Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Gouldy jsou stále v oblibě
Sdílet:

Gouldy jsou stále v oblibě

Není to tak dlouho, co mně navštívil kolega, který se po řadu let věnoval chovu malých druhů papoušků. Z rodinných důvodů musel chov zrušit. Nyní se mu v nových podmínkách naskýtá příležitost k obnovení chovu, ne však papoušků. Jako nejpřijatelnější se mu jeví chov astrildovitých pěvců, zvláště Gould. Hovořili jsme o všem co bude nutno pro úspěch zajistit. Kromě mých zkušeností jsem upozornil na poznatky zahraničního chovatele, o kterých se nyní zmíním.

Chovatel IR

Chovatel IR chová Gouldy v bednových klecích v řadách, vždy tři klece jsou umístěny nad sebou. Krmítka zavěšuje zvenku. Bidýlka používá výhradně hranatá, protože je přesvědčen, že se na nich ptáci při páření lépe udrží a je vyšší oplozenost vajec. Budky používá krychlového tvaru s kulatým vletovým otvorem o průměru 5 cm, kde jsou umístěna bidýlka: jedno zleva a druhé zprava nad vletovým otvorem, třetí je upevněno dole uprostřed pod vletovým otvorem.

IR udržuje ve svém ptačím domě konstantní teplotu 22,5 stupně C. Den prodlužuje až na 20 hodin, kdy se zapíná automatické stmívací zařízení, které posléze světlo vypne. Klece čistí chovatel každý den a na dno pokládá novinový papír. Leckterý chovatel však tento způsob odmítá a na dno sype piliny. Proti roztočům ve vzdušných vacích a proti jinému hmyzu, který se v klecích vyskytuje, nebo může vyskytnout, zavěšuje v odchovnách insekticidní pásky. Především tomu přičítá, že má zdravý chov. Jde-li pracovat do odchoven, obléká si nenápadný šat.

Když jsem choval Gouldy já

V dobách, kdy jsem choval Gouldy, jsem používal pro pár klece 100 x 60 x 80 cm, později jsem je choval ve skleníkových voliérách. Hnízdní budky jsem na klece zavěšoval zvenku. Na dno klecí jsem pokládal novinový papír. V chovné místnosti jsem udržoval teplotu mezi 15 až 20 stupni C. Je třeba také přihlížet k relativní vlhkosti, kterou v chovné místnosti máme. Zásada je, čím je teplota vyšší, tím může být vyšší relativní vlhkost. Je-li teplota nízká a relativní vlhkost vysoká, mohou se vyskytnout různé nemoci a také bývá narušen normální průběh pelichání. Poruchy výměny látkové jsou také důsledkem závadného prostředí.

A ještě jedno doporučení. Každému, kdo by se chtěl chovu amandiny Gouldové věnovat, doporučuji seznámit se s informacemi v odborné literatuře např.:


Podpěra Petr /1979/: Chováme exotické ptactvo
Veger Zd. /1971/: Atlas cizokrajných ptáků
Vít Rudolf /1978/: Cizokrajní ptáci v klecích - Astrildovití pěvci

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru