Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Málo známé mutace andulek
Sdílet:

Málo známé mutace andulek

posledních letech jsme svědky rozmachu chovu barevných andulek a tím i rozšiřováním málo známých mutací a jejich vzájemných kombinací. A právě tato mutace je jednou z nich. Prošlechťována je  zejména v Dánsku. Tam byla donedávna známá jako dánský dominant – označována i názvem dominantní Edged.

Před devíti lety v roce 2012 se mi podařilo získal z Dánska dva samečky andulek, kteří mne zaujali svou zvláštní kresbou. Tito dva jedinci dali základ této mutace v mém chovu a posléze se rozšířili nejen mezi naše, ale i zahraniční chovatele.

Velmi podobnou mutací andulek je perlová (Spangle),  která se poprvé objevila v roce 1974. Až později se objevily podobné mutace jako „Danish dominant, Clear Tail a melanistic Spangle“. Žádná z nich v té době nebyla schválena jako samostatná mutace.

Teprve v roce 1992 se mutace (Danish dominant) znovu objevila v Dánsku (Aksel Nielsen, Hvidovre). Od něj ji získal Børge  Stenstrup, Nysted,  který se nejvíce zasloužil o její rozvoj a současně  zkoumal genetické vlastnosti této nové varianty. Několik svých odchovů přenechal německému chovateli a v roce 2005 bylo umožněno třem chovatelům v Dánsku spolupracovat  na dalším šlechtění této mutace. 

Danish dominant byl vystaven na několika místních výstavách a v září 2005 byl také poprvé vystaven v národní dánské expozici klubu andulek DUK (Dansk Undulat Klub) v několika variantách, a to jak jednofaktorových, tak i dvoufaktorových jedinců, celkově  v počtu asi 15ti kusů. Jelikož ještě nebyla tato mutace popsána ve standardu, nebyly tito ptáci tehdy posuzováni. 

Podobná mutace vznikla i v Brisbane, Austrálie rovněž v roce 1992. Jelikož  byla mylně považována za špatnou kresbu perlové mutace, tak tam znovu vymizela. 

Další podobná mutace jako ta v Austrálii, se objevila v Anglii. Známý posuzovatel a chovatel  Jeff Attwood ji nazval melaninová  perla. To se ukázalo v té době nesprávnou, ne zrovna nejlepší volbou pojmenování, pokud chceme, aby byla rozeznatelná jako nezávislá  varianta. 

Rovněž v Izraeli se vyskytuje podobná mutace označována jako Clear Tail. Vznikla v polovině 90. let (Meyer Gunpowder, Tzippori, Izrael). Izraelský typ andulky je považován za světloocasé nebo-li běloocasé v modré a žlutoocasé v zelené řadě a takto je i schválen izraelským klubem chovatelů andulek. V mém chovu je tato mutace rovněž zastoupena.

Převládá názor že se nejedná o stejnou mutaci jako dánský dominant, neboť mláďata mají jen dvě dlouhá ocasní pera zesvětlená a ne vždy po prvním přepeřování získávají charakteristickou kresbu. 

Dědičnost mutace dánský dominant je autosomální neúplná dominantní, takže existuje ve dvou formách a to jako jednofaktoroví (označováni symboly SF) a dvoufaktoroví (označováni symbolem DF).

Jednofaktorový (SF) jedinec se vyznačuje zesvětlením dlouhých ocasních per, která v zelené řadě jsou téměř žlutá, v modré téměř šedavě bílá v závislosti na základní barvě těla s tmavým stvolem, který se od normálně zbarvené příslušné mutace neliší. Letky jsou rovněž zesvětleny a jejich okraj vnější větve tvoří tmavý lem. Charakteristická je kresba štítů křídel, kde stvol pera zůstává tmavý, střed pera je zesvětlen a spodní okraj opět tvoří tmavý lem což připomíná „šupinky" – viz detail štítu křídla. Sytost zbarvení těla není změněna.

Danish dominant nesmí být spojován s jinými podobnými mutacemi – ztratila by se jejich jedinečná kresba. Nejvhodnější spojení je s plnobarevnými, rovnými protějšky. 

Charakteristická kresba této mutace se šlechtí již více jak dvě desítky let. Ale dánský dominantní Edged má nevýhodu, že se podobá hodně rozšířené perlové mutaci, se kterou neznalými chovateli bývá zaměňován, což má za následek ztrátu této jedinečné kresby křídel. Zvláště pak u DF jedinců, kdy perloví jsou téměř čistě žlutí nebo bílí, kdežto DF Edged si zachovává lehce světlé vlnkování při zachování téměř původní barvy těla.

Za nejkrásnější považuji kombinaci s fialovým a antracitovým faktorem, kdy tmavé zbarvení těla kontrastuje s téměř bílými či žlutými štíty křídel s lehoučce naznačenou kresbou u DF jedinců. Ale i SF jedinci v této kombinaci jsou velice líbiví. Rovněž žlutolící vypadají zajímavě. 

Již na jaře roku 2006 při schvalování nových mutací byl dánský dominantní Edged dánským klubem DUK schválen jako nová mutace. 

O mnoho let později byl zařazen světovou andulkářskou organizací (WBO - world burgerigar organisation)  do oficiálního standardu. 

 

Použité zdroje:"Undulater - naturlig pasning", Palle Frejvald Hansen, dále chovatelské stránky Švédska, Norska a Dánska

Autor textu: Ing. Václav Blažek
Autor fotografií zdroj: Ing. Václav Blažek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru