Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Čas výstav kanárů
Sdílet:

Čas výstav kanárů

Výstavy jsou přehlídkou výsledků chovatelské činnosti a úsilí v daném roce. Pro mnohé z nás je úspěšnost našich odchovů daná výsledkem a umístěním na bodovaných výstavách a zájmem chovatelů o naše odchovy. Je to také doba, kdy jezdíme po výstavách a nakupujeme novou a kvalitní krev do našich chovů, aby budoucí sezona byla lepší než ta letošní. Pořád v nás dřímá nespokojenost a touha, aby příští sezona byla lepší.

Jako chovatel barevných kanárů a člen klubu barevných a postavových kanárů K–2 Ostrava se chci podělit o své dojmy z výstav. První výstavy kanárů jsou při ZO, kde se kanáři vystavují, ale nebodují. Následují oblastní výstavy, kde sice kanáři soutěží a dostávají bodové hodnocení, ale jenom v jednotlivcích. Dokonce i na Exotice v Lysé nad Labem se posuzují jenom jednotlivci. Další skupinou výstav je Exota Olomouc a klubové výstavy barevných a postavových kanárů K–1 Brno a K–2 Ostrava. Na těchto výstavách se bodují jak jednotlivci, tak kolekce.

Každý člen klubu má přiděleno evidenční číslo, které je uvedeno na nánožním kroužku kanára. Na těchto speciálkách se mohou vystavovat jenom kanáři z vlastního odchovu a vylíhlí ve stejném roce, v jakém se koná výstava, a na nánožním kroužku s evidenčním číslem chovatele. Mistrem klubu se stává jenom chovatel, jehož kolekce dosáhla nejvyššího bodového ohodnocení. Šampionem výstavy se stává nejvýše hodnocený Kanár.

V říjnu?

Osobně se každoročně zúčastňuji jako vystavovatel dvou až tří výstav v roce. Můj názor je, že výstavy v měsíci říjnu nejsou pro chovatele barevných a postavových kanárů nejvhodnější. V tuto dobu jsou dopeření a ve výstavní kondici jenom kanáři vylíhnutí v únoru až do půli března. Kanáři vylíhlí koncem března ještě zvládnou výstavy konané na konci října. Exota Olomouc bývá druhou neděli v říjnu, výstava „Vtáči svet“ v Trenčianské Turné byla 6.–8. října 2017. Překvapilo mne, že i speciálka, jako je „Medzinárodné derby kanárikov“ – Pod­tat­ranská výstava kanárů, byla v Kežmarku 13.–15. října. Zřejmě přítel Podolinský jako organizátor nesehnal prostory pro pozdější termín výstavy.

Ne každý chovatel může začít s plemenitbou už v lednu. Je hodně chovatelů, kteří začínají připouštět své kanáry v souladu s přírodou, a to až v měsíci březnu, mláďata se líhnou v dubnu až květnu a tito kanáři nemají šanci se těchto výstav zúčastnit. Škoda. Proto je dobré vědět, kterých výstav se chci zúčastnit, a podle toho začít s pářením kanárů. Klub barevných a postavových kanárů Ostrava pořádá letos soutěžní výstavu o mistra klubu 18.–19. listopadu 2017. Posuzovatelé budou z Polska, Slovenska a České republiky.

Příprava

Předvýstavní období, které začíná už v září, je období pro chovatele nejnáročnější. Období odpočinkové, kdy jsme měli kanáry ve venkovních voliérách a pozorovali, jak přepeřují, jednou za 14 dnů jsme vyčistili voliéru, nám končí. Někteří kanáři jsou v tuto dobu dopeření a někteří ještě „sypou“ peří v plném proudu.

Šest týdnů před výstavou musíme „vlézt“ do voliéry a kanárům, kteří mají ulomená ocasní nebo letková pírka, tato vytrhnout, aby do výstavy dorostla, což trvá přibližně šest týdnů. Toto se nemůže provádět u mozaikových kanárů v lipochromu. Tam je jiný postup.

Pro chovatele nastává období, kdy musí připravit pro kanáry klece, tj. vyčistit bidla, misky, napáječky, krmítka a natřít klece. Pak postupně zaplnit klece kanáry, kteří jsou dopeření. Sledujeme, jak se chovají v malé kleci, hlavně aby našli napáječky a napili se vody. Kanáři si musí postupně zvykat, že vkládáme ruku do klece při krmení, a postupně si musí zvykat na pohyb více lidí v blízkosti. Pozorujeme, jak jsou tito kanáři stále klidnější, uhlazenější a mohutnější. V Německu mi chovatel vyprávěl, že dobře připravený kanár na výstavu dostane až o 2 body více než nepřipravený – neklidný.

Chovatelé – organizátoři

Další, neméně důležitou částí mnoha výstav je ta hrstka nadšenců a obětavců, kteří tyto krásné výstavy organizují a připravují. Vyznačují se vlastnostmi jako je trpělivost, obětavost, organizační schopnost. Znamená to v daném termínu zajistit místo, kde se výstava bude konat. V předstihu sehnat kvalitní posuzovatele. Kvalitní proto, aby po výstavě bylo co nejméně nespokojených vystavovatelů s výsledky těchto „rozhodčích“. V předstihu obeslat všechny úřady a jejich vyjádření, jako je městský nebo obecní úřad, zajistit veterinární dozor, zaslat oznámení o konání veřejného vystoupení na inspektorát státní veterinární správy. Jsou obce a města, kde jsou vstřícní a jsou rádi, že se u nich něco takového děje. Ale jsou obce a města, kde tvrdou rukou vládne „úřednický šiml“. Ohrazují se mimo jiné §8, odst. 3, písmeno a, zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů. Přisvojují si to, co náleží Inspek­torátu státní veterinární správy. Tito úředníci asi na žádné takovéto výstavě nikdy nebyli a pletou si burzu s výstavou. Na podobné jednání musí být organizátor hodně trpělivý. Marně se snaží těmto úředníkům vysvětlit, že Česká repu­blika – ČSCH je členem světové organizace COM, a proto musí dodržovat směrnice pro jednotlivé výstavy.

Jako specializovaný klub dodržujeme stanovené předpisy, kde je určeno, v jakých klecích a jakých rozměrů se musí jednotlivé druhy vystavovat. Už pro objektivnost musí být všechny klece stejné, aby se zamezilo nadržování při hodnocení. Na dodržování §8, odst. 3, písmeno a dohlíží jak veterinární lékař, kterého musíme zajistit jako dohled, tak samotní posuzovatelé, kteří by při nedodržení zákona takového ptáka – kanára vyřadili. Další činností chovatelů – organizátorů je stavění klecí, příprava čistých napáječek, zajištění krmení, zpracování přihlášek, zajištění inzerce, zhotovení inzertních plakátů, zhotovení katalogu, zajištění výzdoby, hlídání a při samotné výstavě mít dostatek garantů u jednotlivých druhů ptactva, kteří budou podávat kvalifikované odpovědi návštěvníkům výstavy na jejich dotazy. Nedílnou součástí této činnosti je demontáž klecí, úklid výstavní místnosti a odvoz a uskladnění klecí po výstavě. Všechna čest těm, kteří svou prací zajišťují tyto výstavy.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru