Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Příběh jedné labutí rodiny
Sdílet:

Příběh jedné labutí rodiny

Labuť velká (Cygnus olor), majestátní, krásný pták. V letu snad ještě půvabnější než na vodě. Každý její přílet v oblastech, kde se pravidelně nevyskytuje, vyvolá všeobecný zájem. U nás v podhůří Krkonoš je ojedinělým hnízdičem a ani není běžná při přeletech.

V katastru naší obce jsou tři rybníky. Jmenují se Nový (vznikl jako poslední), Církevní – vzdálený od Nového asi 500 metrů a Vojenský – od Nového je daleko asi dva kilometry. V roce 2008 se na Novém objevily 22. října labutě. Byl to pár s mládětem. Rybník opustili 25. 11. po zamrznutí. 18. 12. se vrátila pouze samice s mládětem. Rybník byl opět většinou nezamrzlý, začal znovu zamrzat 25. 12. a labutě ho opustily. Když podruhé přilétla jen labuť s jedním mládětem, byl to příslib jara. Od začátku března 2009 jsem chodil na rybník častěji a labutě vyhlížel. Konečně se 15. března objevili. Byl to pár, mládě s nimi nebylo a na rybníku Nový už zůstali, jen občas přelétli na Církevní, kde zůstali jeden až dva dny, a vraceli se na Nový. Uprostřed rybníka je ostrůvek s porostem vrby, o který začali jevit zájem a započali na něm se stavbou hnízda.

Hnízdění

Vejce jsou snášena zpravidla obden, ale interval může být i jeden až tři dny. Začátek inkubace bývá po snesení posledního vejce, ale může být i individuálně rozdílný. Naše labutě zasedly trvale 19. dubna. Samec občas samici střídal, ale většinou strážil hnízdní teritorium, čímž si zrovna nezískal pochopení u všech návštěvníků rybníka. Často imponoval přelety nad hladinou, od které se odrážel nohama. Na rybníce bylo několik kachních rodinek, které však nebyly odháněny. Jednou bylo pozorováno odvádění pozornosti nespárovanou kačenkou, když se však samec přiblížil na dosah kachny s šesti mláďaty, k napadení nedošlo. Často uváděná agresivita vůči ostatním vodním ptákům se v tomto případě vůbec nepotvrdila. Později se dokonce zdálo, že kachny divoké vyhledávaly blízkost labutí rodinky. U některých samců v zajetí nebo v polodivokém chovu jsou však známé případy zabíjení i požírání malých mláďat vodních ptáků. Inkubace by měla trvat 34–38 dní. U našich labutí byl pozorován pohyb mláďat na hnízdě až 1. června. Mláďata však mohou zůstat na hnízdě 1 až 3 dny.

Stěhování

Od 2. 6. se konečně rodiče pohybují se třemi mláďaty. Zdržovali se převážně na mělčině u ústí potoka do rybníka ve společnosti kachny divoké se šesti mláďaty. 6. června je však Nový rybník bez labutí. Celá rodinka se pěšky přemístila na Církevní rybník vzdálený asi 500 metrů. Na rybníku Církevní samec občas vyháněl koupající se lidi, ale ke kachnám s mláďaty se i tam choval tolerantně. Zůstali tam přes měsíc, až do 9. 7., kdy se přemístili zase pěšky zpět na rodný Nový rybník. Mláďatům je 40 dní a do vzletnosti jim chybí asi 110 dní. Častěji vychází za dozoru rodičů na pastvu na břeh, ale vždy jen několik metrů od vody.

Zranění

Idylka byla narušena 30. července, když samec spolkl rybářský háček a měl ho zaseknutý až hluboko v krku. Byl odchycen a převezen do záchranné stanice u Jaroměře. Po odstranění háčku veterinářem dostal ještě antibiotika a několik dní zůstal na pozorování na stanici. Zpět na rybník se vrátil 3. srpna. V době nepřítomnosti byla samice znepokojená a opětovné shledání bylo radostné. Zdálo se všechno v pořádku, ale nebylo. Už neobhajoval vehementně hnízdní teritorium, už nebyl tím neohroženým strážcem své rodiny. Snad ještě nebyl úplně v pořádku, ale spíše se zdálo, že utrpělo jeho sebevědomí. Často se zdržoval na jiném konci rybníka, než byl zbytek rodiny.

22. 9. se samec z rybníka ztratil, na rybníku Církevní není. Samice je neklidná a 27. 9. odlétá a nechává tři mláďata ve stáří 120 dní samotná. Na rybníku Církevní není, zdá se, že letěla hledat samce. 29. září se samice vrací k mláďatům – bez samce. 3. října chce mláďata učit létat. Je jim 126 dní a vzletnosti by měla dosáhnout ve věku 150 až 170 dní. Dvěma mláďatům se vzlet nedaří, jedno z mláďat však s matkou obletělo rybník. Při přistání málem přistálo mimo hladinu, ale nakonec to zvládlo. Druhý den létající mládě na rybníce Nový není, samice se dvěma mláďaty zůstává. Snad se třetí mládě přemístilo někam za samcem. Domnívám se, že samice o něm ví.

Odlet

6. října jsou vidět čtyři letící ptáci. Samec, samice a dvě mláďata přistávají na rybníku Církevní. Na Novém zůstává jedno mládě. Rodina je rozdělená, ale v plném počtu. 7. října rybník Církevní opustili, odletěli neznámo kam. Jedno mládě zůstalo opuštěné na rybníce Nový.

Zkontroloval jsem i Vojenský rybník, vzdálený asi 2 km, ale nebyli tam. Opuštěné mládě opustilo rybník 9. 10. a bylo pozorováno samotné u rybníka Vojenský. Bylo mu 132 dní a nelétalo jistě. Začíná chumelit a labutě nejsou nikde vidět. Mírné zlepšení počasí nastalo 20. října a labutě se objevily na rybníku Církevní, ale nejsou všechny. Dvě mláďata chybí. Starší ptáci jsou oba, ale pouze s jedním mládětem. 22. října rybník opustili pro tento rok definitivně.

Příští rok 2010 se objevili na Novém rybníku 26. března. Byl to pár s mládětem. Zdrželi se do 2. dubna, kdy začalo sněžit. Odletěli a už se nevrátili. Myslím, že podobné chování není úplně obvyklé. Některé výjevy z tohoto hnízdění mně zůstávají trvale v paměti.

Od té doby se cosi nepozorovatelného změnilo na rybníku Nový. Postupně zmizeli vodní ptáci. Dokonce kachny divoké už rybník nevyužívají ani jako odpočinkové místo při přeletech. Ve vzdálenosti asi 1 km od rybníka vyrostl obří větrník. V rybníku údajně žije velký sumec, který vodní ptáky ohrožuje. Oba důvody se však zdají nedostatečné. Voda je zřejmě v pořádku, rákosiny se rozrůstají, ale z ptactva na rybníce zůstali jen nocující konipasi bílí (až 200) na labutím ostrůvku. Nocují tam v hustých vrbách, bývají tam i vlaštovky. Na rybníku Církevní se běžně vyskytují kachny alespoň při přeletech. No, třeba to kachny bez labutí nebaví, a tak čekají, až přiletí. Jako já.

Autor textu: Jiří Vodehnal
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru