Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Plody z naší přírody papouškům
Sdílet:

Plody z naší přírody papouškům

Plody z naší přírody papouškům Krmení, které dáváme papouškům, je pouze náhrada, protože nejsme schopni jim nabídnout to, co jim poskytuje...

Krmení, které dáváme papouškům, je pouze náhrada, protože nejsme schopni jim nabídnout to, co jim poskytuje příroda v jejich vlasti. Mnohé druhy se živí převážně zralými, suchými semeny, které jim chovatel dá. Přednostně vezmou ovoce, plody, bobule, pupeny, květy a jiné části rostlin.

Mnoha chovatelům snad ani není známo, že i v našich zeměpisných šířkách nalézáme širokou paletu různých divokých a ozdobných rostlin, jejichž plody budou s chutí požírat.

Nejznámější je růže šípková (Rosa canina), její plody - šípky - mají vysoký obsah vitaminu C. Šípkové keře rostou divoce na mezích, okrajích polí, lesních světlinách ap.

Větší oblibě u ptáků se těší plody keře Rosa rugosa, který se vysazuje na zahradách, na dálničních pruzích a v parcích. Plody jsou velké šípky s rosolovitým obsahem a velikým semenem (semeny). Šípky můžeme sbírat od srpna a září do pozdního podzimu. S úspěchem se dají skladovat v mrazáku.

Jeřabiny - plody jeřábu obecného (Sorbus aucuparia) jsou malvice, které můžeme v nížinách sbírat od srpna do prosince.

Podáváme je ptákům čerstvé i sušené. S úspěchem je můžeme skladovat v mrazáku. Jeřabiny po vyjmutí z mrazáku nepodáváme ihned, ale počkáme, až získají teplotu místnosti. Jeřabiny sice ztmavnou, ale i pak je mohou ptáci konzumovat. Obsahují kyselinu jablečnou, sorbit, pektin, provitamin A, vitamin C. Je nutno poznamenat, že sušené jeřabiny žerou papoušci méně ochotně. Doporučuje se vložit je na 12 hodin do vody, kde změknou a poté je ptáci vezmou rádi.

Plody dřišťálu obecného (Berberis vulgaris), hlohyně (Pyracantha coccinea), hlohu (Crataegus) a skalníku (Cotoneaster) se ke zkrmování hodí výborně. Jejich sběr je poněkud obtížný, protože jsou větévky trnité. Sklízet můžeme od srpna do zimy.

Plody rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) jsou pro svůj vysoký obsah vitaminů velmi cenné ke krmení. Mají nejen nejvyšší obsah vitaminu C ze všech bobulovin, ale jsou bohaté na provitamin A, vitamin B1, B2, B6 a E. Sklízet je lze od září do prosince.

Plody trnky obecné (Prunus spinosa) jsou dosud jako krmivo pro papoušky méně známé. Dozrávají v září. Sklízet se doporučuje po prvním mrazu, neboť jsou chutnější.

Plody černého bezu (Sambucus nigra) se doporučují zkrmovat jen čerstvé. Ke zmrazování se pro vysoký obsah šťávy nehodí.

Svým článkem chtěl autor A. B. upozornit chovatele na hodnotné krmení, které roste prakticky za našimi dveřmi.

 
Autor textu: (FA)
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru