Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Perly v říši hrabavých – bažant hainanský Polyplectron katsumatae (Rothschild, 1906) – část 2.
Sdílet:

Perly v říši hrabavých – bažant hainanský Polyplectron katsumatae (Rothschild, 1906) – část 2.

Stav v přírodě dle IUCN je EN Endangered ohrožený.

Výskyt

Jedná se o endemita čínského ostrova Hainan. Obývá husté stálezelené a poloopadavé lesy od 200-1300 m, a taktéž přežívá v sekundárních stanovištích. V minulosti byl řazen jako jeden z poddruhů bažanta pavího Polyplectron bicalcaratum, nicméně rozbory DNA potvrdily značné rozdíly a od roku 2008 je již uváděn jako samostatný druh.


Popis

Délka: kohout 53-65 cm; slípka 40-45 cm.

Hmotnost: kohout 650 g; slípka 450 g.

Celé tělo je šedohnědé na spodu s hustou tmavou kresbou, okolo očí je lysá kůže červené barvy. Duhovku oka u kohouta je světlá, u slípky tmavá. Oproti bažantu pavímu je tento druh menší, kohout postrádá na hlavě chocholku, hlava je u obou pohlaví výrazně tmavší než krk a tělo. U kohouta mají oka na těle, křídlech a ocasu barvu do zelena a jsou výrazně bíle lemována. Slípka je má také do zelena, ale nevýrazná a bez lemu, tak jak je u pavích bažantů obvyklé.


V přírodě

Tok začíná v březnu a probíhá obdobně jako u bažantů pavích, kohout rozprostře ocas a jedním křídlem se nakloní k zemi a druhé natáhne nahoru. Slípce pak v zobáku nabízí hmyz či jiné krmivo. Slípka klade většinou 2 vejce o velikosti 48X51mm, na kterých sedí 21 dnů. V přírodě se živí obdobně jako ostatní paví bažanti převážně drobným hmyzem, semeny, bobulemi a ovocem. V zajetí je chován velmi raritně, v Evropských chovech se nevyskytuje.

Bohužel jeho situace v přírodě není vůbec dobrá. V roce 1990 se jeho počty odhadovaly na 3000ks, počet jedinců se v současnosti odhaduje na 250-800 jedinců a tendence je rychle klesající. Díky lovu, ale především z důvodu úbytku lesních porostů, který činí za poslední desetiletí 75% i přesto, že v roce 1994 byla zde těžba dřeva prohlášena za nezákonnou. V současné době je jeho populace roztroušena a obývá posledních 18 izolovaných lokalit. Pokud bude tento vývoj pokračovat, tak během několika příštích let se tento druh ocitne, jako druhý mezi bažanty na hranici vyhubení. Na rozdíl od bažanta Edwardsova Lophura edwardsii však není v zajetí chován takové míře, že by bylo možné se pokusit následně o jeho reintrodukci zpět do přírody.

Bohužel to zatím vypadá tak že pokud se nestane zázrak, bude bažant hainanský první druhem bažanta na této planetě, kterého se nám lidem podařilo skutečně vyhubit.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru