Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov evropského ptactva a zákon
Sdílet:

Chov evropského ptactva a zákon

Ve svém článku se chci podělit o zkušenosti s chovem evropského ptactva, a to v souladu se zákonem, který je v současné době v platnosti a umožňuje odchylný postup při ochraně volně žijících ptáků podle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Před účinností novely tohoto zákona, tj. před 28. 4. 2004, nebyla povinnost prokazovat původ chovaných ptáků v kategorii „obecně chráněný druh“. Chovatelé tedy prováděli běžnou chovatelskou činnost (výstavy, prodej apod.), aniž by vyžadovali doklad o původu ptáků (kupní smlouva, darovací listina apod.).

Povolení k chovu

V roce 2005 jsem pro přítele Frainšice požádal Magistrát města Brna o vydání povolení k chovu evropského ptactva. Povolení bylo vydáno dne 2. 11. 2005 a byly v něm stanoveny podmínky, které je nutno dodržovat. Dne 25. 9. 2006 bylo Krajským úřadem Jihomoravského kraje, odborem životního prostředí vydáno usnesení podle § 64 odst. 1 písm. a) zák. č. 500/2004 Sb., správního řádu, kterým se řízení přerušilo do 16. 11. 2006, a přítel Frainšic byl vyzván k doplnění žádosti o sdělení rodičovských jedinců, tj. čísel kroužků konkrétních jedinců, kteří se podíleli na reprodukci každého odchovaného exempláře, na nějž je požadováno vydání „Osvědčení o vzetí do evidence jedince odchovaného v přímé péči člověka“. Vyhovět tomuto usnesení nebyl žádný problém, protože přítel Frainšic evropské ptactvo chová již po tři desetiletí a vede si přesnou evidenci. Po splnění žádosti v daném termínu nabylo rozhodnutí Magistrátu města Brna platnosti.

Celou skutečnost uvádím z toho důvodu, aby si každý chovatel evropského ptactva uvědomil, že přesná evidence je nutná a stanovuje ji přesně uvedené zákonné ustanovení.

Kontroly

Od uvedeného roku 2005 měl přítel Frainšic již několik kontrol jak z inspekce životního prostředí, tak z odboru životního prostředí, který vydává osvědčení pro každého nově narozeného jedince. O průběhu takové kontroly inspekcí životního prostředí jsem již v časopise Fauna psal. Proto jen ve zkratce uvedu, co taková kontrola obnáší. Především je kontrolována přesná evidence, a to tím způsobem, že pracovník inspekce si nechá chovatelem odchytit několik ptáků. Pořídí si jejich fotografii se zaměřením na kroužek, u kterého provede detailní foto. K tomuto kroužku si vyžádá konkrétní osvědčení, které si rovněž ofotí. Dále je nutno předložit evidenci, kde jsou uvedeni rodiče, datum nasazení a líhnutí, počet vajec, to, kolik jedinců se vylíhlo, a datum případného úmrtí, včetně kroužku uhynulého jedince. Pracovníci inspekce dále kontrolují chovatelské zařízení a kvalitu krmení pro konkrétní druh ptáků. Z každé takové kontroly je sepsán zápis, který chovatel podepíše a uvede případné připomínky. Chtěl bych upozornit chovatele tohoto ptactva, aby ustanovení tohoto zákona dodržovali a podrobně se se zákonem seznámili, protože v případě zjištění jakékoliv závady mohou pracovníci inspekce ve správním řízení uložit blokovou pokutu až do výše 100 000 Kč, případně povolení k chovu tohoto ptactva zrušit.

Několik zásad uvedených v § 66 tohoto zákona

— Předmětní živočichové budou v zajetí chováni v chovatelském zařízení k tomuto účelu vhodném a za poskytnutí nezbytné odborné péče, včetně zajištění potravy v optimálním množství a složení a při zajištění jejich dostatečné pohybové aktivity.

• Orgán ochrany přírody si vyhrazuje možnost provádět namátkové kontroly.

• Každý odchovaný jedinec bude do 30 dnů nezaměnitelně označen a v téže době bude požádán o evidenci a vydání osvědčení ve smyslu § 54 odst. 4 a 5 zákona příslušný úřad.

• V případě úhynu je nutno vrátit osvědčení vydávajícímu orgánu do 30 pracovních dnů ode dne, kdy k úhynu došlo. Tímto dnem pozbývá osvědčení platnosti.

• V případě ztráty nebo odcizení ptáka je nutno tuto skutečnost oznámit vydávajícímu orgánu do 30 pracovních dnů. Osvědčení v takovém případě rovněž pozbývá platnosti.

• Při chovu, vystavování, prodeji, darování či výměně ptáků, přepravě na výstavy a jiné manipulaci s ptáky nebude porušován zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, v platném znění a veterinární zákon č. 166/1999 Sb. v platném znění.

• Všichni odchovaní či nově nakoupení jedinci budou označeni nesnímatelným celistvým neděleným kroužkem a chovatel řádně povede podrobnou evidenci chovu se záznamy snůšek, počtu odlíhnutých i odchovaných jedinců a údaji o nově nakoupených chovných zvířatech.

• Chovatel do 31. 12. každého roku zašle orgánu životního prostředí zprávu o všech zásazích provedených dle odchylného postupu, včetně informace o aktuálním stavu jedinců v chovech.

• Ptáci nesmí být bez souhlasu příslušných orgánů ochrany přírody vypuštěni do volné přírody.

• Ptáci z volné přírody nebudou k chovu bez souhlasu orgánu ochrany přírody využíváni.

• V případě získání nových jedinců v kategorii obecně chráněný druh (evropských druhů ptáků), kteří nejsou evidováni dle § 54 odst. 4 a 5, bude požádán orgán ochrany přírody o stanovení odchylného postupu pro tyto nově získané jedince.

Nejednotný postup

Nutno podotknout, že v rámci České republiky nepostupují odbory životního prostředí jednotně a při získávání ptáků se setkáváme s různými osvědčeními vydanými podle § 54 odst. 4 zákona č. 114/1992 Sb. V některých krajích dochází dokonce k takovým absurditám, že na všechny odchované jedince je vydáno jedno osvědčení a na něm jsou uvedeni všichni odchovaní jedinci. V praxi to znamená, že na jednom listu papíru jsou uvedeni např. odchovaní stehlíci, čížci, konopky apod. V případě prodeje jednoho ptáka obdrží kupující papír, na kterém jsou uvedeni všichni jedinci odchovaní prodávajícím chovatelem. V rámci ČR by mělo dojít k ujednocení a orgány životního prostředí by měly postupovat jednotně.

Mutace

Další nevyjasněný problém je, zda evidovat evropské ptactvo v mutacích, které se v přírodě nevyskytuje a vzniklo cílevědomým chovem v zajetí. Evropské ptactvo je dnes chováno skoro ve stejných barevných mutacích jako barevní kanáři. V některých státech se proto tito ptáci již neevidují, stejně jako různí papoušci v mutacích na CITES. Pro pracovníky životního prostředí je však např. Zvonek zelený přírodně zbarvený stejný jedinec jako zvonek zelený lutino. Platný zákon se o mutacích nezmiňuje a v budoucnu je nutno tuto skutečnost změnit novelizací tohoto zákona. Jde o zákon, který byl přijat bez připomínkového řízení těch, kterých se bezprostředně týká, a tak vešel v platnost zákon, který má určité nedostatky, jako mnoho jiných zákonů v našem státě.

Vyžadujte doklad

Chovatelé, kteří si pořizují evropské ptactvo, musí vždy vyžadovat doklad o prokázání původu ptáků, že se jedná o jedince evidované na příslušném odboru životního prostředí, a to podle bydliště chovatele, od kterého jedince získávají. V případě nabytí jedinců evidovaných na příslušném úřadě dle § 54 odst. 4 a 5 zákona nemusí nový majitel již žádat o stanovení odchylného postupu, neboť v tomto případě se jedná o jedince v přímé péči člověka, na kterého se nevztahuje ochrana dle § 5a zákona. Jsou-li od takto nabytých jedinců odchována mláďata, musí chovatel do 30 dnů od jejich narození požádat příslušný úřad o vzetí do evidence. V žádosti však musí uvést, kde jsou rodiče evidováni (razítko příslušného úřadu na osvědčení vydaném podle § 54 odst. 4 zákona č. 114/1992 Sb.).

Tento článek jsem se rozhodl napsat z toho důvodu, že jsem neustále dotazován, jak mají chovatelé postupovat při chovu evropského ptactva, zejména když s jeho chovem začínají.

Kříženci

Při chovu kříženců mezi evropským ptactvem a kanáry musí mít chovatel rovněž evidenční list na příslušného rodiče evropského ptactva. Kříženci se však již neevidují, protože se v přírodě nevyskytují. Nesmíme ale zapomínat na skutečnost, že při jejich vystavování musí být vždy k dispozici doklad na příslušného rodiče evropského ptactva. Na tuto realitu se zapomíná a při kontrole vystavených ptáků mohou nastat problémy. Pracovníci ochrany přírody mají zmocnění takovou kontrolu provést a doklady vyžadovat. Při jejich absenci může dojít k postihu v podobě uložení blokové pokuty, která je dost vysoká. Je zde brán k odpovědnosti příslušný výstavní výbor i chovatel, který křížence vystavil.

Autor textu: JUDr. Rudolf Kocián
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru