Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Psí velikáni
Sdílet:

Psí velikáni

Psi
Všeobecné
Psi jsou nesmírně inteligentní zvířata, která nás nikdy nepřestanou překvapovat. Takřka každý den nám dokazují, že jsou našimi nejlepšími přáteli, na které se můžeme kdykoli spolehnout. Někteří psi si zaslouží více obdivu než ti ostatní, jejich výjimečnost je totiž úžasná, a někdy dokonce může zachránit nejeden život.

Psi pomáhají ve zdravotnictví

Existují speciálně vycvičení psi, kteří dokážou diagnostikovat různá onemocnění, jako je například rakovina či cukrovka. Psi rozeznají odlišný pach osob trpících daným onemocněním. Tito psi umějí také vycítit pokles hladiny cukru v krvi a včas tak zabránit hypoglykemickému šoku.

Asistenční psi

Psími hrdiny jsou také asistenční psi, kteří pomáhají postiženým a nemocným lidem. Jsou speciálně cvičeni na pomoc lidem se zrakovým nebo sluchovým postižením. Zvláštně jsou cvičeni psi určení na pomoc epileptikům. Ti mají za úkol (kromě jiné pomoci) odstranit nebezpečné předměty z dosahu postiženého nebo mu (v případě potřeby) přivolat pomoc.

Psí velikány nalezneme také ve službě u policie i záchranářů. Tým speciálně vycvičených záchranářských psů zasahoval také 11. září 2001 při útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku. Při záchranných pracích pomáhalo více než 300 psů různých plemen, od jezevčíků až po rotvajlery. Nejvíce mezi nimi vynikal Německý ovčák Appolo z newyorského policejního útvaru K-9, který byl na místě jako první pes. Zachránil mnoho životů a o ten svůj takřka přišel, když ho zasáhla padající suť a on se ocitl v plamenech. V roce 2002 za svůj neuvěřitelný výkon obdržel řadu uznání.

Balto

Balto (Sibiřský husky) vedl v roce 1925 spřežení tažných psů přes Aljašku do zamrzlého přístavu Nome. Jeho posláním bylo dopravit do nemocnic vakcínu proti záškrtu. Balto svůj úkol úspěšně splnil a pomohl tak zachránit spoustu životů.

Gibson

Gibson byl podle Guinnessovy knihy rekordů v roce 2004 největším psem na světě. V kohoutku měřil 108 cm, a když se postavil na zadní, dosáhl výšky 216 cm. Vážil 82 kg. Měl certifikát psa pro canisterapii a pomohl zvýšit pozornost věnovanou rakovině psů. Sám této nemoci nakonec podlehl v roce 2009.

Tlapky pro Purpurová srdce

Jedná se o speciální program pro vojenské veterány trpící syndromem posttraumatického stresu. Psi vycvičení v tomto programu pomáhají veteránům s řadou různých úkolů, jako je například tlačení invalidního vozíku či rozsvícení světla. Výcvik každého psa je individuální a řídí se podle konkrétních požadavků daného veterána.

Psi ve vesmíru

Oficiálně prvními psy ve vesmíru, kteří podnikli suborbitální let, byli Dezik a Cigan v roce 1951. Oba se v pořádku vrátili. Dezik bohužel zahynul během dalšího letu o rok později. Nejslavnější psí kosmonautkou byla sovětská Laika, která se stala prvním živým tvorem, jenž na palubě družice Sputnik 2 obletěl Zemi.

Psí herci

Psi své nadání uplatňují také v hereckém světě. Někteří jsou úspěšnější než jiní. Tři psí herci mají dokonce svoji vlastní hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy. Jsou to dva němečtí ovčáci – Rin Tin Tin a Strongheart – a kolie jménem Lassie.

Věrnost až za hrob

Psi jsou svým pánům plně oddaní. Jejich láska někdy přesáhne i smrt. Stejně tak tomu bylo i u malého skye teriéra Bobbyho, jehož majitel, policista John Gray, zemřel roku 1858 a byl pohřben na hřbitově „šedých mnichů“ (greyfriars) ve skotském Edinburghu. Bobby našel místo posledního odpočinku svého pána a střežil ho dlouhých 14 let. Opouštěl ho pouze na okamžik, aby si našel potravu. Na hřbitově se stal dobře známým a dostal přezdívku Greyfriars Bobby. Po jeho smrti byl pohřben na tomto hřbitově nedaleko svého milovaného pána. Na jeho počest byla roku 1873 postavena socha na vrcholu fontány, která se stala známou turistickou atrakcí. Jeho příběh se stal inspirací pro mnoho knih i filmů.

Vzpomínáte na Titanik?

Kdo by si nepamatoval jednu z největších lodních tragédií, které se kdy staly. Málokdo ale ví, že se z lodi podařilo zachránit i tři psy, kteří se nalodili na záchranné čluny spolu se svými pány. Celou katastrofu tak přežili dva špicové a pekingský palácový psík jménem Sunjatsen.

Nejstarší pes na světě

Titul absolutně nejstaršího psa na světě, podle Guinnessovy knihy rekordů, stále drží Australský honácký pes Bluey z Rochesteru z Austrálie. Bluey zemřel v roce 1939 v úctyhodném věku 29 let. Plemeno honáckého psa se průměrně dožívá 10 až 13 let.

Největší smečka na světě

Největší psí smečku na světě vlastnil ve 13. století mongolský vládce Kublajchán. Skládala se z 5 000 mastifů. Používal je především při lovu a ve válce.

Znáte Snuppyho?

Snuppy je první naklonovaný pes na světě. Byl naklonovaný z tkáně ucha afgánského chrta a narodil se 24. dubna 2005. O jeho narození se zasloužili vědci z univerzity v jihokorejském Soulu. Snuppyho jméno vzniklo jako složenina zkratky SNU (Seoul National University) a anglického slova puppy (štěně). Snuppyho sperma pak bylo použito k oplodnění dvou klonovaných fen. Poprvé se tak podařilo úspěšně rozmnožit klonované psy.

Každý pes je svým způsobem výjimečný, ať už více, či méně. Jeho výjimečnost spočívá v bezmezné oddanosti a lásce k nám. Nemusíte mít přímo psího kosmonauta či největšího psa na světě, abyste měli doma výjimečného psa. I ten nejmenší psík je výjimečný svým velkým psím srdcem.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru