Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zvažujete pořízení andulky? A znáte těchto 25 zajímavostí?
Sdílet:

Zvažujete pořízení andulky? A znáte těchto 25 zajímavostí?

Andulky patří v Česku k těm nejoblíbenějším papouškům a většina z nás zná alespoň jednoho člověka, který párek těchto barevných ptáčků chová. Přemýšlíte-li sami o pořízení papouška, ale nemáte prostor, finance či kapacitu na velkého ptáka, jako jsou třeba ary, nebo vás zkrátka jejich menší, na manipulaci poněkud jednodušší příbuzní uchvátili, možná je pro vás právě andulka ten správný mazlíček. V následujícím článku vám představíme 25 zajímavostí o andulkách, abyste své znalosti o nich mohli rozšířit.

1. Andulky mají třetí oční víčko, které není obvyklé viditelné, ale je důležité pro zvlhčování očí a jejich ochranu před špínou či různými drobnými částečkami.

2. Andulky můžete znát také pod názvem papoušek vlnkovaný.

3. Tempo dechu těchto malých ptáčků je pozoruhodné – pohybuje se mezi 65–85 dechy za minutu.

4. Také srdeční tep andulek je extrémně rychlý. Tak rychlý, že jej nelze běžným poslechem vůbec pozorovat – jejich srdce totiž tluče rychlostí asi 300 úderů za minutu.

5. Původní andulky byly žluto-zelené, z nich se následně vyvinuly ostatní barevné varianty. Druhým zbarvením bylo žluté, které je výsledkem šlechtění a genetické mutace. První žlutá andulka nebyla spatřena až do roku 1878.

6. Andulky disponují takzvaným monokulárním viděním, což znamená, že pohybují a vidí každým okem zvlášť.

7. Na celém těle andulky byste dokázali napočítat až 3 000 jednotlivých peříček.

8. Když jsou andulky spokojené, či přímo šťastné, skřípou zobáky. Podobně jako třeba kočky předou.

9. Kosti andulek, zejména dlouhé kosti jejich křídel, jsou (stejně jako kosti většiny ostatních létajících ptáků) duté, naplněné téměř výhradně vzduchem.

10.   Andulky mají víc krčních obratlů než člověk, což jim umožňuje zaklonit hlavu o 180° nahoru nebo ji otočit dozadu.

11.  Ztráta více než 10–12 kapek krve může být pro ptáka velikosti andulky zcela fatální.

12.  Kostra samiček andulek v období páření získává na tvrdosti díky tomu, že se v rámci podpory rozmnožování aktivují zásoby vápníku v jejím organismu. To může mít za následek, že se její hmotnost zvýší až o 20 %.

13.  Skořápky andulčích vajec jsou pokryty póry, které umožňují, aby se kyslík a oxid uhličitý dostaly do a z nitra skořápky.

14.  Míra světelnosti spolu se zkracujícími a prodlužujícími se dny samičkám andulek napovídá, kdy přichází období páření. Umělé osvětlení může tento proces značně ovlivnit.

15.  V případě savců jako je člověk dochází k dýchání tak, že se opakovaně stlačuje a rozšiřuje hrudní koš, díky čemuž do plic proudí vzduch s kyslíkem při nádechu a při výdechu zase odchází oxid uhličitý. U andulek - a ptáků obecně - je proces dýchání poněkud jiný. Kyslík je v plicích přítomen neustále, tedy při nádechu i výdechu a výměna plynů je u nich obecně pomalejší. 

16.  Andulky nemají močový měchýř – jako ostatní ptáci disponují kloakou, jediným otvorem, kterým z jejich těla odchází moč i fekálie naráz.

17.  Andulky také vylučují velmi často, zhruba každých 20 minut.

18.  Vlnová délka zvuku, kterou andulky slyší, se pohybuje mezi 400–20 000 Hz. Andulky si také mohou zvukové sekvence pamatovat a občas je i imitují.

19.  Andulky disponují skvělým zrakem, zaměříme-li se na to, kolik obrazů je jejich mozek schopen v čase zprocesovat. Zatímco člověk za sekundu zachytí asi 16 obrazů, andulky i přes 150.

20.  Přestože vám nikdo nezaručí, že zrovna vaše andulka bude zpívat, či rovnou mluvit, andulky jako druh patří k těm hlasově obdařenějším ptákům. Velká spousta z nich navíc dokáže říct aspoň pár slov. Když už se navíc mluvit naučí, často mívají širší slovník a čistší hlas než ostatní papoušci včetně kakadu či ary.

21.   Existují dva odlišné druhy andulek – australská a anglická, která je o něco větší. Anglická andulka je záměrně šlechtěna zejména pro zvířecí trhy, zatímco australský typ je podobnější původní, divoce žijící variantě.

22.  Anglický typ andulek je o něco větší než jejich australské příbuzné, mají také větší hlavu a výraznější opeření v oblasti hlavy a obličeje.

23.  Dlouho se věřilo, že právě andulky jsou vůbec nejmenšími papoušky. Ve skutečnosti jsou ještě menší takzvaní papoušíčci, například papoušíček šedokřídlý, kteří však po mnoho let nebyli mezi papoušky řazeni. Velikostní rozdíl mezi větším papoušíčkem a malou andulkou ale není zrovna výrazný.

24.  V anglofonních zemích andulky řadí do skupiny takzvaných „parakeets“, tedy malých papoušků. Může se vám proto stát, že bude-li někdo mluvit o andulce (angl. budgie či budgerigar), bude vlastně referovat o jiném druhu papouška.

25.  Andulky lze naučit počítat do tří i jednoduché sčítání, tedy takové, které obsahuje pouze jedničku, dvojku a trojku. Vezmete-li si tedy před andulkou do ruky tři pamlsky, ale nabídnete jí pouze dva, bude nejspíš velmi dobře vědět, že ji šidíte!

Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru