Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Andulka – určení pohlaví
Sdílet:

Andulka – určení pohlaví

Pohlaví dospělých andulek lze rozeznat podle ozobí, tedy měkkého okolí nosních dírek nad zobáčkem. Běžně má toto ozobí sameček modré, mladá samička bílé, později hnědé. Problém však může nastat u mutací, mláďat a mnohdy je určení pohlaví oříškem i pro zkušeného chovatele.

• Mláďata v budce, když jsou ještě maličká, mají ozobí stejné barvy jako zbytek těla, tedy růžové. Když jsou ve věku téměř před vylétnutím z budky, lze u některých mláďat pohlaví určit. Při vylétnutí z budky nastává kritické období několika dní až týdnů, kdy lze u některých andulek pohlaví těžko určit. Je to ale velmi individuální.

• Ozobí mladého samečka prochází jistou změnou od mláděte po dospělého samce. Mladý sameček má ozobí růžové až nafialovělé, téměř vždy bez skvrn. Později mu ozobí začne tmavnout a přechází do modré barvy. Dospělý sameček má ozobí tmavě modré a kolem jeho nosních dírek může být barva světlejší.

• Ovšem jsou také výjimky, kdy ozobí samečka nezmění barvu do modré, ale zůstane růžové (barva kuřecího masa) až růžovofialové. To je v případě andulek lutino a albino (mutace, kde jsou oči červené). U australských strak a recesivních strak se stává, že není ozobí modré, ale může mít růžové skvrny. Tyto flíčky na modrém ozobí jsou způsobené ztrátou pigmentu.

• Ozobí samečků mutací lutino a albino je většinou citlivější a někdy se na něm tvoří slabě nahnědlý film a takový sameček vypadá na první pohled jako samička. Zahnědnutí bývá způsobeno například od slunce, podobně jako dochází k obměňování kůže u lidí.

• Častým problémem při určení pohlaví je napadení andulky vápenkou (vnější parazit vytvářející na kůži bělavé až nahnědlé vápenné schránky) v oblasti ozobí. Takový sameček má ozobí bělavé až mírně nahnědlé a téměř k nerozeznání od samičky. Je nutné kožního parazita co nejdříve zlikvidovat vhodnou léčbou. Ozobí zregeneruje, je opět narůžovělé, případně tmavě modré.

• U samiček prochází ozobí rovněž jistou změnou. Mladá samička má po vylétnutí z budky ozobí velmi podobné mladému samečkovi, ale rozhodující pro určení pohlaví je oblast kolem nosních dírek. Tato oblast je bílá a po zbytku ozobí se objevují šedé, někdy až černé skvrny v různé intenzitě. Za několik týdnů se ozobí mladé samičky změní na bílé, později světle hnědé a přejde až do barvy tmavě hnědé. Ozobí u samiček má drsnější povrch, není na něm kůžička tak jemná jako u samečků a často se vrství.

• U samičky, která hnízdí, může nastat to, že se tmavě hnědé vrstvené ozobí vlivem vlhkosti odloupne a samička má ozobí bělavé, někdy mírným nádechem do modra. Později opět probíhá tmavnutí a opětovné vrstvení. U některých samiček se ozobí vrství bez sloupnutí a vytváří různé výrůstky. Ozobí u samiček i v dospělosti může procházet neustálými změnami. U samečků jsou změny ve vybarvení ozobí minimální.

• Pohlaví andulky se rozezná s naprostou jistotou už 1 měsíc po vylétnutí z budky. U čerstvě vylétnutých „miminek“ andulek je potřeba mít s určením pohlaví jisté zkušenosti. Naštěstí také u andulek platí to, že vajíčka snáší pouze samičky.

Autor textu: Martin Záruba
Autor fotografií zdroj: Martin Záruba
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru