Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kakariki rudočelý
Sdílet:

Kakariki rudočelý

Letos v květnu jsem si koupil pár kakariki rudočelých, 1,0 byl přírodně zbarvený a 0,1 skořicová. Ptáci byli měsíc staří. Po uplynutí čtyř měsíců se...

Letos v květnu jsem si koupil pár kakariki rudočelých, 1,0 byl přírodně zbarvený a 0,1 skořicová. Ptáci byli měsíc staří. Po uplynutí čtyř měsíců se začali pářit a samice snesla vejce na zem. Tak jsem dal budku, kterou samice okamžitě obsadila a začala snášet. V budce se zdržovala trvale a opouštěla ji jen aby se vyprázdnila a napila.

Při kontrole jsem zjistil, že je v budce šest vajíček a všechna jsou oplozená. Hnízdění probíhalo hladce, ale když se začala líhnout mláďata, tak při mé neopatrnosti mi ulétl samec a marně jsem ho hledal.

Nevěděl jsem, co mám dělat, protože jiný pár nemám. Začal jsem dávat hodně krmení a řekl jsem si, třeba samice vykrmí mladé i bez samce. Z budky bylo každý den slyšet pípání, což bylo dobré znamení, že samice mladé krmí. Při jedné kontrole budky jsem zjistil, že dvě mláďata uhynula, ale ostatní byla nakrmená a dost velká.

Když mláďata vylétla z budky, samice je dále krmila, kdyby byl samec, krmil by je on. Je jistě zajímavé, že přes to, že mladé krmila pouze samice, jsou to silní a zdraví ptáci. Teď už se mláďata živí sama a je radost je pozorovat.

Rostislav Plšek
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru