Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Můj chov agapornisů fischeri
Sdílet:

Můj chov agapornisů fischeri

Agapornise fischeri chovám nepřetržitě již 25 let. Ve svém chovu jsem se zaměřil na mutace, protože pohled do voliéry, kde poletuje různobarevné hejno jedinců, je pro mne prostě nádhera. Dalším důvodem je, že mám rád výzvy a očekávání, zda se v hnízdě objeví právě ta mutace, kterou bych chtěl nejvíce. Když jsem začínal s chovem, obdivoval jsem u starších zkušených chovatelů mutace, které byly v té době pro mne nedostupné. Když jsem poprvé viděl DD modré (modré se dvěma faktory tmavnutí), měl jsem nový cíl – že je jednou budu mít i já. Dnes chovám, troufám si říci, většinu u nás dostupných mutací a jejich kombinací.

Agapornise chovám v hejnu ve voliéře o rozměrech: venkovní výlet 2,5×2×1 m se záletem stejných rozměrů. Mezi nejnovější přírůstky v mém chovu patří mutace Misty a Euwing, které však chovám po párech v bednových klecích. V ČR není zatím ještě mnoho chovatelů, kteří je mají ve svém chovu, ale určitě se to bude zlepšovat, protože jak se budou dařit odchovy, stanou se pro mnohé chovatele dostupnějšími.

Vznik mutace Misty

Misty mutace vznikla v roce 2002 v Belgii u Dirka van den Abbele, kdy od přírodních agapornisů fischeri odchoval tzv. halfsidera. Tento pták byl z poloviny normálně zelený a z poloviny Misty. Jelikož právě v té době redukoval chov, tento jedinec putoval i s jednou samicí ze stejného hnízda k jinému belgickému chovateli, Harrymu Bensnovi. Ten se pustil do velké výzvy a podařilo se mu tuto novou mutaci udržet a rozšířit. Při návštěvě BVA Masters v Belgii (neoficiální mistrovství světa chovatelů agapornisů) jsem si od Harryho Bensna pořídil DF Misty samce, který se stal základem mého chovu mutace Misty. V letošním roce jsem od tohoto jedince odchoval sedm kusů jednofaktorových (SF) Misty.

Mutace Misty

Má dědičnost částečně dominantní. Známe jedince jednofaktorové (SF) i dvoufaktorové (DF). U jednofaktorových je rozdíl od přírodních téměř neznatelný – mají jen o něco matnější barvy. Dvoufaktoroví (DF) jedinci jsou na první pohled zbarveni jako DD tmaví ptáci – peří se jeví jako olivové. Pokud bychom měli oba ptáky vedle sebe, bude nám rozdíl jasný na první pohled. Jelikož může být problém u mnoha kombinací identifikovat správně jednofaktorové (SF) jedince, bylo v Belgii a Nizozemsku rozhodnuto, že se na výstavách budou akceptovat pouze jedinci dvoufaktoroví bez tmavého faktoru. Kombinací s tmavým faktorem se „Misty efekt“ ruší, a proto je vhodné párovat mutaci Misty jen s jedinci bez tmavého faktoru.

Některé výsledky páření:

zelený SF Místy×zelená

50 % zelených

50 % zelených SF Misty

zelený SF Misty×zelená SF Misty

25 % zelených

50 % zelených SF Misty

25 % zelených DF Misty

zelený DF Misty×zelená SF Misty

50 % zelených SF Misty

50 % zelených DF Místy

Kombinace s modrou mutací:

zelený SF Misty×modrá

100 % zelených SF Misty/modrých

zelený SF Misty/modrý × modrá

25 % zelených/modrých

25 % zelených SF Misty/modrých

25 % modrých

25 % modrých SF Misty

zelený SF Misty/modrý×zelená SF Misty/modrá

6,25 % zelených

12,5 % zelených/modrých

12,5 % zelených SF Misty

6,25 % zelených DF Misty

25 % zelených SF Misty/modrých

12,5 % zelených DF Misty/modrých

6,25 % modrých

12,5 % modrých SF Misty

6,25 % modrých DF Misty

modrý SF Misty×modrá

50 % modrých

50 % modrých SF Misty

modrý SF Misty×modrá SF Misty

25 % modrých

50 % modrých SF Misty

25 % modrých DF Misty

modrý SF Misty×modrá DF Misty

50 % modrých SF Misty

50 % modrých DF Misty

modrý DF Misty×modrá DF Misty

100 % modrých DF Misty

Mutace Euwing

Vznikla v roce 2004 u nizozemského chovatele Pieta Verhijdeho. Jedná se o mutaci s neúplnou dominantní. Zjednodušeně pro ty, kteří se v genetice příliš neorientují, to znamená, že nám stačí jeden jedinec z páru a je jedno, jestli se jedná o SF, nebo DF, a odchováme v určitém procentu mutaci Euwing.

Popis mutace

Zbarvení břicha je hořčicově žluté, křídla výrazně tmavě zelená, na zádech od krku až mezi křídla je zbarvení výrazně světlejší. Při pohledu shora se to jeví jako světlý trojúhelník. Rozdíl ve zbarvení mezi SF a DF je hlavně v intenzitě žlutého zbarvení na břiše, kde u DF se ztrácí zelenkavý nádech a břicho se tím jeví jako více žluté. Také při pohledu shora je zbarvení křídel a zad tmavší. Doporučuje se páření s ptáky, kteří nemají redukci eumelaninu – tj. zelený, modrý – a může se použít i tmavý a violet faktor. Naopak nedoporučuje se kombinace se strakou, pastelem nebo dominantním Edgedem – protože u těchto kombinací Euwing mutace nevynikne, respektive nepůjde rozeznat.

Některé příklady páření:

zelený SF Euwing×zelená

50 % zelených SF Euwing

50 % zelených

zelený DF Euwing × zelená

100 % zelených SF Euwing

zelený SF Euwing × zelená SF Euwing

25 % zelených

50 % zelených SF Euwing

25 % zelených DF Euwing

zelený DF Euwing × zelená SF Euwing

50 % zelených SF Euwing

50 % zelených DF Euwing

zelený DF Euwing × zelený DF Euwing

100 % zelený DF Euwing

Můj chov

V mém chovu jsem začínal se samcem SF Euwing od chovatele z Českého klubu chovatelů agapornisů (CZAC) a samičkou D zelenou – přivezenou od nizozemského chovatele Henka den Engelse. V prvním hnízdě se podařilo ze čtyř mláďat odchovat tři Euwing mutace a jednoho přírodního jedince. Ve druhém hnízdě se mláďata právě líhnou, takže jsem ve velkém očekávání, kolik mutací Euwing bude tentokrát.

Dle mého názoru se chov jedinců mutace Misty a Euwing ničím neliší od chovu jiných agapornisů s bílým okružím oka. Alespoň v mém chovu jsem se s žádnými problémy nesetkal. Důležité je dodržovat obecné zásady chovu těchto našich oblíbenců. Nenechat je hnízdit dříve než ve věku 10–12 měsíců, krmit je bohatou a rozmanitou stravou a nevysilovat je častým hnízděním. Osobně je nechávám hnízdit dvakrát za sezonu a potom jim odebírám budky. Rád bych také zdůraznil, že v žádném případě je nezimujeme venku, ale ve vnitřních prostorách, kde je teplota nad nulou! Optimálních je minimálně +8 °C. Vydrží i při nižších teplotách, ale je na nich vidět, že trpí, a určitě jim to neprospívá.

Snad jsem vám alespoň trochu přiblížil chov těchto ,,nových“ mutací a najdou se další chovatelé, kteří je zařadí do svého chovu. Pokud by měl někdo zájem dozvědět se o chovu agapornisů více, a to nejen o těchto mutacích, je srdečně zván na šestou Celostátní klubovou výstavu agapornisů, která se koná v chovatelském areálu v Újezdě u Brna ve dnech 3.–4. října 2014. Jestliže byste si chtěli ověřit kvalitu svého chovu, vystavovat mohou i nečlenové klubu. Podrobnosti získáte na stránkách klubu www.czagapornisclub.eu.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru