Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Barevní kanáři – část druhá
Sdílet:

Barevní kanáři – část druhá

V současné době vrcholí přípravy na výstavy a taky začíná příprava na budoucí chovnou sezonu. Je to období rozhodování. Po ukončení hnízdění jsme vyřadili z chovu jedince buď proto, že špatně krmili, nebo škubali mláďata. Do dalšího chovu tedy prošli výběrem jenom jednotlivci, kteří splnili naše očekávání. Jak mladí, tak chovní jedinci dopeřují. V této době přemýšlím, kolik mladých samečků a samiček si ponechám pro budoucí sezonu.

Každý zkušený chovatel ví, že při rozhodování záleží na tom, co chci v daném chovu napravit nebo udržet. Buď chci vylepšit opeření, nebo velikost, postavu, lipochrom, nebo melanin. Pokud nakupuji do chovu nové jedince, tak vždy u chovatele a vždy raději neintenzivní jedince. Mám za to, že složitější je odchovat pěkného, neintenzivního kanára tak, aby měl pěkně a rovnoměrně rozloženou plíseň v lipochromu od bříška až po volátko. V zimním období podávám jenom zrniny. Na spínacích hodinách se stmívačem rozsvěcuji ráno v 7 hodin, stmívání začíná v 16 hodin a trvá asi 25 minut.

Hnízdění

S přípravou na hnízdění začínám hned po Novém roce. Je známo, že k dobré přípravě kanárů na hnízdění je zapotřebí splnění tří podmínek, a to: teplo, světlo a krmení. Já postupně zvyšuji teplotu na 18 až 20 stupňů, osvětlení postupně prodlužuji až na 15 hodin denně. Až je teplota postupně zvýšená na 14 stupňů, začínám podávat vaječnou míchanici a nakličovat zrní. Do vaječiny postupně přidávám Fertivit od firmy Orlux.

Je mnoho způsobů, jak postupovat při páření kanárů. Nejčastější způsob je odchovávat v párech, a to tak, že v chovných klecích jsou samičky a poté, co začnou škubat papír a nosit jej na hnízdo, připouští se sameček, který tam zůstává po celou dobu. Výhodou je, že sameček pomáhá při krmení mláďat, ale nevýhodou je, že některý samičku při sezení „otravuje“ – uštipuje ocasní pírka, vyhazuje vajíčka nebo škube mláďata. Další nevýhodou je, že někdy trvá dlouho, než samička samečka přijme – dochází k „bitkám“, u kterých hrozí až usmrcení jednoho z nich. Mnohdy nepomůže ani připouštění navečer nebo při stmívání. Další způsob je, že v chovných klecích jsou samečci a přidáváme k nim samičky. Výhody a nevýhody jsou stejné jako u předešlého způsobu. Někteří úspěšní chovatelé v Polsku odchovávají zdařile mláďata v párech zvláštním způsobem. Samičky jsou v jedné voliéře a samečci odděleně ve druhé. Až začnou samičky škubat a nosit papír, odchytávají je a dávají do připravených chovných klecí. Současně k nim do klecí přidávají z druhé voliéry samečky. Vůbec nedochází k hašteření a šarvátkám, oba si současně zvykají na nové prostředí.

V poslední době odchovávám způsobem, že samečka k samičce připouštím, když začne nosit na hnízdo, a nechávám jej u samičky až do snesení třetího vajíčka. Potom samečka odeberu. Samičce vajíčka postupně odebírám a nahrazuji podkladky. Samičce podkládám odebraná vajíčka po snesení čtvrtého vajíčka. Den před líhnutím mláďat začínám podávat vaječnou míchanici bez přípravku Fertivit. Samečka dávám k samičce, když mají mláďata 10 dnů. Sameček pomáhá s krmením a páří samičku k dalšímu hnízdění. Po snesení čtvrtého vajíčka z druhého hnízdění mláďata i se samečkem odstavuji do proletovaček, kde sameček pokračuje v krmení. Až uvidím, že mláďata sama berou krmivo, tak je přemisťuji z proletovačky do voliéry. V této době dávám mláďatům poznávací barevné plastové kroužky, abych rozeznal, který Kanár je z které klece. U mláďat si vedu podrobnou dokumentaci s možností dohledání až několik generací zpět, z které chovné linie pochází.


Krmení

Není zapotřebí zdůrazňovat, že kvalitní krmivo je základ úspěchu v chovu. Mnoho chovatelů kanárů už poznalo, jaké problémy v chovu dokáže nekvalitní krmivo způsobit – průjmy, střevní nemoci. Po takto postižených kanárech málokdy v dané sezoně něco odchováme. Sestavování krmných směsí, vitaminů, vaječné míchanice je pro každého chovatele hotová alchymie.

Jak jsem již uváděl, kanáry chovám přes 40 let a vzpomínám, jak jsme sháněli jednotlivé komponenty u zemědělců – tam řepku, jinde oves, semenec, slunečnici, lněné semínko a pak v určitém poměru tvořili míchanici. Burzy neexistovaly, a co se prodávalo ve Zverimexu, byla z nouze ctnost.

Dnes máme nepřeberné množství krmiv pro jednotlivá ptactva. Spoustu doplňků, vitaminů, minerálů. Já, po vlastních zkušenostech, krmím směsí Canaries Prestige – Breding od Versele-Laga. Tuto směs obohacuji před hnízděním nigerem, v zimě semencem, při odchovu perilou. V zimním období dávám občas jako pamlsek jablíčka, zjara žabinec, pampelišky (v dnešní době sekaček se i tyto uvedené rostliny těžko hledají a tam, kde dorostou, jsou terény prošpikované páníčky a jejich psy). V létě dávám klásky pšenice v mléčné zralosti, později klásky kukuřice v mléčné zralosti. V době přepeřování dávám rozkrájené cukety a okurky z vlastní zahrádky. Nedílnou součástí krmení je podávání písku nebo gritu. Mně se osvědčilo, že na dno klecí dávám papír a na něj tenkou vrstvu bílého písku pro ptactvo Prestige Kristal. Zvlášť do misek dávám písek Prestige Kristal a do toho přimíchám Humac a hliněný zákusek pro kanáry Claybloc od Versele-Laga.

Vaječná míchanice

Důležitou část krmení tvoří vaječná míchanice. S jejím podáváním začínám od přípravy na páření a pokračuji až do ukončení přepeřování. V zimních měsících, což je u mne polovina listopadu až prosinec, mají u mne kanáři tzv. „dietu“ – jenom zrniny.

Co chovatel, to různé složení vaječné míchanice. Je třeba vzít v potaz, že se příprava vaječiny odvíjí od finanční stránky chovatele a od časové náročnosti. Znám chovatele, kteří místo míchanice dávají jenom namočený nakrájený rohlík nebo piškot. Já jsem za svou dlouholetou chovatelskou kariéru vyzkoušel různá složení míchanice. V minulosti podle možné dostupnosti surovin až po dnes podávané míchanice. Vaječnou míchanici připravuji vždy na dva dny. Jeden den jednu polovinu s přidáním červeného barviva pro červené kanáry a žlutého barviva pro žluté kanáry. Druhou polovinu uskladním v chladničce a přimíchám místo barviva buď Roboran s vitaminy a minerály, nebo sušené pivovarské kvasnice, které obsahují vitamin B, či Fertivit, jenž obsahuje zvýšený podíl vitaminu E. Složení vaječné míchanice měřím na 200g kelímky od jogurtu. Jeden kelímek Rusk od Quiko, stejné množství vody a nechám 5 minut bobtnat, promíchám a přidám 3 kelímky sušené vaječiny buď CéDé, nebo Orlux a dva kelímky vařené rýže, nastrouhám 3 vařená vajíčka a lžíci máku. Vše důkladně promíchám. Celá příprava mi zabere maximálně 15 minut. Vajíčka a rýži vařím den předem. Jednou za měsíc přidávám do vaječiny rozdrcený ostropestřec, který má blahodárné účinky na játra.

Z doplňků používám jenom při velkých vedrech Acidomid, jinak dvakrát za den měním vodu.

Z léků podávám jenom S76 proti plicním roztočům, preventivně před přípravou na páření. Další preventivní dávku podávám až v období před výstavou. V minulosti jsem podával proti roztočům Ivomec, kde je účinná látka Ivermectin. Ten jsem míchal v poměru 1:3 s Propylenglykolem a kapal pod křídla na tepnu. V obou případech se účinná látka dostane do krevního řečiště a usmrtí i jiné roztoče, jako např. čmelíky. Výhodou S76 je, že nemusím jednotlivé kanáry odchytávat, ale používám jej do napáječek ředěný vodou.

O chovu barevných a postavových kanárů se dá napsat mnohem víc. Chtěl jsem se jenom podělit o zkušenosti. Je mnoho zkušených chovatelů, kteří nejsou nikde organizovaní. Chci znovu oslovit tyto chovatele, a zvlášť mladé nebo začínající, ať přijdou mezi nás. Ve dnech 11. a 12. listopadu 2016 budeme pořádat již 25. soutěžní výstavu o mistra klubu v Ludgeřovicích. Budeme rádi, když nás oslovíte a zařadíte se mezi nás – organizované a sportovní chovatele.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru