Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
České a československé prvoodchovy VI – papoušci Jižní a Střední Ameriky
Sdílet:

České a československé prvoodchovy VI – papoušci Jižní a Střední Ameriky

Amazonci jsou papoušci střední velikosti, stejné postavy jako amazoňani rodu Amazona, ale poněkud menší. Člení se do šesti rodů. Rod Pionites je barevnější než ostatní rody, které jsou svým zbarvením blíže amazoňanům. U nás jsou odchováváni pouze amazonci rodu Pionites, Pionus a v poslední době i jeden zástupce rodu Pionopsitta (amazonek červenohlavý). Zbývající tři rody (Gypopsitta, Hapalop­sittaca a Gradidascalus) pravděpodobně u nás nejsou v chovech zastoupeny.

Amazonci

Amazonek černotemenný 
Pionites melanocephala – prvního odchovu v Evropě docílil chovatel Graub ve Švýcarsku v roce 1969. V ČR odchoval tento druh jako první M. Rožek v roce 1988. 
 

Amazonek bělobřichý 
Pionites leucogaster – v České republice oznámil první individuální odchov těchto amazonků Jiří Beneš v roce 1988. 
 

Amazonek modrohlavý 
Pionus menstruus – první zmínka o jeho výskytu na našem území je z roku 1880, byl vystavován na III. výstavě ptactva v Praze. Vystavoval jej obchodník F. Petzold. Amazonek modrohlavý je pravděpodobně nejoblíbenějším mazlíčkem i voliérovým ptákem ze všech amazonků. Jako mazlíček je vyhlášen svojí mírnou povahou. Spolu s amazonkem šupinkovým je nejčastěji chovaným druhem nejen u nás, ale v celé Evropě. V bývalém Československu je poprvé odchoval Z. Pichlík v roce 1979, předtím tyto amazonky v roce 1977 vystavil na Exotě v Olomouci. V České republice oznámil jeho odchov J. Brychta. Jeho pár v roce 1997 odchoval ze snůšky čtyř vajíček čtyři mláďata. 
 

Amazonek šupinkový 
Pionus maximiliani – k nám byl poprvé dovezen do pražské zoologické zahrady v roce 1937. V roce 1969 několik exemplářů dovezl obchodní podnik Zverimex. Prvního odchovu v ČR docílil J. Petřík v roce 2001, kdy odchoval tři mláďata. 
 

Amazonek růžovohlavý
Pionus tumultuosus – v České republice odchoval jako první tohoto vzácného amazonka J. Petřík. V roce 2001 se mu podařilo odchovat jedno mládě – samičku. 
 

Amazonek běločelý 
Pionus senilis – v roce 1999 odchovali tohoto amazonka dva chovatelé na Slovensku – S. Palkovič a V. Zouhar. Oba chovatelé shodně prohlašovali, že jeho odchov není nijak zvlášť náročný. 
 

Amazonek bronzovokřídlý 
Pionus chalcopterus – odlišně zbarvený amazonek je celý fialově modrý a na hlavě, krku i záhlaví je bronzově hnědý. V bývalém Československu byl vystavován na 28. světovém šampionátu ptactva v Olomouci v roce 1980 a o rok později i na výstavě Exota v Olomouci. V současné době jej chová i odchovává více českých i slovenských chovatelů. 
 

Amazonek tmavý 
Pionus fuscus – je to také nezvykle zbarvený druh, horní partie má tmavě hnědé, spodní partie hnědé s variabilním červenavě modrým lemováním. První světový odchov byl docílen až v roce 1986 v Německu. První odchov v České republice se podařil A. Vaidlovi v roce 2004. Odchoval tři mláďata. 

 

Autor textu: Oldřich Šiška
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru