Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
České a československé prvoodchovy VIII – papoušci Oceánie
Sdílet:

České a československé prvoodchovy VIII – papoušci Oceánie

Oceánie s Austrálií tvoří samostatný kontinent. Oceánie je největší ostrovní oblastí na světě, většina jejích ostrovů leží ve střední a západní části tropických vod Tichého oceánu, menší počet se rozkládá i vně tropického pásu.

Rod Tanygnathus

Papoušci patřící do rodu Tanygnathus jsou střední velikosti, s velmi dlouhým tlustým, červeně zbarveným zobákem, ocas je krátký a zakulacený Zbarvení je převážně zelené, pohlavní dimorfismus je u jednotlivých druhů nevýrazný.

Mada modrotemenný

Tanygnathus lucionensis – tento mada byl a ještě stále je v Evropě vzácným druhem. Mady modrotemenné choval od roku 1984 L. Prievalský na Slovensku. Částečný odchov měl již v roce 1987, kdy dvě vylíhnutá mláďata rodiče přestali krmit a ta následně uhynula. Pod rodiči pak úspěšně odchoval v roce 1990 dvě mláďata. Další odchovy se podařily až v roce 2000 a 2001. Celkem odchoval sedm mláďat. V České republice se první odchov podařil v roce 2016 v pražské zoologické zahradě, odchovali dvě mláďata.

Rod Eclectus

Rod Eclectus zahrnuje pouze jeden větší, zavalitý druh papoušků s krátkým čtvercovým ocasem. Peří mají eklektusové jemné a uhlazené, zobák větší, se zřetelným vrubem v horní čelisti. Pohlavní dimorfismus je výrazný – u samic převládá červené zbarvení, samečci jsou převážně zelení. Tento druh vytváří deset poddruhů.

Eklektus různobarvý

Eclectus roratus – u nás byl tento papoušek chován již koncem 19. století. V roce 1879 byl vystaven obchodníkem F. Petzoldem na II. výstavě ptactva v Praze. V roce 1872 byl vystavován na IV. výstavě ptactva v Praze B. Waňkem. Jeden exemplář byl vystavován jako „klektan veliký červený“ a druhý „klektan veliký zelený“. V poslední době se tento druh opět dostal do našich chovů. V České republice poprvé odchoval papoušky různobarvé V. Vestfal v roce 1978. Odchovů poddruhů roratus a polychloros docílil několikrát. V současné době je nejčastěji odchováván poddruh solomonensis, vzácněji se u nás odchovává i druhý největší poddruh – aruensis.

Rod Psittrichas

Tricha orlí

Psittrichas fulgidus – je to papoušek větší velikosti, s poměrně krátkým ocasem. Charak­teristickým vnějším rysem je jeho neopeřená přední část hlavy. Zobák má úzký a velmi vyčnívající. Zbarvení je šedočerné, břicho a široký pruh na křídle má červené. Je to stále velmi vzácný druh, náročný na chov i krmení. Prvního odchovu v České republice dosáhl Čestmír Drozdek v roce 2009. (Zdroj: časopis Papoušci č. 1/2010). Svůj úspěch zopakoval i v dalších letech a hnízdilo u něj více párů. Svého času vlastnil asi největší skupinu trichů orlích v Evropě. Odchovů dociluje i v současnosti, je to náš nejúspěšnější chovatel tohoto druhu papoušků.

Rod Cyanoramphus

Rod Cyanoramphus zahrnuje menší až středně velké zavalité papoušky. Jejich zbarvení je převážně zelené, rozlišují se podle zbarvení čela.

Kakariki rudočelý

Cyanoramphus novaezelandiae – před druhou světovou válkou byl vzácný, v letech 1967–1968 se dostal do Evropy ve větším množství. V našich chovech se objevil po roce 1972. Zvláštností tohoto druhu je skákavý pohyb po zemi a hlasový projev připomínající mečení. Odchovy po roce 1983, kdy je odchovali O. Pleštil a J. Ko­neč­ný, se staly běžné. V roce 1986 se do chovu J. Doška a J. Konečného dostala i skořicová mutace. V současnosti je běžně odchováván, je to celkem nenáročný chovanec klecí i voliér a je velmi oblíbený díky velkému množství mutací. Hitem poslední doby je modrá (parblue) mutace.

Kakariki žlutočelý

Cyanoramphus auriceps – tento papoušek je podobný předchozímu druhu, jen je o 4 cm menší a na čele má žlutý pásek. U nás je hojně chován a odchováván, ale jeho stavy jsou nižší než v případě kakarikiho rudočelého. Také u tohoto druhu se vyskytují mutační ptáci.

Rod Eunymphicus

Papoušek chocholatý

Eunymphicus cornutus – typickým znakem tohoto papouška je chocholka, která se skládá pouze ze dvou tenkých per. Je to papoušek střední velikosti, dost podobný stavbou těla kakarikiům. První odchov papouška chocholatého v Čechách jsem zaznamenal u Rudolfa Strnada v roce 2003. (Zdroj: časopis Papoušci č. 6/2003.)

Rod Aprosmictus

Do tohoto rodu patří dva druhy papoušků střední velikosti, zavalitější postavy, s převážně zeleným zbarvením.

Papoušek timorský

Aprosmictus jonquillaceus – je stále v Evropě vzácným druhem. V Rakousku jej odchoval v roce 1981 Karl Hansal. Nyní žije K. Hansal v České republice a papoušky timorské i nadále odchovává.

Rod Alisterus

Papoušci tohoto rodu jsou větší, robustní ptáci, převážně zeleně a červeně zbarvení. Mají široký klínovitý a dlouhý ocas a poměrně menší zobáky.

Papoušek karmínový

Alisterus chloropterus – do ČR je dovezl Z. Laube (farma Aves) v roce 2000. První odchov oznámil Jan Koudela v roce 2001, odchovy měl i později. V současnosti je odchovává i několik dalších chovatelů. Stále se však jedná o vzácnější druh v našich voliérách.

Papoušek amboinský

Alisterus amboinensis – do Československa dovezl několik exemplářů R. Vít v roce 1974. Prvního odchovu u nás docílil v roce 1976 J. Schejbal. V roce 1978 bylo odchováno jedno mládě ve východočeské zoo ve Dvoře Králové. Mláďata odchovával v letech 1984–1987 i Vít Kučerňák. Odchovy měl i v dalších letech. Odchovy papoušků amboinských jsou stále velmi vzácné.

Rod Psittaculirostris

Tento rod zahrnuje menší, zavalitější papoušky s velmi krátkými zakulacenými ocasy. Zbarvení je pestřejší. Jejich potrava se skládá převážně z ovocných plodů a výhonků, nejčastěji jsou viděni na zelených trsech fíků (odtud pochází i jejich dřívější označení „fíkoví papoušci“).

Loríček červenohlavý

Psittaculirostris desmarestii – tento druh je i v současnosti velmi vzácný. V České republice tyto loríčky chovali v minulosti P. Adamčík a P. Dohnal. Odchovu nedocílili.

Loríček rudobradý

Psittaculirostris edwardsii – také velmi vzácný druh papoušků. V ČR je choval P. Adamčík, ale odchovu nedosáhl. První odchov v ČR byl zaznamenán u P. Dohnala, když z jediného sneseného vajíčka odchoval jedno mládě v roce 2000. V pražské zoologické zahradě se podařil v březnu 2011 odchov dvou mláďat.

Autor textu: Oldřich Šiška
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru