Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Růžoví ibisové v Camarones
Sdílet:

Růžoví ibisové v Camarones

Při naší cestě severní Kolumbií nás rybáři v Puente Bomba upozornili na velké pestrobarevné ptačí hejno zdržující se na pobřeží Karibiku poblíž vesnice Camarones. Jednalo se o smíšené hejno ibisů bílých a ibisů rudých. Někteří ptáci měli ale peří světle růžové. Mohla to být nedobarvená mláďata ibisů rudých? 

Camarones

Santuario de Flora i Fauna Los Flamencos Colombia je celý název chráněného území ležícího na jihozápadě poloostrova La Guajíra v severovýchodní Kolumbii. Oblast o rozloze 7 000 ha byla od roku 1977 chráněným územím pro plameňáky americké (karibské). Od roku 1992 je Národním parkem Kolumbie, jehož cílem je chránit ekosystém bažin, lagun, suchého lesa a pláží Karibského moře.

Území parku je ze západní strany ohraničeno řekou Tapias a na východě Karibským mořem. Mezi těmito hraničními body jsou čtyři laguny – Benzanillo, Cienaga del Navío Tocomarones, Cienaga del Navío Quebrado a Laguna Grande. Řeka Tapias je propojena říčkou s Lagunou Grande a ta pak přes drobné potůčky, bažiny a ostatní laguny s Karibským mořem. 

Celé území rezervace je rovinaté. Nejvyšším bodem je pět metrů vysoká písečná duna. Díky této geografii dochází vlivem mořského přílivu k mísení sladké a slané vody v různém poměru v závislosti na vzdálenosti mokřadu od oceánu. Hladina vody v lagunách je závislá na množství srážek v krátkém období dešťů v květnu a říjnu. V této době může hladina Laguny Grande dosáhnout své maximální výšky 120 cm. Pak postupně klesá až pod hranici 50 cm.

V období sucha postupně vysychají propojení mezi mokřady. V mělčinách je uvězněno obrovské množství drobných sladkovodních i mořských ryb. Dalšími „vězni“ se pak po pravidelném přílivu stávají z moře migrující korýši a krevety. Obrovské množství snadno dostupné potravy přiláká do oblasti mnohapočetná hejna ptáků. Ze 185 ptačích druhů zaznamenaných v Los Flamencos je celých 80 procent stěhovavých. Nejpočetnější jsou plameňáci karibští, kterých se zde v závislosti na ročním období zdržuje od 800 do 10 000. Další velmi početná hejna tvoří například pelikáni, kolpíci, volavky, rybáci, kormoráni, rackové a ibisové.

U vstupu do Národního parku Los Flamencos leží rybářská vesnička s příznačným názvem Camarones (Kreveta). Jejími obyvateli jsou rodiny rybářů – lovců krevet. Někteří z nich se podílejí na ochraně území parku a jsou i průvodci jeho návštěvníků. Jedním z nich je rybář, jehož jsme potkali v nedalekém městečku Puete Bomba.

Ibis růžový

Ibis bílý (Eudocimus albus) žije na rozsáhlých územích pobřeží jihu Severní Ameriky, Střední Ameriky a karibských ostrovech. Ibis rudý (Eudocimus ruber) se vyskytuje na severu Jižní Ameriky. Oba druhy žijí jen na území Venezuely a Kolumbie. V několika lokalitách (viz mapa) se setkávají. 

Ptáci tvoří smíšená hejna, společně hnízdí a dochází i k vzájemnému křížení obou druhů.Mladí ptáci ibisů bílých, ibisů rudých i jejich kříženců jsou zbarveni šedočerně nebo šedohnědě. Postupně se u nich začíná objevovat více bílého peří, které se pak u ibisů rudých mění přes temně oranžové v nachově červené a u hybridů ve světle růžové. Ibisové rudí tedy nemají v žádné fázi svého vývoje peří světle růžové. U všech dospělců pak zůstává černé peří jen na koncích křídel a je viditelné pouze při letu. Ibis růžový není druh, ale hybrid ibise bílého a ibise rudého.

Národní park Los Flamencos v Kolumbii je jednou z mála lokalit na světě, kde je možno růžové ibise pozorovat, a pravděpodobně jedinou, kde se vyskytují v tak velkém počtu. Jen u Camarones se modré nebe často mění v červenobílorůžové.

Autor textu: MVDr. Lubomír Palkovič
Autor fotografií zdroj: MVDr. Lubomír Palkovič, Ing. Josef Nožička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru