Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Moje zkušenosti s koloidním stříbrem
Sdílet:

Moje zkušenosti s koloidním stříbrem

V tomto článku bych vás rád seznámil se svými osobními poznatky a zkušenostmi s koloidním stříbrem. Vše mám ověřené a vyzkoušené díky vlastnímu dvacetiletému používání u lidí i ptáků. Antimikrobiální vlastnosti stříbra zaznamenala již staroindická medicína. K využití stříbra jako antimikrobiálního prostředku ve větší míře došlo teprve v čase římského impéria. Všechny patricijské domy uchovávaly poživatiny ve stříbrných nádobách a do mléka a tekutin se ukládaly stříbrné mince. Tento zvyk se uchoval i do středověku. Užívání stříbrných příborů a stříbrného nádobí bylo samozřejmostí. I nádoby na svěcenou vodu v kostelech byly ze stříbra, voda v nich byla prakticky sterilizována.

Nejlepší érou koloidního stříbra bylo období mezi světovými válkami. Stříbro se používalo jako prvotní medikace k léčbě přenosných chorob a užívalo se ústně i nitrožilně. Avšak v průběhu druhé světové války se na trhu objevily sulfonamidy a pak přišla antibiotika, tedy léčiva na stejné nemoci, ale levnější a s výhodou snadného skladování ve formě kapslí a později tablet.

Z historie

V neprospěch koloidního stříbra sehrála roli ještě jedna skutečnost, a to že se v průběhu šedesátých let minulého století začalo důsledně a v mezinárodním měřítku prosazovat, že přírodní látky v naprosto čisté podobě nesmí být patentovány jako léčiva. To znamenalo, že na jejich vývoj, výrobu a prodej nemůže vzniknout nikomu výlučné právo. Tato okolnost také způsobila přechod z používání stříbra na používání antibiotik, a tak to vlastně byl symbolický přechod od léčení k velkému byznysu.

V roce 1993 v podstatě únik informací o vybavení kosmonautů způsobil zájem o koloidní stříbro. Veřejně vyšlo najevo, že jak američtí, tak ruští kosmonauti, tedy osoby, jejichž zdravotnímu stavu je věnována krajní péče, odlétají do vesmíru se zásobami koloidního stříbra, určeného pro širokospektrální zdravotní i hygienické použití.

V roce 1997 byla zveřejněna zpráva, že hlavní lékař amerického ministerstva obrany pověřil tým expertů, aby zjistil nejúčinnější antivirové, antibakteriální a antiseptické látky, které by mohly být rychle k dispozici pro válečné operace – vítězem se stalo koloidní stříbro!

Účinky

Koloidním stříbrem můžeme např. provádět výplachy úst – odstraňuje mimo jiné pach z úst, ničí bakterie zubního povlaku. Velmi účinné je kloktání a výplach nosních dutin koloidním stříbrem. Lze provádět výtěry ušních otvorů, dezinfekci konečníku atd., také zevní potírání akné, vyrážek, ekzémů, oděrek a řezných ran, míst po bodnutí hmyzem a zejména míst zasažených plísněmi. Koloidní stříbro patří mezi nejúčinnější prostředek proti celkovému zaplísnění organismu, zejména trávicího traktu, a to jak u lidí, tak u zvířat, tedy i u ptáků.

Koloidním stříbrem můžeme dezinfikovat třeba na cestách pití přidáním pár kapek do tekutiny nebo ho můžeme přidat do domácích konzerv či zavařenin. U domácích zvířat rovněž můžeme potírat rány a vyrážky, také můžeme dezinfikovat hračky nebo nádobí.

Je prakticky nemožné koloidní stříbro předávkovat. Člověk by musel vypít 200 l za rok, koncentrace 50 ppm, aby se dostal na hranici škodlivosti. Neškodí organismu jako např. antibiotika. Můžeme jej použít také na ničení plísní a hub na stěnách (koncentrace 50 ppm).

I domácí květiny, zejména když jsou zasaženy nákazou nebo parazity, můžeme postříkat koloidním stříbrem bez jakýchkoliv škodlivých následků na kytkách. Zkuste přidat pár kapek do zálivky květin a uvidíte, že vydrží déle svěží.

Koloidní stříbro a papoušci

Koloidní stříbro v koncentraci 15 ppm může pomoci vyléčit oškubané papoušky, umrtvuje choroboplodné bakterie, viry, houby a plísně. Patří k nim původci 670 klasifikovaných chorob a podle Světové zdravotnické organizace koloidní stříbro likviduje 97 % mikrobů všech druhů a kmenů. Z nekonečného seznamu můžeme jmenovat za bakterie koky, enterokoky, mikrokoky, streptokoky, stafylokoky, stomatokoky, pneumokoky, meningokoky, bakterioidae, neiserie, Helicobacter pylori, klostridie, Escherichiu coli a další koliformy, salmonelly, Bacilus aureus, Bacilus cereus a další bacily. Z virů je to HIV, herpetoviry, cytomegaloviry, hepatoviry, chřipkové viry, za houby a plísně jsou to kandidy, giardie, trychomony a další.

Atomy stříbrného koloidu póry v membráně snadno projdou a chemicky deaktivují enzym mikrobu. Nejpozději do čtyř minut mikrob odumře, protože bez svého enzymu není schopen uskutečňovat látkovou přeměnu. Mikroby „v dětském věku“ často uhynou po několika sekundách deaktivace svého enzymu.

Jako prevenci podávám denně 25 ml koloidního stříbra na jeden litr vody. Nemocným papouškům dávám do vody jednu polévkovou lžíci (nesmí být kovová ani nerezová) do dvou decilitrů vody pro papouška velikosti Papouška senegalského (ara – jedna polévková lžíce do jednoho decilitru vody, žako – polévková lžíce do jednoho a půl decilitru vody). Podávám denně, dokud nevidím zlepšení. Potom je možné množství koloidního stříbra snižovat až na preventivní dávku.

Oškubané papoušky denně stříkám rozprašovačem neředěným koloidním stříbrem, můžeme i několikrát denně. Stejně tak můžeme provádět postřik preventivně i u zdravých ptáků. Potom ale stačí stříkat zdravé papoušky naředěným roztokem v poměru 30 ml na jeden litr vody. Nevadí, když se postřik provádí na slunci, ale je nutné uchovávat koloidní stříbro ve skleněné lahvi z tmavého skla a chránit jej před slunečními paprsky. Stejně tak je nutná ochrana před těsnou blízkostí elektromagnetického pole.

Koncentrace 15 ppm – 1 litr stojí 300 Kč, zůstává zachována po dobu 8 měsíců,

potom klesá.

Koncentrace 50 ppm – 1 litr stojí 350 Kč, zůstává zachována 3 měsíce a potom

také klesá.

Koloidní stříbro je potřeba skladovat při teplotě od 10 do 50 °C.

Nejlepší je pokojová teplota.

Nesmí se dávat do ledničky.

Při delším léčení ptáků, kdy jsem stříbro dával více než půl roku denně, podávám tak dvakrát týdně probiotika a mám vyzkoušené, že nejlepší je „Hylak Forte“ (pro lidi), který koupíme v lékárně za přijatelnou cenu. Jedině ten má pro mě svoje opodstatnění podávat. Obsahuje laktobacily a léčivé látky.

Též podávání koloidního stříbra savcům má velice dobré výsledky. Dávkování si musí každý určit sám podle velikosti zvířete. Ovšem jak u lidí, tak u zvířat jsou preventivní dávky shodné. Na litr vody k pití stačí dávat denně 30 ml koloidního stříbra.

Jak jsem již napsal, jako dezinfekci postříkám celého ptáka (nevadí, když se roztok dostane do očí, protože tak léčí případné onemocnění očí). Stříbrem postříkám i krmení, které dávám do misky jako denní dávku, hnízda, budky i klece. Nemusím mít obavy, že se voda v parném létě bude kazit. Když vodu někdy nevyměním, nic se neděje, voda se nezkazí ani za týden.

Koloidní stříbro je také velice dobrý pomocník při nakličování zrní. Propláchnuté zrní na nakličování zaliji vodou, do které dám na 0,5 litru vody „velkého panáka“ (asi 4 cl koloidního stříbra) a nechám ve vodě 12 hodin (hlavně ve stínu). Potom zrní propláchnu, nechám odkapat a dám na síto položené na nádobě klíčit. Také jej lehce koloidním stříbrem postříkám.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru