Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ořechy ve výživě papoušků
Sdílet:

Ořechy ve výživě papoušků

Jednotlivé druhy papoušků mají výrazně odlišné požadavky na stravu. Roli hraje mnoho faktorů, například velikost druhu, jeho přirozené prostředí, energetický výdej i celkový způsob života.  

Divocí papoušci spotřebují při svých dlouhých a energeticky náročných letech za potravou velké množství energie, proto jsou pro ně ořechy její  perfektní zásobárnou. Naproti tomu zvířata chovaná v zajetí  mají pohybu méně a je tedy vhodné jim jejich denní příděl ořechů odměřovat. 

Ořechy jsou hodnotnou potravinou, vyžadují však pečlivé skladování.

Kromě velké zásoby energie obsahuje většina ořechů i značné množství důležitých stopových prvků, jako je například fosfor, draslík, hořčík, železo či vápník. Bohaté jsou také na vitamíny skupiny B a C.  

Určité druhy těchto plodů mohou svými vlastnostmi dokonce pomoci  stimulovat pár k rozmnožování. Například v Paradise Parku v Cornwallu se bez úspěchu snažili o rozmnožování arů hyacintových. Vše vypadalo téměř beznadějně, dokud zvířata nezačala dostávat makadamové ořechy. Podobný případ se stal i v chovatelském centru v parku Palmitos na ostrově Gran Canaria, kde se tento druh také začal rozmnožovat až po podávání vlašských ořechů.  

Před podáváním plodů zvířeti je nesmírně důležité zkontrolovat jejich kvalitu. V případě pozření plesnivého či jinak závadného ořechu riskujete velké zdravotní komplikace. Nepodceňujte proto správné skladování plodů. Vysoký obsah tuku, který ořechy obsahují, doprovází i riziko rychlého zkažení neboli žluknutí. Skladovat by se tedy měly na chladném, suchém a tmavém místě, nejlépe v uzavřených skleněných nádobách. Obecně platí, že čím nižší bude teplota skladování, tím delší bude doba jejich trvanlivosti. Ořechy můžeme také po dobu jednoho roku zmrazit. Nikdy nepodávejte zvířatům oříšky solené, máčené v polevě či jinak upravované! 

Druhy ořechů

Burské oříšky obsahuje mnoho krmných směsí pro větší papoušky, přesto je jejich podávání poměrně rizikové. Často totiž obsahují aflatoxiny (produkt plísně Aspergillus), které mohou způsobit narušení imunitního systému, rakovinu jater a v nejhorším případě i smrt. Rizikové jsou především buráky, které jsou ještě ve skořápce. Částečky plísní se při rozlousknutí skořápky doslova rozletí do všech stran a snadno dojde k jejich vdechnutí, což má stejné či horší následky, jako jejich pozření. Zvíře tak může onemocnět aspergilózou, závažnou chorobou postihující plíce, vzdušné vaky, srdce, mozek a další orgány.  

Vhodné skladování ořechů a jejich pečlivá kontrola před podáváním toto riziko významně snižují. Z výživového hlediska obsahují burské oříšky velké množství tuků, bílkovin, vitamínu E a dalších vitamínů i minerálů.  

Velmi vysokou nutriční hodnotu mají cedrové ořechy, které jsou velmi bohaté na aminokyseliny, vitamín E, jód, zinek, mastné kyseliny a cenné minerály.  

Para ořechy představují dokonalou potravu především pro ary a další druhy papoušků, u nichž ve volné přírodě tvoří ořechy většinu  potravy. Jsou velmi bohaté na vitamíny A, B1, B2, B3, E a D. Dále obsahují vysoké dávky selenu, draslíku, vápníku, fosforu i hořčíku, což má příznivý vliv na kvalitu opeření a zdraví kůže. Kvůli vysokému obsahu tuku by neměly být para ořechy zkrmovány druhům, které nemají svůj organismus přizpůsobený k trávení tučného krmiva. Podobně jako burské oříšky, také para ořechy se kvůli zvýšenému riziku výskytu aflatoxinu nesmí podávat ve skořápce.  

Makadamové ořechy obsahují velké množství oleje, mononenasycených kyselin, vitamínů A, B1, B2, B6, železa, vápníku, fosforu, draslíku i hořčíku. Velmi pozitivně působí na kvalitu opeření, zobáku i drápů. Mají velmi tvrdou skořápku, takže je většinou dokáží rozlousknout pouze papoušci ara. Jiné druhy papoušků mohou využít makadamový olej, který má stejné účinky jako plody.

Palmové ořechy tvoří přirozenou potravu mnoha druhů. Například jídelníček žáků se z nich ve volné přírodě skládá až ze 70%.  Obsahují totiž vysoký obsah beta karotenu a provitamínu A, který žakové vyžadují mnohem více, než ostatní druhy. Jsou bohaté na nasycené mastné kyseliny i vitamín E. Velmi pozitivně působí na kvalitu opeření, imunitní systém a jsou proto vhodné i při problémech se škubáním peří. Vhodnou alternativou je i palmový olej lisovaný za studena, který se po kapkách přidává do potravy.

Mandle patří bezesporu k nejvýživnějším druhům ořechů. Najdeme v nich vápník, hořčík, vitamín E, fosfor a další užitečné látky. Pomáhají udržovat silné kosti a navíc jsou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám.

Piniové oříšky jsou výborným zdrojem vitamínu E, který udržuje dobré zdraví buněčných membrán a kůže. Dále v nich nalezneme vitamíny ze skupiny B, mangan, draslík, zinek, hořčík, vápník, železo, selen a mnoho dalších důležitých látek

Lískové oříšky jsou velice cenné pro svůj vysoký obsah kyseliny olejné, vápníku, vitamínu B1, B6 a E.

Vlašské ořechy jsou nejspíše nejoblíbenějšími ve výživě papoušků. Obsahují velké množství tuků, vitamín E, B1, B6, kyselinu listovou, měď, hořčík, zinek a omega-3 mastné kyseliny.  

Vždy podávejte papouškům pouze zdravé, nesolené ořechy, které ještě předtím pečlivě zkontrolujete. Ušetříte si tím mnoho zdravotních komplikací.

 

Autor textu: Zdeňka Kudová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru