Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky - Papoušek abonský
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky - Papoušek abonský

Chovatel A.B. podrobně popisuje způsob, jakým krmí své papoušky ambonské. Přečtěte si podle mého názoru určitě velice zajímavý návod.

Dodržování období klidu s obdobím hnízdění

V průběhu několika let docílil dobrých zkušeností s dodržováním období klidu a obdobím hnízdění. V těchto časových úsecích papoušky rozdílně krmil a krmení podával pravidelně každý den. To vše sice představuje více práce, ale ze zkušeností vyplynulo, že jsou papoušci vitálnější a také zdravější. Počet párů, které mají zájem o hnízdění, se stále zvyšuje a v současné době již 70 % z chovaných párů hnízdí.

Období klidu

V období klidu, které trvá u chovatele od září do ledna, jsou papoušci ambonští krmeni ráno v 6 hodin směsí semen Premium 30 % (u nás je v prodeji ve Vsetíně), suché vaječné krmivo zn. Cé-Dé 10 %, doplněné krmným vápencem, pivovarskými kvasnicemi, multivitaminy, na tvrdo vařeným vejcem (1 kus), strouhanou mrkví, hroznovým cukrem a 60 % zeleniny (mrkev, brokolice, rajčata, salátové okurky, cukýny a různé ovoce. Zvláště rádi berou papoušci ambonští mandarinky, krvavé pomeranče, polozralou kukuřici, ptačinec žabinec a smetánku pampelišku, zvláště má-li polozralá semena.

Podruhé krmí chovatel večer v 19 hodin a dává opět 20 % směs semen zn. Premium a 80 % ovoce. Od února do srpna (předhnízdní a hnízdní období) dává chovatel papouškům ambonským 15 % vařené luštěniny, 15 % naklíčenou slunečnici, 5 % naklíčenou pšenici, 10 % suchou vaječnou směs Cé-Dé doplněnou krmným vápencem, pivovarskými kvasnicemi, směsí kompletních vitaminů, 1 kus vejce vařené na tvrdo, strouhanou mrkví a hroznovým cukrem a ještě 55 % množství zeleniny, ovoce, polozralé kukuřice aj. Při každodenním krmní dostávají ptáci jen tolik potravy, (cca 50 g směsi zrnin pro pár), které by jim vystačilo do příštího krmení.

Složení potravy

Papoušci ambonští sice nepatří mezi druhy, které rádi a hodně oštipují dřevo, ale přesto by měli dostávat pravidelně čerstvé větve, především vrbové s listy nebo s čerstvými výhonky.

Informace o složení používané směsi semen Premium: 20 % prosa Plata, 10 % proso bílé, 10 % lesknice, 8 % žíhané slunečnice, 7 % ovsa, 6 % kardi, 5 % červené proso, 5 % pohanka, 5 % drobné japonské proso, 3 % bílá slunečnice, 3 % neloupaná rýže Paddy, 3 % semenec, 3 % lněné semeno, 3 % pšenice, 1 % niger. Směs obsahuje také 8 % zrnek VAM bohaté na vitaminy, minerálie, aminokyseliny a rozpustnou vlákninu (FOS - oligofruktóza).

Volně zpracováno podle různých pramenů.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru