Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Do Indonésie za papoušky
Sdílet:

Do Indonésie za papoušky

Musím se přiznat, že až doteď jsem trávila dovolenou u nás doma, na zahradě s našimi papoušky. Moc jsem si to užívala a vůbec mě nelákalo ležet někde u moře a chytat bronz. Proto jsem dost zvažovala pozvání letět do Indonésie za svým kamarádem a jeho báječnou manželkou. Ale slibovali, že to bude dovolená o papoušcích a o krásné přírodě, a tomu se nedalo odolat, přestože let trvá 17 hodin a já ještě nikdy v životě neletěla letadlem. No, všechno je jednou poprvé, tak vzhůru za papoušky!

Především mě okouzlila nádherná příroda na Bali. Jedním z nejkrásnějších míst, která jsem kdy viděla, byly nejvyšší vodopády v této oblasti – Sekumpul Waterfall. Poté co zdoláte 343 schodů, čeká vás překrásný kousek přírody a koupání ve vodopádu. Hlu­boká poklona patří indonéským projektantům, řemeslníkům a všem, kteří se podíleli na vytvoření vodních chrámů a vodních domů v kombinaci s přírodou, to je prostě nádhera.

Nejkrásnější zážitek mám z Bali Bird Parku. Je to úžasný ptačí park, kde najdete přes 1 000 ptáků a 250 různých druhů. Vstupné je trochu dražší, ale stojí to za to. Park je otevřený od 9.00 do 17.30, je rozdělený do sedmi regionů, které vytvářejí přirozené stanoviště těchto ptáků, doplněné domorodými rostlinami. Připadalo mi, že cestujeme z hluboké džungle Sumatry na daleký východ Indonésie a Papuy, kde objevujeme původní ptáky těchto oblastí. Procházíme dalšími tropickými kontinenty včetně Jižní Ameriky, africké savany a Austrálie a chodíme mezi kasuáry, jeřáby, čápy a pelikány.

Jednou z nejkrásnějších částí tohoto parku je Papua – deštný prales. To je velkolepá volně stojící voliéra, která je osázená vysokými stromy, a po schodech se dostanete až do korun těchto stromů, kde vám těsně kolem hlavy volně létají loriové. Najdete tady snad největší sbírku těchto krasavců od loriů žlutohřbetých přes olivové, tříbarvé a tmavé až po rudočelé, mnohobarvých horských atd. Najednou jako když utne, všichni loriové odlétají jedním směrem, začínají se shlukovat dole u laviček a posedávají všude, kde se dá. Je vidět, že na něco netrpělivě čekají. Během pár minut vchází ošetřovatelka a rozdává lidem jablka, loriové jsou všude kolem nás. Začíná boj o žvanec. Lidé jsou doslova obsypáni lorii, kteří chtějí alespoň kousek jablíčka a jsou schopni jeden druhému ukrást sousto přímo od zobáku. Je to úžasná show. Když jablka došla, ptáci se vrátili zpátky do korun stromů, kde mají někteří hnízda. Samozřejmě zde nejsou jen loriové, najdete tu i jiné ptactvo jako korunáče, pávy, bažanty, jeřáby a další.

Opouštíme Papuu a jdeme dál. Všude kolem je nádherně udržovaný chodníček s krásnou zelení, procházíme kolem voliér se zoborožci, turaky, kraskami, nejvíc však upoutávají mou pozornost stanoviště na každém rohu, kde volně puštění papoušci mají svůj strom nebo přístřešek s krmením. Tyto ptáky je možné bez problémů pohladit nebo vzít si na ruku či rameno. Mezi ně patří i takový skvost jako kakadu palmový, kterému se mimochodem moc líbilo moje tričko. Kakadu molucký i triton šli jako nic na ruku, dokonce se začali předvádět a ukazovat svou nádhernou chocholku. Svoje místo měla i tricha orlí, která si pochutnávala na papáje. Po nízkých stromech se různě předváděli i arové – ať už zelenokřídlí, nebo ararauny, dále eklektusové i žakové. O kousek dál stojí človíček a nabízí vám focení s majestátními zoborožci, kteří bez problémů přejdou na vaše rameno, jen aby mohli úžasně zapózovat. Všichni ptáci mají svá stanoviště a vzorně pózují návštěvníkům.

Můžete si zde prohlédnout i inkubátory s mláďaty, která jsou uměle dokrmována. Dále Bird Park nabízí úžasnou show v podobě volného létání dravců, kteří plní různé příkazy svého ošetřovatele, dále úžasné krmení pelikánů, když ošetřovatel přinese plnou přepravku ryb a vy sami můžete ptáky nakrmit. Jen je třeba si dávat pozor, protože jsou tak drzí, že jsou schopni vám rybu vytrhnout z ruky a poranit vás. Také zde mají pěknou sbírku sov, které jsou ubytovány v krásné typické dřevěné chaloupce, do níž vede pěkná řádka schodů – zde je pro sovy příjemné přítmí, aby byly rušeny co nejméně. Na opačném konci chaloupky vedou schody směrem dolů. Součástí parku je i příjemná restaurace s milou obsluhou – a tady jsme prohlídku ukončili. Opouštíme fantastické místo plni zážitků a dojmů z tohoto nádherného papouščího ráje, do kterého se určitě zase jednou přijedu podívat.

Autor textu: Miluše Bukaiová
Autor fotografií zdroj: Miluše Bukaiová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru