Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov a odchov amazoňanů žlutolících středoamerických – Amazona autumnalis autumnalis
Sdílet:

Chov a odchov amazoňanů žlutolících středoamerických – Amazona autumnalis autumnalis

Náš pár amazoňanů žlutolících jsme zakoupili v roce 2012 jako již sestavený pár, kdy sameček byl čtyřletý a ručně dokrmený. Trochu mluvil a pamlsky bral z ruky i od cizích lidí. Samička byla dvouletá, odchovaná pod rodiči. Díky tomu, že již nějaký čas žila ve společnosti krotkého samečka, i ona ztratila svoji plachost. Pár je umístěn ve vnitřní voliéře v ptačím domku, kde v sousedních voliérách je z jedné strany pár amazoňanů běločelých malých a z druhé strany pár amazoňanů pomoučených. Voliéry mají rozměry 3×1×2,3 m (dך×v) a mezistěny tvoří dvojité pletivo, které je pletené o síle drátu 2 mm a velikosti oček 25×25 mm. Konstrukce je dřevěná a uvnitř oplechovaná, jinak by ji ptáci za krátký čas rozebrali.

Chovné zařízení

Páry amazoňanů a alexandrů velkých máme umístěné v ptačím domku z jediného prostého důvodu, a to jejich hlučnosti. Bydlíme v řadové zástavbě uprostřed města a nechceme zbytečně dráždit sousedy. Přesto jsou voliéry díky velkým oknům velice dobře prosvětlené a větratelné. Dvanáct hodin denně papouškům navíc přisvěcujeme zářivkami určenými pro papoušky se spektrem světla podobného světlu dennímu. V zimních měsících, kdy se méně často ve voliérách větrá, používáme čističku vzduchu s ionizátorem, což je výborná věc, a nikdy předtím bych nevěřil, kolik nečistot je tento přístroj schopný zachytit. V teplých měsících jsou okna otevřená od rána až do večera. Ptáci se ráno „vyřvou“, pak otevřu okna a poté nejsou celý den slyšet. Teplotu ve voliérách udržujeme i v zimě na 8 až 10 °C. Neustále se snažíme zachovávat ve voliérách pořádek. Zbytky měkkého krmení odstraňujeme denně při odpoledním krmení a každý týden pak děláme velký úklid. Jednou ročně voliéry dezinfikujeme.

Pro dobrou pohodu papoušků se snažíme dělat maximum. Pravidelně je sprchujeme a prakticky každý den jim z lesa, kam chodím se psem, přinesu něco pro zábavu. Nejradši ze všeho mají borovicové šišky, ze kterých zbude jen jemná drť. A to milují všichni papoušci včetně agapornisů. Kromě šišek dostávají kůru stromů nebo větvičky různých druhů stromů a keřů.

Krmná dávka

Pro zdárný odchov amazoňanů je jedním z nejdůležitějších aspektů složení krmné dávky. Po celý rok krmíme dvakrát denně. Mimo chovnou sezonu krmíme ráno střídavě – jeden den suchou směsí zrnin a druhý den dostupným ovocem a zeleninou. Odpoledne pak suchou směsí zrnin. Používáme směs od belgického výrobce, kdy pro amazoňany smícháme 1:1 směs pro malé papoušky s velkým podílem prosa a směs pro velké papoušky. Dávka suchého zrní je pouze tak velká, aby druhý den ráno bylo vše zkonzumováno, to už máme u každého druhu vyzkoušené a odměřené. Před chovnou sezonou, začátkem března, začínáme podávat ráno klíčené nebo máčené zrní. Používáme směs pro holuby s částečným podílem luštěnin, do které ještě přidáváme černou slunečnici. Dále dostávají různé druhy ovoce a zeleniny, bobuloviny, které máme celoročně k dispozici v mrazáku, a také granule pro papoušky. Odpoledne pak opět krmná dávka suché směsi zrnin. Ze zeleného krmení dáváme hlavně pampelišku včetně květů. Taktéž podáváme průmyslově vyráběnou vaječnou směs, do které nastrouháme mrkev a přidáme strouhanku. Když začne samička snášet, přestaneme vaječnou směs předkládat a začneme opět těsně před líhnutím mláďat. Takto krmíme až do října. Všichni naši papoušci konzumují veškeré námi předkládané krmení. Vodu měníme samozřejmě každý den při odpoledním úklidu. Nepravidelně do vody přidáváme vitaminové a minerální přípravky a česnekové tablety. Každý měsíc přidáváme do vody vitamin AD3, a to vždy po dobu 3 až 4 dnů v poměru 0,05 ml na 1 litr vody. K dispozici mají papoušci také grit pro holuby a sépiovou kost.

Odchov mláďat

V roce 2012 jsme nechali naše žlutolící v klidu přivyknout prostředí a novým sousedům. Na jaře 2013 jsme jim do voliéry zavěsili těsně pod strop boudu z překližky o velikosti základny 25×25 cm a výšce 60 cm. Papoušci se v tomto roce sice pářili, ale boudu navštěvoval pouze sameček a ke snůšce nedošlo. V letošním roce jsme před sezonou do voliéry přidali ještě boudu kmenovou, postavenou na 90 cm vysoký špalek uprostřed voliéry. Jako podestýlku používáme 10 až 15 cm vysokou vrstvu hrubých hoblin z měkkého dřeva. Tuto boudu si začali papoušci ihned upravovat k obrazu svému. Již začátkem dubna se ptáci intenzivně pářili a v polovině měsíce začala samička snášet vajíčka. Postupně samička snesla tři vajíčka, vždy s odstupem tří dnů. Při prováděných kontrolách bylo prosvícením zjištěno, že všechna vajíčka jsou oplozená. Samička seděla spolehlivě a vlastně jsme ji po dobu sezení ve voliéře neviděli pouze v budce při kontrolách. Dne 17. května byla provedena kontrola a v budce se nacházela tři nakrmená mláďata. Stav mláďat byl zjišťován pravidelnými kontrolami. Tyto kontroly snášejí všichni naši ptáci bez problémů, přestože musíme vlézt dovnitř voliéry. Konkrétně náš krotký sameček žlutolící přelétne k vletovému otvoru boudy a zvědavě pozoruje kontrolu mláďat. Nevadí jim dokonce ani manipulace s mláďaty, focení nebo natáčení. Mláďata perfektně prospívala a koncem června byla plně opeřená. Boudu začala opouštět v polovině července. Postupně se naučila brát krmení, ale rodiče je přikrmovali ještě asi do poloviny září. V tomto období podáváme hodně kukuřice v mléčné zralosti, kterou máme taktéž zamrazenou. Potom, co se mladí amazoňané plně osamostatnili, byli přemístěni do samostatné voliéry společně s mláďaty amazoňanů běločelých. Přitom jsme jim odebrali krev pro zjištění pohlaví analýzou DNA, jejíž výsledek byl jeden sameček a dvě samičky.

Výhody krotkých papoušků

Zastávám názor, že je vhodné zařazovat do chovu krotké jedince, a to spíše samečky. Zaprvé mají tito papoušci větší důvěru k chovateli, a to i v době odchovu, a zadruhé i ostatní papoušci, přestože jsou odchovaní rodiči, ztrácejí v jejich společnosti svoji přirozenou plachost. Takto je to i s mláďaty, která v boudě syčí a nahánějí hrůzu, a pak když vidí, že se rodiče nebojí, tak i ona při krmení sedí vepředu u misek a čekají, co dostanou, aniž by se plašila.

Z odchovu mazoňanů žlutolících jsme měli opravdu velikou radost. Navíc jsme zjistili, že jsou tito amazoňané schopni bez problémů odchovat mláďata, přestože jsou v sousedních voliérách, bez použití pevných mezistěn, další páry amazoňanů. Nijak se navzájem neruší a přes pletivo na sebe neútočí. I sousední běločelí v těchto podmínkách dokázali odchovat čtyři krásná mláďata.

Všem chovatelům přeji mnoho zdaru do dalších chovných sezon.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru