Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Rok chovatele barevných kanárů 2017
Sdílet:

Rok chovatele barevných kanárů 2017

Na chovnou sezonu jsem se připravoval již od měsíce ledna, kdy jsem začal sestavovat jednotlivé chovné páry. Plán chovu si připravuji každý rok a tentokrát jsem se rozhodl pro různorodost barevných kanárů, protože se rád kochám pohledem na voliéry, kde proletují kanáři různých barevných rázů. Od lipochromových červených kanárů přes červené mozaikové kanáry až po melaninové, u nichž mám rád klasické barvy, jako je červená izabela, červený achát, a to zejména intenzivně vybarvený. V mozaice jsou to červení acháti, červenočerní, saténoví a izabeloví. V melaninu jsou to i bílí kanáři, a sice dominantně bílí saténoví a recesivně bílí achátoví opáloví. Opálové kanáry mám i červenočerné v mozaice a červenoachátové v mozaice. Na takovou směsici kanárů při jejich proletu ve velké voliéře je nádherný pohled a je to přímo pastva pro oči.

Sestavování párů

Při sestavování červených kanárů v lipochromu se řídím rozeznáváním pěti barevných variant, a to intenziv, halb intenziv, medium schimmel a stark schimmel. Po­užívám německý název pro lepší orientaci. Jak se takové páření provádí i jeho výsledek jsem již popsal v jednom ze svých dřívějších článků. Toto páření praktikuji již po dobu pěti let a dosahuji velmi dobrých výsledků. I v letošním roce, kdy jsou první hnízda již přepeřená, je vidět, že němečtí chovatelé mají v tomto systému páření plnou pravdu. V dnešní době, kdy chovatelství má již vysokou úroveň, nelze rozlišovat pouze ptáky intenzivní A a neintenzivní B, ale je potřeba do takového chovu dát i více umu. Největší problém je umět těchto pět barevných variant rozeznat.

Já osobně jsem nepřítel barvení červených kanárů již po vylíhnutí nebo ještě dříve, kdy někteří chovatelé podávají červené barvivo již ptákům při páření. Je prokázáno, že červené barvivo je škodlivé pro člověka, a proto je zakázané. Co takové barvivo dělá s organismem malého Kanára, si nedovedeme ani představit. Z těchto důvodů se tito barevní kanáři dožívají nižšího věku než kanáři nebarvení. Chovatele omlouvá skutečnost, že chtějí-li mladé kanáry vystavovat, nic jiného jim nezbývá, protože mladí kanáři pera v ocase a křídlech vyměňují až druhým rokem. Takový pták s bílými pery v ocase a křídlech je pro výstavu nepoužitelný, protože není jednolitý a jsou mu strhávány body. Mladí kanáři proto dostávají barvivo po celou dobu až do přepeření z šatu mláďat do šatu dospělých. Podmínky pro výstavy by se měly změnit, protože jsou proti přírodě, a v některých státech se mladí ptáci vystavují s bílými pery v křídlech a ocasech, aniž by za to byli trestaní snížením bodů.

Začátek sezony

S chovem jsem začal tradičně v měsíci březnu, na Josefa, když jsem začal dávat jednotlivé páry do párovnic. Přípravu kanárů jsem zahájil již začátkem měsíce února, kdy jsem začal zařazovat do krmení různé vitaminy a vaječnou míchanici. Kanáry zimuji ve voliérách odděleně dle pohlaví, která spolu sousedí, a ptáci na sebe vidí. Podle jejich chování přizpůsobuji i krmení. Spoléhám hlavně na vitaminy z přírody, a to zejména na pampelišku a naklíčené zrní.

První samičky jsem nasazoval 4. dubna a první mláďata se líhla 18. dubna. Podo­týkám, že v místnosti, kde mám chov umístěn, nepřisvěcuji ani netopím. Jelikož v letošním roce byla v dubnu zima a mrzlo, měl jsem v místnosti v některých dnech méně než 10 °C. U několika hnízd se mně stalo, že u starších mláďat na ně přes noc samička nesedla a došlo k jejich úhynu. Mláďata byla nakrmena, ale prochladla. V místnosti jsem nepřitápěl, protože jsem věřil, že samičky budou na mladých sedět, ale v několika případech se tak nestalo. Po zkušenostech s chovem kanárů ve venkovních voliérách, kdy samičky nasedaly už v měsíci březnu, kdy byly noční mrazíky a mláďata odchovaly, jsem věřil i samičkám v chladné místnosti, což se mi vymstilo. Tak jsem přišel o šest hnízd se čtyřmi a pěti mláďaty. Převážně se jednalo o mladé samičky, které hnízdily poprvé.

Odchovy

Zaměřil jsem se na opálové kanáry a měl jsem sestaveny dva páry recesivně bílých achátů v opálu a s jejich odchovem jsem spokojen. Samičky pochází z mého chovu a samečky jsem dokoupil. Oba páry dobře krmily a samečci mláďata dokrmovali při zasednutí samičky na druhé hnízdění. Páry jsem měl umístěny v metrových klecích, které se dají přepažit, a samička má na druhé hnízdění klid. Po osamostatnění mláďat přepážku odstraním a sameček je opět se samičkou, kterou většinou začne na hnízdě krmit.

Sestavil jsem i čtyři páry červených mozaikových kanárů v opálu, a to jeden pár, který pochází z mého chovu a další tři páry ze samiček, které jsem zakoupil od chovatele na naší výstavě v Brně–Kníničkách. Sa­mičky byly dobře ohodnoceny, dostaly 89, 89 a 87 bodů. K nim jsem dal dva samečky, červené mozaikové acháty v opálu, a k jedné červenočerného mozaikového opála. Samičkám jsem z počátku nedůvěřoval, protože se držím zásady, že většinou dokupuji samečky a samičky si ponechám ze svého chovu, protože jsou zvyklé na mé krmení a znají prostředí včetně hnízd, která používám. U metrových klecí používám umělá hnízda zavěšená na klec zvenku. Hnízda jsou výhodná pro lepší přístup, prostor na odložení vajíček, ale nevýhodou je, že v případě pěti mladých v hnízdě je nutno hnízdo měnit, protože trus zůstává na hnízdě. Všechny tři samičky mně však udělaly radost, protože výborně krmily a se samečky vytvořily sehrané páry. Od každé jsem odchoval dvě hnízda a s počtem mláďat jsem spokojený. Mláďata z prvních hnízd jsou již skoro přepeřená a mají pěknou červenou mozaiku a opálový závoj. Rok 2017 se vyznačoval velmi dobrou oplodněností vajíček. Neoplod­něných vajíček bylo minimum a průměr na jedno hnízdo 3,5 mláděte.

Celkově jsem s letošní chovatelskou sezonou spokojen a nyní většinu času trávím v „ptáčkárně“ u voliér a pozoruji přepeřování mladých kanárů. Chovné ptáky mám opět v proletu ve voliérách odděleně dle pohlaví, ale žádné barvivo nedostávají. Sta­rám se hlavně, aby měli pestrou stravu s potřebným množstvím minerálů a vitaminů. Obzvláště samičky potřebují základ pro příští chovatelskou sezonu, neboť už teď dostává tělo, co potřebuje.

Autor textu: JUDr. Rudolf Kocián
Autor fotografií zdroj: JUDr. Rudolf Kocián
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru