešla do důchodu a v chovu čížků ohnivých chce pokračovat. Doufám, že to pro ni bude zábava a rok 2013 bude pro ni chovatelsky úspěšný. Čížkům ohnivým přezdívá „Čiháčci“ a velmi se jí líbí.

Autor textu: JUDr. Rudolf Kocián
Autor fotografií zdroj: JUDr. Rudolf Kocián
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru