Puštík brýlatý (Pulsatrix perspicillata) – historický prvoodchov v Zoo Hodonín

Další fotografie (4)

Puštík brýlatý dorůstá přibližně 46 cm a váží asi 850 g. Má velmi charakteristické zbarvení: je většinou černohnědý se žlutohnědým břichem a nápadnou bílou kresbou na obličeji, která nápadně připomíná brýle, a tmavým zobákem se světlejším koncem. Mláďata vypadají jako negativ rodičů – jsou převážně bílá, s tmavým obličejem. Obě pohlaví jsou v dospělosti barevně stejná, liší se pouze velikostí.

V přírodě se tento druh vyskytuje na území Střední a Jižní Ameriky v rozmezí od jižního Mexika a Trinidadu až po jižní Brazílii, Paraguay a severozápadní Argen­tinu. Ačkoli je v současné době stále zařazen mezi málo dotčené druhy, populace je silně ohrožována zejména silným úbytkem jeho přirozeného biotopu. S oblibou vyhledává především staré lesní porosty.
Puštíci jsou aktivní v noci, loví většinou savce a hmyz, někdy však i netopýry a ptáky včetně menších druhů sov. Hnízdí ve stromových dutinách, kam samice snáší obvykle 2 světlá vejce, na kterých sedí pouze sama přibližně po dobu 35 dnů.

Chov v Zoo Hodonín
S chovem puštíků brýlatých jsme u nás začali v roce 2014, kdy jsme přivezli 2 mladé samice ze Zoo Praha. O rok později se nám podařilo získat mladého samce od soukromého chovatele z Německa. Na podzim toho roku byli všichni tři puštíci zazimováni v chovatelském zázemí tak, aby byl samec se samicemi celou dobu ve vizuálním kontaktu. Na jaře roku 2016 jsme poté sestavili pár, který byl umístěn do prostorné expoziční voliéry. Na zadní stěnu voliéry byla umístěna hnízdní budka o rozměrech zhruba 60×60×60cm. Na dno budky jsme použili dřevitou štěpku a lesní hrabanku. Na začátku května samice snesla do připravené budky jedno vejce, na kterém hned začala sedět. Při kontrole jsme ale zjistili, že vejce je neoplozené, což bylo způsobeno pravděpodobně příliš nízkým věkem samce (1 rok).
V letošním roce samice snesla snůšku dvou vajec již v druhé polovině dubna. Po snesení druhého vejce začala snůšku pečlivě zahřívat. Koncem května jsme při kontrole hnízdní budky objevili již líhnoucí se první mládě. Vzhledem ke zvýšené agresivitě chovného páru jsme tyto kontroly omezili na minimum a snažili se ptáky co možná nejméně rušit a stresovat.  Po několika dnech se v pořádku vyklubalo také druhé mládě. Oba rodiče se o mláďata velmi pečlivě starali až do úplného odstavu. Mlá­ďata opustila hnízdní budku v druhé polovině července. Poté byla označena mikročipy a byla jim odebrána krev pro zjištění pohlaví. Odcho­vaná mláďata jsou samec a samice.

Krmení
Krmnou dávku našich sov tvoří především jednodenní kuřata v kombinaci s myšmi a potkany. V období hnízdění je samozřejmě podíl myší a potkanů podstatně větší než v mimohnízdním období. Někdy puštíci pro zpestření dostávají malá morčata, křečky, křepelky apod.

 

Další fotografie k článku

Diskuse k článku

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

K tomuto článku zatím nebyly přidány žádné komentáře