Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
68. světový šampionát COM – Porto, Portugalsko 
Sdílet:

68. světový šampionát COM – Porto, Portugalsko 

Letošní světový šampionát COM proběhl ve dnech 24.–26. ledna v satelitním městě Matosinhos, které je součástí portugalského Porta. Celkově bylo vystaveno více než 23 000 ptáků. Šampionátu se zúčastnilo 23 států, jejichž chovatelé zde vystavovali, a několik zemí se zúčastnilo kongresu COM/OMJ (USA, Kanada apod.). Českou republiku zastupovalo 11 chovatelů se 113 vystavenými ptáky. Oproti loňskému šampionátu v nizozemském Zwolle se účast rozšířila o dva vystavovatele.

Ale od počátku. Příprava na SŠ začíná tím, že se na Klubové výstavě AG Klubu dohodneme, kdo pojede vystavovat. Pak čekáme do začátku prosince, kdy na ČSCH nahlásíme ptáky. Následuje zpracování a překlad přihlášek. To musí být hotové do 15. 12. Následuje další období, kdy se ladí doprava, konvojáři a řeší se řada dalších věcí. K tomu se vrátím v úplném závěru. Poté připravujeme dva dny před odjezdem TRACES, tedy veterinární osvědčení a tranzitní povolení v jednom formuláři (platí pro všechny státy schengenského prostoru), naložení ptáků – letos proběhlo 17. ledna. Následuje poměrně dlouhá cesta – z Prahy asi 2700 km.

Letos cestovala naše výprava společně s výpravou polskou, takže konvojáři jeli ve třech. Nicméně cesta trvala zhruba 30 hodin. Opravdu to není žádná legrace a chlapům patří dík za jejich obětavost a vůli. Zde časová souslednost na týden končí. V uvedeném týdnu proběhne příjem ptáků. Dále mají dva dny na to, aby se srovnali. V úterý a ve středu probíhá posuzování, ve čtvrtek komise a finále příprav. V pátek je slavnostní otevření a první den otevřeno pro veřejnost. Akce končí v neděli. A nyní se vrátíme k časovému sledu. 

Naše malá výprava čtyř členů AG Klubu se vydala na dalekou cestu 25. 1. 2020. V časných ranních hodinách jsme měli sraz na letišti v Praze-Ruzyni. Vše probíhalo hladce. Před osmou hodinou ranní už bylo letadlo s výpravou ve vzduchu, směr Frankfurt nad Mohanem. Tam krátká přestávka a pokračování do Porta, kde jsme přistáli asi ve 12 hodin místního času (mají o hodinu méně než u nás). První cesta vedla taxíkem do haly Exponor, kde probíhal šampionát. V Portu bylo 18 °C, bylo slunečno – prostě paráda.

Po příchodu do haly se naše výprava krátce rozdělila, protože kolega Roman Veselka a já jsme vystavovali, tudíž jsme měli vstup na dva dny volný, Jirka a Martin Chocholoušovi vyrazili pro vstupenky. První cesta na výstavišti vedla do našeho stánku. Museli jsme se „nahlásit“ našim konvojářům (pp. Groda a Poštulka) a získat základní informace o běhu šampionátu. Následovala odpolední prohlídka zaměřená na drobné exoty, které chováme – především amadiny gouldové. Protože jsme v podobné sestavě navštívili i loňský šampionát ve Zwolle, mohli jsme porovnávat. Kvalita vystavených ptáků v Portugalsku byla jednoznačně vyšší, oproti loňskému roku. Především ptáci jak domácích, tak hlavně španělských vystavovatelů k tomu přispěli. Bylo se opravdu na co dívat. 

Pak mým kolegům nastala opravdová „zpravodajská“ práce. Slíbili jsme, že se pokusíme natočit krátká videa u vysoce bodově ohodnocených ptáků, nejen AG, ale i ostatních drobných exotů. Já nefotím ani netočím videa. Takže toto zbylo na mé tři spolucestující.

Před uzavřením výstavy znovu do stánku, odebrat vstupenky na společenský galavečer COM a hurá do penzionu se ubytovat. Vzhledem k tomu, že ubytování jsme měli až ve středu Porta, jednalo se o cestu dlouhou asi 40 minut plus doběhnutí na městskou dopravu. Ta je v Portu celkem přehledná, ale vzhledem k bariéře portugalštiny chvíli trvalo, než jsme se v ní zorientovali. Ubytovat se, rychlé osprchování a hurá zpět.

Tentokrát ne do haly Exponor, ale do místního přístavu, kde byl ve velice zajímavé stavbě umístěn společenský sál a v něm proběhl galavečer COM. Po něm opět poklusem na poslední metro/tramvaj a spát. V neděli výstava, natáčení, focení a také debaty s některými chovateli ze Španělska, Portugalska, Belgie. Koncem výstavy pomoc při likvidaci stánku. Cestou na MHD se stavujeme v kavárně, kde mají velmi dobrou a na naše poměry i levnou kávu, nakoupit večeři a zpět do penzionu. V pondělí cesta zpět. Tentokráte neletíme přes Frankfurt, ale mezipřistání máme v Mnichově. Z Mnichova letadlo odstartuje, vystoupá a prakticky bez horizontálního letu začne klesat do Prahy. Ta nás vítá chladným počasím – asi jeden stupeň nad nulou. Tento prudký přechod jsme s kolegou Veselkou odskákali pořádnou chřipkou. 

Podstatné věci jsem si nechal na konec. Naše výprava vezla 113 ptáčků od 11 vystavovatelů. Celkem jsme získali 31 ocenění – 9 zlatých, 14 stříbrných a 8 bronzových medailí.

Po loňské zkušenosti, kdy se podobný zisk zdál některým, i „rádoby“ renomovaným chovatelům malý, připravil jsem si pro letošek srovnání nás, nám podobně velkých zemí a těch chovatelsky největších. Myslím, že srovnání asi nejvíce vypovídající. Tedy počet ocenění lomeno počtem vystavovatelů = počet ocenění na jednoho vystavovatele. Asi ještě preciznější by bylo vyjádření poměru počtu vystavených ptáků vůči počtu ocenění = jedno ocenění na x ptáků. To bych ale musel spočítat celý katalog a to se mi, při 23 000 ptáků, opravdu nechtělo. 

 

Zisky ocenění jednotlivých chovatelů

   Medaile 
  zlatástříbrnábronz
GrodaLadislav794
Poštulka René112
PetříkRostislav1  
NesvornýJaroslav 11
Tuzar Jan 1 
PapačMartin 1 
VítMichal 1 
VachutkaJaromír  1

 

I u ostatních členů výpravy, kteří „nebodovali“, bylo ocenění velmi dobré, někde na rozhraní VD/V. Také kolegům Hráčkovi, Veselkovi a Veselému patří poděkování za dobrou reprezentaci. Všichni soutěžili ve vysoce obsazovaných skupinách (zebřičky, AG a barevní kanáři) a zde opravdu není jednoduché získat ocenění. 

 

Koeficient zisku ocenění podle zemí

Země  OceněníVystavovatelůKoeficient
Portugalsko7405821,27
Rakousko55361,52
Maďarsko5268,60
Česká rep.31112,80
Belgie5241952,68
Nizozemsko2321162,00
Španělsko9167701,10
Itálie7133771,89

 

Co napsat na úplný závěr? Snad jen takovou malou úvahu. V letošním roce bylo znát, že se ČSCH k účasti na SŠ postavil více čelem. Myslím si, že změna na místě předsedy Ústřední odborné komise chovatelů exotických ptáků přinesla pozitiva. Nový předseda, p. Kabát, udělal dost práce. Bohužel tato změna, podobně jako změna delegáta v COM/OMJ, která se zdá být také ku prospěchu věci, přišla pro letošní šampionát poměrně pozdě. Oba pánové neměli mnoho prostoru a času k výraznější změně přístupu k problematice naší účasti na dění v COM včetně šampionátu. Nicméně posun k lepšímu byl znát. Doufejme, že se touto změnou přístupu otevře prostor pro účast většího počtu vystavovatelů. K tomu je třeba výrazně zlepšit propagaci – nejen této akce, ale celého výstavnictví.

Poděkování patří všem vystavovatelům, konvojářům, delegátovi v COM p. Radku Veselému, ale i všem, kteří napomohli slušnému výsledku na 68. světovém šampionátu v Portugalsku.

Na shledanou v roce 2021 ve španělské Valencii.

Autor textu: Michal Vít
Autor fotografií zdroj: Michal Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru