Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sojkovec pospolitý (Garrulax lineatus) – historický prvoodchov
Sdílet:

Sojkovec pospolitý (Garrulax lineatus) – historický prvoodchov

Sojkovec pospolitý patří do čeledi timáliovití. V zajetí je tento druh chován zcela výjimečně, dle dostupných informací je v současné době v zoologických zahradách v Evropě chován pouze asi ve třech párech. V přírodě se vyskytuje přes východní Afghánistán a Himálaj až po Balúčistán a na východ po Bhútán a východní Tibet. Nejčastěji obývají hustý a křovinatý podrost horských lesů až do výšky 3 300 m n. m. Většinu dne tito ptáci tráví hledáním potravy na zemi, kde se pohybují s typicky zdviženým ocasem. Svůj druhový název „pospolitý“ dostali tito ptáci z toho důvodu, že v době mimo hnízdění se především na nocování shlukují do větších skupin.

Chov v Zoo Hodonín
S chovem sojkovců pospolitých jsme v naší zahradě začali v květnu tohoto roku, kdy jsme získali od soukromého chovatele jeden pár. Tento pár pochází ze zahraničí a není u něj znám přesný původ ani věk. U předchozího chovatele se tento pár již několikrát pokoušel o hnízdění, vždy bohužel neúspěšně.
Tento pár byl u nás hned po příjezdu umístěn do venkovní voliéry o rozměrech: d – 4 m, š – 3 m a v – 2 m. Voliéra je hustě zarostlá vegetací a je zde pro ptáky také možnost krytého záletu. V této voliéře jsme pár sojkovců pospolitých chovali společně s jedním samcem Timálie čínské. Jako materiál pro stavbu hnízda jsme sojkovcům nabídli kokosové vlákno, mech, seno, slámu, listí a jemné větvičky.
Ptáci si po příjezdu do naší zahrady velmi rychle zvykli na nové prostředí a po asi 14 dnech jsme u nich pozorovali první hnízdní aktivitu. V polovině června jsme při kontrole postaveného hnízda objevili již 5 vajec. Samice na snůšce pečlivě seděla a po přibližně 14 dnech se začala klubat mláďata. Hned druhý den však nastaly problémy a samice začala postupně všechna mláďata vyhazovat z hnízda a také ihned přestala mít zájem o hnízdo. V druhé polovině června pár postavil druhé hnízdo na jiném, mnohem vhodnějším místě. Koncem června samice již seděla na snesené snůšce. Chovatelé se rozhodli, že pro větší klid samice se pokusí hnízdo ještě více zamaskovat, aby samice sedící na hnízdě nebyla rušena návštěvníky. Dne 11. 7. jsme při kontrole hnízda objevili jedno vyklubané mládě. Na rozdíl od prvního hnízdění už samice o mládě velmi dobře pečovala. Kontroly hnízda jsme omezili na minimum, abychom hnízdící pár zbytečně nestresovali. Na konci července mládě opustilo hnízdo a zdržovalo se ve vegetaci na zemi. V tuto chvíli nastal další problém, kdy mládě zřejmě v důsledku nízkých ranních teplot prochladlo a přestalo žadonit o potravu. V tu chvíli samozřejmě rodiče přestali mládě krmit. Proto jsme přistoupili k ručnímu přikrmování, aby mládě opět nabralo síly a nebylo vyčerpané nedostatkem přijímané potravy. Mládě jsme proto 4× během dne ve voliéře opatrně odchytli a ručně nakrmili hmyzem. Druhý den jsme je bedlivě sledovali a zjistili, že začalo opět žadonit a rodiče je hned začali znovu krmit. Tuto kritickou chvíli odchovu se nám podařilo překonat a mládě bylo dále již bez jakýchkoliv problémů odchováno rodičovským párem až do odstavu.
V polovině srpna se pár pokusil ještě jednou zahnízdit. Opět ale došlo ke stejné situaci jako při prvním hnízdění, kdy samice všechna vyklubaná mláďata vyházela z hnízda na zem. Na konci září jsme tento chovný pár i s jedním odchovaným mládětem přemístili do chovatelského zázemí.

Krmení
Při skladbě krmné dávky pro sojkovce jsme využili širokého sortimentu komerčně vyráběných směsí, které jsou pro tyto ptáky velmi vhodné. Používáme granulovaná krmiva od firmy NutriBird–T16, F16 a Unikom­plet. Dále je ptákům nabízeno několik druhů živého hmyzu – malí červi, mouční červi a malí cvrčci. V menším množství ptáci také rádi přijímají máčené nebo naklíčené zrní, vaječnou míchanici, ovoce a zeleninu krájenou na malé kousky. Pravidelně ptákům do krmiva přidáváme různé vitaminové a minerální doplňky. V období před hnízděním a během hnízdění jsou ptáci krmeni několikrát denně.
V období mimo hnízdění je krmná dávka omezena jak pestrostí, tak množstvím. V tuto dobu ptáci nedostávají vaječnou míchanici, hmyzu pouze malé množství, naopak větší podíl jejich jídelníčku tvoří suché zrní.

 

Autor textu: Jiří Ingr
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru