Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Papoušek zpěvavý (Psephotus haematonotus), 4. část – Hygiena chovu
Sdílet:

Papoušek zpěvavý (Psephotus haematonotus), 4. část – Hygiena chovu

Hygiena je nespornou a velice důležitou součástí úspěšného chovu. Podle druhu chovného zařízení se hlavní zásady dodržování hygieny liší. Jinak se udržuje hygiena v chovné kleci a jinak ve voliéře. V klecích se velice doporučují jako podestýlka různé druhy vyměnitelného savého materiálu – například vrstva písku, hobliny ze dřeva, papír apod. 

Do základního předpokladu vysoké hygienické úrovně chovu patří i možnost přiměřeného pohybu. Proto důležitou součástí péče o papoušky a jiné exotické ptactvo je umožnit ptákům pohyb. V klecových, zpravidla dost rozměrově limitovaných podmínkách zůstává veškerá starost na chovatelích. Je potřeba v tomhle zmenšeném životním prostoru výrazněji se zaměřit na faktory, které snižují hygienickou úroveň chovu. 

Mezi nejdůležitější patří čistota bidel, čistota misek pro vodu i s vodou samotnou. Tatáž hygienická kriteria platí pro čistotu misek s krmením. Z hlediska hygieny misek jsou vhodné všechny materiály, které splňují požadavek na snadnou údržbu. Nejčastěji se používají misky plastové, skleněné a poslední dobou i nerezové. Za nejlepší považuji misky skleněné, které se dají nejenom udržovat v naprosté čistotě, ale navíc je sklo biochemicky neutrální materiál. Tento fakt velice oceníme, budeme-li chtít přidávat do vody jakékoliv vitaminy. Na základě svých dosavadních zkušeností z chovu papoušků si dovoluji některé nabídnout. Všem chovatelům mohu doporučit v případě klecového chovu vybudování klece tak, aby měla nad pevným spodním dílem i dno drátěné. Vznikne tak vlastně klec s dvojitým dnem, kdy trus přepadává přes drátěné pletivo na dno s pevnou deskovou konstrukcí. Papoušci se tak nemohou dostat k vlastnímu trusu a znečištěnému krmení. Pokud spodní dno pokryjete papírem, snadno takovou klec udržujete v čistotě. Papír stačí jednou týdně vyměnit. Tímto způsobem můžete účinně předejít vzniku onemocnění. Bidla pro papoušky můžeme použít z různých materiálů. Sám používám jak uměle vyrobená z latí, tak přírodní větve. V případě těch vyrobených se jedná o hranoly obdélníkového průřezu rozměrů asi 2 × 3 cm (š × v). Nejméně jedno bidlo v kleci je z přírodního stromu s kůrou. Před vložením takového bidla do klece (předtím než větve vyberu pro bidlo) pečlivě prohlédnu, zda nejsou znečištěná trusem volně žijících ptáků. Následně vždy jejich kůru omyji čistou vodou. 

Ptáci se na těchto bidlech s oblibou páří a samice se mohou díky drsnějšímu povrchu kůry lépe udržet ve správné poloze při kopulaci. Zvyšuje se tím šance na oplození (vícero) vajíček. Ve voliérách – a to jak ve venkovních, tak ve vnitřních částech – doporučuji, aby byl nasypán čistý písek. Ten je nutné pravidelně čistit a doplňovat. K čistění jsou vhodné husté hrábě, které dobře zachytávají i drobnější nečistoty. Takovýmto způsobem je docíleno odstranění podstatné části písku znečištěného trusem i trus samotný. Osobně doporučuji jednou ročně všechny ptáky z voliér odchytnout, provést zevrubnou kontrolu všech mechanických částí včetně stavu pletiva a následně také dezinfekci všech částí voliér mechanickým zahradním rozprašovačem s namíchanou dezinfekcí. Při této příležitosti zkontroluji zdravotní stav všech ptáků. Dezinfikování provádím až po důkladném předchozím mechanickém očištění voliér a klecí od nánosů nečistot. K dezinfekci přistoupím zásadně, až když jsou konstrukce určené k dezinfekci zcela suché. Jako dezinfekci jsem s úspěchem vyzkoušel Virkon S. Není to ale nutnost, lze samozřejmě použít i dezinfekční prostředky jiných výrobců. Pozor na aplikaci neznámých chemických přípravků, které se prodávají již v naředěném stavu. Vystavujete se riziku, že vám nezodpovědný prodejce může i nevědomky prodat přípravek naředěný v nesprávném poměru, a riskujete tak otravu svých papoušků.

Nikdy nepoužívejte dezinfekční přípravky (ani v zředěném stavu), u kterých je vysloveně uvedeno, že mohou způsobit újmu na zdraví! Snížením koncentrace takového chemického přípravku neodstraníte v něm obsažené jedovaté látky.

Autor textu: Ing. Peter Lukáč
Autor fotografií zdroj: Ing. Peter Lukáč
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru