Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov lori vlnkovaného
Sdílet:

Chov lori vlnkovaného

Tento druh je velice vzácně chován a zpráv o jeho držení a odchovu je málo. Vybral jsem pro naše chovatele a čtenáře pojednání o umělém odchovu tohoto druhu ve známém „Loro Parque“ na Kanárských ostrovech. Snad se i v řadách našich chovatelů najdou zájemci o tuto problematiku.

Teplota

Teplota od začátku inkubace až do zaslechnutí prvních hlasů mláděte byla konstantně udržována na 37,4 st. C. Potom byla redukována na 36,6 st. C. Vlhkost byla nejdříve udržována na 55 %, po prvním ozvání mláďat byla zvýšena na 90 %. Vejce je nutno od zahájení inkubace několikrát za den obracet až do chvíle, kdy se z vejce ozve hlas mláděte. Od tohoto okamžiku musí zůstat vejce v klidu (Harvey 1990, Sweeny 1993). Pokud by se nepodařilo mláďatům v průběhu 48 hodin opustit vejce, je nutno jim při líhnutí pomoci. Vylíhlá mláďata zůstanou ještě až 5 hodin v inkubátoru (36 st. C), aby zde uschla a zotavila se. Po několika dnech se teplota pozvolna snižuje, každý druhý den asi o 1 st. C. Toto je však odvislé od toho, jak mládě reaguje. Mládě je uloženo na misce z ušlechtilé oceli, kterou lze snadno dezinfikovat. Po dobu prvních dvou týdnů se do misky vkládá kuchyňský ubrousek, který by poskytoval mláděti při pohybech určitou oporu. Později se papír nahradí hoblinami.

Krmení

První dávku krmení - jednoduchý mléčný roztok s přídavkem specifických laktobacilů pro papoušky - obdrží mládě obvykle pět hodin po vylíhnutí. Pokud působí mládě dojmem dehydratace, dodáme mu tento roztok ještě 3-4x před nasazením komerčního odchovného krmiva (Pretty Bird). Pro své lorie používají produkt s obsahem 8 % tuku a 19 % bílkovin. Poměr směsi (voda + pevná složka) a počet krmení za den a stáří ptáka uvádíme v následující tabulce:

stáří (dny)podíl vody     v krmivu (%) počet krmení
19014
28814
38514
7-147710-12
14-217710
28-35776-8
42-49772-4
49772

Na 100 g krmné směsi se přidávají 2 g fruktózy (ovocný cukr) na povzbuzení chuti loriů. Před krmením se kaše zahřeje na 40 st. C. Nejvhodnější pomůckou ke krmení lorů je lžička. V prvním pěti dnech po vylíhnutí je mládě krmeno mezi 6 až 24 hodinou nejméně každých 90 minut. Potom se intervaly krmení zvolna omezují (viz tabulka).

Odstavení

Odstavení samostatných loriů je možné před dosažením 60. dne stáří. Kromě misky s nektarem se ve výšce bidel upevňují kousky různého ovoce (jablka, hrušky, papaje). Nejvhodnější je umístit tato mláďata do společnosti loriů příbuzných druhů a téže velikosti a to po dobu prvních šesti měsíců života před sestavováním párů.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru