Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Umělý odchov papouška Žako
Sdílet:

Umělý odchov papouška Žako

Hnízdit začali žakové letos v lednu. První vajíčko bylo sneseno 12.1. a pak vždy každý třetí den další dvě. Při kontrole po 14 dnech byl zjištěn zárodek v jednom vajíčku, zbývající dvě byla neoplozena. Přestože samice seděla velice dobře, další průběh hnízdění jsme nerušili. Mládě se líhlo 14.2. tj. podle našich záznamů 27 den od nasednutí na snůšku. Vzhledem k nízké relativní vlhkosti jsem byl nucen mláděti ze skořápky pomoci. Tento zásah ptáky značně rozrušil a samice již mládě nepřijala. Proto jediná šance na jeho záchranu byl umělý odchov.

 

Odchovna

Mládě jsme umístili do inkubátoru, upraveného z tepelně izolovaného celoskleněného akvária. K osvětlení a vytápění sloužila 15W žárovka, krytá červeným stínidlem. Kryt inkubátoru byl opatřen ventilačními otvory. Teplota, která je důležitým faktorem pro dobré trávení a metabolismus mláděte, byla 1 až 13 den udržována v rozmezí 32-34 st. C. Ve 14 dnech byla teplota snížena na 30-31 st. C a tato hodnota zůstala až do třicátého dne stáří. Pak bylo mládě přemístěno do vytápěné karanténní klece a teplota až do čtyřicátého dne stáří udržována na 28 st. C. Pak byla snížena o další dva stupně na 26 st. C a od stáří 55 dnů již bylo mládě bez přitápění při pokojové teplotě.

Podestýlka

V prvních pěti dnech jsme jako podestýlku zvolili čistou vlněnou střiž, kterou jsme denně měnili. Od 6-20 dne stáří tvořily podestýlku drobné smrkové hoblinky, přesáté a zbavené prachu, které jsme tepelně dezinfikovali. Jejich výměna byla prováděna denně. Hoblinky nasály vlhkost a trus se jimi obalil, takže mládě bylo v suchu a čistotě. Doporučované papírové ubrousky jako podklad pod mládě jsme sice vyzkoušeli, ale hned od nich také upustili. Odebraly sice vlhkost, ale od tuhé složky trusu bylo mládě prakticky hned špinavé. Od 21. dne a následné celé další odchovné období jsme používali borové hobliny hrubší struktury, čistěné a dezinfikované. Na hrubší hobliny jsme přešli z obavy, aby rostoucí mládě drobné hoblinky nepozřelo.

Krmení

K odchovu byla použita krmná směs NUTRIBIRD A 19, jejíž ředění k věku mláděte bylo prováděno podle návodu. Ke krmení jsme používali plastové stříkačky s nástavci s různě velkou průchodností, podle toho jak mládě rostlo. Od krmení sondou do volete jsme upustili a celé období prováděli krmení pouze do zobáku. Poprvé bylo mládě nakrmeno po jeho vypráznění - asi 3 hodiny po vylíhnutí. První až 3 den jsme krmili každé 2,5 hodiny a to i v noci, 4 a 5 den také po 2,5 hodinách s noční přestávkou pět hodin, 6 až 12 den jsme prodloužili interval na 3 hodiny s noční pauzou 6 hodin. Od 13 do 22 dne to byly 3,5 hodiny a noční pauza šest a půl hodiny. 23 až 28 den jsme krmili 5x denně s přestávkou osm hodin. Od 29 do 45 dne bylo mládě krmeno 4x denně s přestávkou osm hodin. 46 až 69 den krmení 3x denně s přestávkou osm hodin. 70 až 87 den krmeno 2x denně a od 88 dne stáří jsme ráno provedli jen přikrmení tj. 25 ml směsi, aby bylo mládě nuceno k samostatnému příjmu potravy a večer jsme ho dokrmili do plného volete. Během dne mělo k dispozici suché i máčené zrno, piškoty, jablka, mrkev. Během celého odchovného období se nám nevyskytl žádný problém. Mládě výborně trávilo a před každým krmením mělo volátko buď zcela prázdné, nebo s nepatrným zbytkem potravy, takže jsme ani jednou nemuseli měnit časový rozvrh krmení.

Teplota krmné směsi

1-10 den38 st. C
11-25 den36 st. C
26-30 den34 st. C
31-39 den32 st. C
40-49 den30 st. C
50-59 den28 st. C
60 - odstav26 st. C


Po vylíhnutí mládě vážilo 18 gramů.
Ve stáří:

10 dnů63 g
14 dnů80 g
25 dnů200 g
35 dnů370 g
45 dnů490 g
55 dnů560 g
70 dnů640 g

Pak se váha ustálila a jen mírně kolísala a tak jsme další vážení neprováděli. Jak ukazují váhové přírůstky, rostlo mládě výborně a je z něj statný pták.

Vývoj mláděte

Po vylíhnutí je mládě porostlé bílým chmýřím, které po pěti dnech zhoustne. Kůže je růžová, stejně jako jazyk, horní čelist zobáku je poměrně úzká s výrazným vaječným zubem, spodní čelist je širší a to hlavně v koutcích a tvoří jakousi kapsu. Celý zobák je černý. V devíti dnech má mládě otevřeny oba ušní otvory a dvanáctý den se začínají prořezávat oční víčka. Patnáctý den se otevřelo levé a o den později pravé oko. Současně začíná prorážet chmýřovitá podsada. Ve stáří dvaceti dnů prorážejí pysky krycího peří křídel. Dvacátý prvý den jsme ptáče nakroužkovali. O dva dny později začínají růst ocasní pera a pozorujeme výraznou reakci na zvuk a pohyb. Dvacátý sedmý den se začínají rozvíjet ocasní pera, letky druhého řádu a vrchní krovky křídelní. Třicátý druhý den se rozvíjejí letky prvního řádu a opeření hlavy. Třicátý pátý den zcela zmizel vaječný zub a rozvíjejí se první pysky krycího peří na hřbetě mezi křídly. Padesátý druhý den je zcela opeřeno břicho, prsa a hlava, peří zadní části krku, hřbetní a kostrční partie jsou rozvinuty ze 70 %. V sedmdesáti dnech je mládě přemístěno do klece s bidlem a má již k dispozici krmítko a napáječku.
Sedmdesátý třetí den začíná okusovat piškoty a zaregistrovali jsme i první pokusy o louskání zrna. Sedmdesátý pátý den se mládě prvně pokusilo o let a o týden později je prakticky letuschopné. Letky prvního řádu nejsou ještě zcela dorostlé, ale jinak je pták bezvadně opeřen. V devadesáti dnech stáří přijímá mladý žako piškoty, mrkev, jablka a máčené zrno. Příjem suchých zrnin není ještě dokonalý.

Autor textu: Jiří Mrcek
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru