Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky - Amazónci
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky - Amazónci

Rod Pionites zahrnuje dva druhy papoušků střední velikosti, Amazónka černotemenného a bělobřichého, kteří jsou domovem v severních územích jižní Ameriky. V posledních letech získávají u chovatelů (např. v Německu) stále větší oblibu, především proto, že jsou nápadně zbarveni, jsou hraví a pro svoji důvěřivost jsou ideálními ptáky do voliér. Je možné, že se dostanou i k nám a proto bych rád naše čtenáře seznámil se způsobem jejich krmení.

Krmení Amazónků

Amazónci potřebují vyváženou a střídavou výživu s vysokým podílem různých druhů ovoce a zeleniny. Jsou-li krmeni jednostranně, nebudou se cítit dobře a stanou se náchylnými k nemocem. Naděje na odchov budou nízké.

Zkušený chovatel B. si způsob krmení v průběhu roku rozdělil na dvě fáze: období hnízdění a období klidu.

V období klidu (od září do března) dostávají amazónci směs semen zn. Premium, ovoce, zeleninu a vaječnou směs zn. Cé-Dé. Směs semen činí 40 % množství denní dávky, zelenina a ovoce 55 %, vaječná směs 5 %. V období klidu krmí chovatel pouze jedenkrát denně, a to v 6 hodin ráno.

V období hnízdění (od března do srpna) dává 30% denní dávky zrní vařené a přidává 5 % naklíčené slunečnice, 60 % zeleniny a ovoce, k tomu ještě 5 % vaječné směsi. To dostávají ptáci vždy ráno v 6 hodin. Navečer asi v 18 hodin se krmí podruhé různým ovocem. V době, kdy jsou mláďata v hnízdě, berou amazónci přednostně ovoce. Proto je nutné v tomto období dávat čerstvé krmení 2-3x za den.

Drží potravu v prstech a postupně ji ukusují

Amazónci, jako téměř všechny druhy jihoamerických papoušků, drží potravu v prstech a postupně ji ukusují. Často po jednom či dvou uštípnutích upadne zbytek na zem, přičemž dochází ke značným ztrátám. Proto choval B. doporučuje krájet ovoce i zeleninu na malé kostky o hraně 1x1 cm. Tímto způsobem se snižuje ztráta na minimum.

Dále připravuje chovatel B. pro amazónky tzv. „koktejl“ z ovoce a zeleniny a používá k tomu produkty: jablka, mrkev, hrušky (to je základ), dále používá červenou řepu, papriku (červená sladká má přednost), okurky, mandarinky, pomeranče, třešně, maliny, jako nejoblíbenější se ukázaly zahradní jahody.

Tip na přípravu "koktejlu"

Dále přidává choval do „koktejlu“ střídavě různé zelené (např. petržel, ptačinec žabinec, hlávkový salát). Podle ročního období dává také polozralou kukuřici, šípky, jeřabiny a maloplodé mišpule. Vhodným doplňkem je květní pyl, minerálie, suchá směs pro lorie a všechny esenciální aminokyseliny. Vaječné krmivo je samozřejmě také vhodné, protože poskytuje amazónkům vitamíny a různé hodnotné živiny. Jak je chovatel B. připravuje:

na 300g suchého vaječného krmiva (z obchodu) přidává denně jedno vejce vařené na tvrdo, 10g multivitaminu, 20g ovesného šlemu, 30g měkkého krmiva pro loskutáky (k dostání je v odborných obchodech), dvě rozstrouhané mrkve, 10g krmeného vápence a 10g hroznového cukru. V případě, že by se krmení zdálo papouškům příliš suché (mají o ně menší zájem), zvlhčí se trochou vody a ihned spotřeba stoupne.

Po mnoho roků nabízel chovatel B. svým papouškům (nejen amazónkům) grit, případně vápenný kámen, ale protože o ně ptáci příliš nestáli, začal přidávat grit nepravidelně v menším množství do vaječné míchanice.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru