Chov sojkovců v Zoo Hodonín

Obsah
  1. Sojkovec lesní (Lanthocichla ocellata artemisiae)
  2. Sojkovec popelavý (Inathocichla cineracea cinaracea)
  3. Sojkovec popelavý (Inathocichla cineracea cinaracea)
  4. Sojkovec rezavokřídlý (Dryonastes berthemyi)
  5. Sojkovec pospolitý (Garrulax lineatus)
  6. Sojkovec nádherný (Trochalopteron formosum)

V rámci dlouhodobé koncepce chovu ptáků jsme i v roce 2018 nadále vytrvale pokračovali v rozšiřování našeho chovu sojkovců a jejich blízce příbuzných timálií. Tito asijští pěvci bývali dříve u evropských chovatelů oblíbenými a často chovanými ptáky. V době povolených dovozů ptáků do Evropské unie se objevovali i ve voliérách našich chovatelů. Dnes ze soukromých chovatelských zařízení v podstatě zcela vymizeli a v České republice se s nimi setkáme jen v několika zoologických zahradách. Tito půvabní ptáci jsou v přírodě ohrožováni prudkým úbytkem přirozeného prostředí a také kvůli lovu – jsou to oblíbení klecoví ptáci. Chov v zoologických zahradách se obecně příliš nedaří.

V chovu sojkovců naše zahrada úzce spolupracuje se Zoo Praha, která je v současnosti největším a nejvýznamnějším chovatelem těchto ptáků v Evropě, a také s několika nadšenými soukromými chovateli. Z pražské zoo jsme také v roce 2014 přivezli první jedince pro založení našeho chovu sojkovců. V současné době naše zahrada chová 5 druhů sojkovců v celkovém počtu 13 jedinců. V tomto roce se nám podařil první úspěšný odchov, a to sojkovce pospolitého. V budoucnu budeme v rozšiřování chovu nadále pokračovat i za cenu toho, že budeme nuceni z kapacitních důvodů vzdát se některých běžnějších druhů ptáků, které chováme. Bohužel je v současné době velmi problematické získat jedince této velmi vzácné skupiny ptáků. Pevně věříme, že i přesto se nám podaří během několika let vytvořit kolekci těchto krásných a velmi ohrožených ptáků a budeme dělat maximum pro to, abychom se tyto ptáky naučili chovat a úspěšně rozmnožovat.

 

Sojkovec lesní (Lanthocichla ocellata artemisiae)

Délka těla sojkovce lesního je 31 cm a hmotnost 90–100 g. Od ostatních druhů sojkovců se liší poměrně výrazným zbarvením. Bílé skvrny jsou rozeseté na hnědošedém podkladě, ocas je bíle lemovaný. Obě pohlaví u toho druhu vypadají stejně.

Žije v několika poddruzích v jihozápadní Číně. Vyhledává subtropické a tropické vlhké lesy do výšky 4 600 m n. m. Potrava je u tohoto druhu tvořena z rostlin i živočichů. Sojkovci lesní se v přírodě zdržují v malých skupinkách v hustém podrostu, kde vyhledávají svou potravu a využívají přitom svého výborného krycího zbarvení.