Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
COM Mondial 2019, 67. Světový šampionát ve Zwolle
Sdílet:

COM Mondial 2019, 67. Světový šampionát ve Zwolle

Letos se konala pro chovatele exotického ptactva významná událost, a to 67. Světový šampionát ve Zwolle. Pro vystavovatele začala akce již 3. 1. 2019, kdy probíhalo klecování. Pro zahraniční účastníky probíhalo klecování 4. 1. 2019. Za Českou republiku se vypravili konvojáři Ladislav Groda a René Poštulka, kteří na akci dovezli 104 ptáků od devíti českých chovatelů. Posuzování ptáků probíhalo 6. 1. a 7. 1. 2019. Výstava pro veřejnost pak probíhala od 10. 1. Do 13. 1. 2019. Celkem se šampionátu účastnilo 23 zemí a nacházelo se zde přes 25000 ptáků. Mezi nimi byli v hojném počtu hlavně kanáři. Dále jsme zde mohli najít výstavní i barevné andulky, agapornisy, aymary, astrildy, neofémy, zebřičky, amady, tangary, křepelky, holuby, ledňáky, ale i větší papoušky jako amazoňany, lori, rosely, kakadu a spoustu dalších, výčet všech vystavovaných druhů by byl velmi dlouhý.

Pro Českou republiku byla tato akce velice úspěšná. Celkem jsme získali 37 medailí, z toho 15 zlatých, 14 stříbrných a  8 bronzových. Nejvíce medailí získal pan Ladislav Groda. Ze svých 30 medailí za postavové andulky získal 12 zlatých, 13 stříbrných a 5 bronzových. Dále se umístil Martin Papač, který vystavoval Neofémy modrohlavé, za které získal 2 zlaté medaile a 1 bronzovou. Neméně úspěšní byli vystavovatelé amadin gouldových Rostislav Petřík, který získal jednu zlatou a jednu bronzovou medaili a Roman Veselka, který také dostal jednu bronzovou medaili. Dále se umístil i René Poštulka s korelou chocholatou, za kterou dostal medaili stříbrnou. Myslím, že pro Českou republiku je to veliký úspěch.

 Mezi úspěšné české chovatele můžeme zařadit ještě Radomíra Veselého, který během této akce úspěšně složil ve Zwolle nelehké zkoušky na mezinárodního posuzovatele.

V sobotu 12. 1. 2019 se konal i galavečer, kde jsme měli možnost se podívat na různá folklórní představení, součást večera byla večeře o čtyřech chodech a nakonec zahrály hymny všech členských zemí COM.

Celá akce se konala v několika halách, kde v první se prodávala spousta chovatelských potřeb. Nechyběli ani zástupci známých značek krmiv a doplňků stravy. Další dvě haly byly plné exotického ptactva. Na výstavě jsem měla možnost procházet se dva dny mezi tolika nádhernými exoty, ale ani během nich jsem nestihla projít takové obrovské množství pestrobarevných ptáků. Tak alespoň přikládám pár fotek ptáků, kteří mě na výstavě zaujali.

Autor textu: Petra Pelikánová
Autor fotografií zdroj: Petra Pelikánová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru