Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nástrahy
Sdílet:

Nástrahy

Jak poznáme, že je papoušek nemocný? Většinou má načepýřené peří, teče mu z nosních dírek, má průjem nebo zvrací, má výtok z očí, nemá chuť k jídlu a odmítá i pamlsky, nechce si hrát. Pokud se vám bude zdát, že je něco v nepořádku, ihned navštivte veterináře. U papoušků je průběh nemoci velice rychlý a odklad by mohl znamenat jeho smrt.

Teflon

Otrava teflonem je pro papouška téměř vždy smrtelná. Je způsobena vysoce toxickými plynnými pyrolytickými produkty polytetrafluoretylenu (teflonu), které se uvolňují při zahřívání na vysokou teplotu. Při vdechování toxických zplodin dochází k těžkému překrvení plic a smrt udušením nastává během pár minut. Papoušek přitom nemusí být přímo ve stejné místnosti, kde se teflonové nádobí používá. Pro člověka jsou teflonové výpary toxické při mnohem vyšší koncentraci, než vzniká v domácnosti.

Avokádo

V žádném případě bychom neměli tuto plodinu papouškům nabízet. Toxická pro papoušky je nejen dužina, slupka a pecka, ale i větve a listy. Avokádo totiž obsahuje látku persin, která je pro ptáky velmi toxická. Její pozření vede k silné otravě, překrvení plic, jater a sleziny, popřípadě k odumírání slinivky břišní. Ptáci hynou do několika hodin. Toxické je avokádo v různé intenzitě i pro psy, kočky, koně nebo kozy.

Pokojové rostliny

I pokojové rostliny mohou představovat nebezpečí, proto bychom se měli vyvarovat kontaktu papouška s nimi. Vyjmenuji alespoň několik nejrizikovějších – diefenbachie, oleandr, monstera, vánoční hvězda, amarylis, jmelí, konvalinky, kosatec, hyacint, lobelie, narcis, kala, krokusy, rododendron, azalka, plámenek – klematis, tis. Než pustíte papouška volně po bytě, je proto dobré zkontrolovat, jestli rostliny, které máte doma, pro něj nejsou nebezpečné.

Jedovatá je i čokoláda a syrové brambory.

Sůl a cukr také nejsou vhodné.


Různé předměty

Korálky, háčky, náušnice, knoflíčky – to vše může papoušek pozřít a hrozí, že se mu předmět zasekne v trávicím traktu. Nezapomeňte na různé hračky – srdíčka ze zvonečků, rolničky, karabinky, pružinky, vše, co je rozebíratelné. Pozor na provazy a provázky, které se můžou rozplést a papoušek se může uškrtit nebo si přiškrtit nožičku či drápek, při požití provázku může dojít k ucpání trávicího traktu.

Okna

Velmi důležité je zakrytí oken záclonou nebo žaluziemi. Nezakryté okno přitahuje papouška jako magnet, neuvědomuje si, že výplň oken je skleněná a může do ní v plné rychlosti narazit a zlomit si vaz. Ale ani záclona není bez rizika, papoušek se může zachytit drápkem, a když špatně škubne, může si zlomit nožku. Totéž platí pro zrcadlo.

Další nebezpečí

Únik otevřeným oknem, pokousání psem nebo kočkou, popáleniny vzniklé přistáním na vařících pokrmech či sporácích, mucholapky. Elektřina – volně ležící kabely jsou pro papouška velmi zajímavé. Pozor na používání sprejů na hubení much a komárů, v přítomnosti papouška bychom také neměli používat parfémy, osvěžovače vzduchu, odlakovače, těkavé látky, cigarety, svíčky.

Přeji všem chovatelům papoušků, aby se jim nic z tohoto článku nepřihodilo a užívali si jen strávené chvíle se svými miláčky.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru