Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nezávislý posudek na líheň pro papoušky Octagon 20 Mk firmy Brinsea
Sdílet:

Nezávislý posudek na líheň pro papoušky Octagon 20 Mk firmy Brinsea

Posudek společnosti chovatelů a vystavovatelů - SPBE (Society of Parrot Breeders and Exhibitors, USA) - Todd Edsel.

Testování vajec

Při hodnocení inkubátoru byl konečný test jasný. Může líheň Octagon 20 správně vytvořit přírodní podmínky nezbytné pro riskantní vývoj papouška od vejce ke kuřeti? Odpovědět lze naprosto rozhodně - ANO.

Když firma Brinsea Products Inc. darovala líheň Octagon 20 do speciální tomboly na "GABS 97", bylo rozhodnuto otestovat výrobek do následující série posudků na výrobky pro časopis SPBE. Vejce pro testování byla pečlivě vybírána. Test mohl skončit, pokud by výsledkem bylo mrtvé nebo deformované kuře. Když bylo v budce nalezeno čerstvě snesené vejce amazoňana žlutoramenného, bylo vybráno pro test místo ponechání vejce pod rodiči. Bylo to pro testování líhně výhodné, neboť první den inkubace je nejvíce problémový, a tak je i nejlepším ohodnocením kvality inkubace. Pátý den již byly patrné známky vývoje embrya. Po 28 dnech mládě amazoňana začalo naklobávat skořápku.

Octagon 20 je dobře zkonstruovaná jednotka s mnoha výhodnými vlastnostmi pro chovatele ptáků - mimo jiné například i snadné čištění a desinfekce. Líheň také spolehlivě udržuje nastavenou teplotu. Má ventilátor, zařízení na počítačové bázi, pomocí kterého je teplo rozváděno po celé líhni. Zdrojem tepla jsou tepelné tyčinky umístěné ve vrchní části líhně tak, aniž by vadilo při vizuální kontrole vajec skrz průhledné okno ve víku. Dvojité víko líhně pomáhá udržovat teplo.

Naklápění vajec

Jinou dobře vymyšlenou vlastností je naklápění vajec. Je lepší než pohyb vajíček pomocí rolovacích tyčinek a jiných podobných zařízené. (Obáváme se toho, že vejce jsou poškozována vzájemným třením, neboť na nich bývají patrné známky odírání se). U Octagonu 20 se naklápí celá líheň s vejci uvnitř a skořápky vajec se nedřou ani o dno, ani o sebe navzájem. Také nehrozí nebezpečí, že by se líhnoucí kuře dostalo mezi pohyblivé rolují části líhně.

Další plus pro tento přístroj je, že funguje i jako vynikající inkubátor. Zkušení chovatelé vědí, že k urychlení líhnutí potom, co kuře natrhne vnitřní membránu, je třeba vyšší vlhkost. Schopnost Octagonu 20 zvýšit vlhkost prouděním vzduchu je vynikající a líhnutí je tak velmi rychlé.

Každý výrobek má své chyby

Tak jako není na světě žádný oběd zadarmo, tak i každý výrobek má své chyby. Ačkoli ne mnoho i Octagon 20 jich má několik. Přídavná zařízení jsou nákladná. Ani líheň spolu s naklápěcí vidličkou není nejlevnější (pozn. překladatele - na našem trhu je cena asi 12 000 Kč). Líheň lze mít i bez vidličky a naklápět ji ručně, ale většina lidí nechce být uvázána více, než je nutné. Pokud chcete zvlhčovač, buďte připraveni na ještě větší útratu. Zvlhčovač firmy Brnsea je celkem pokročilý a nepotýká se s problémy s kontaminací a kalibrací. Jiným nedostatkem je velikost líhně. Je příliš malá pro větší množství vajec, kterého se dosahuje ve vrcholné sezóně. Pojme asi 40 vajec arů. Cena je vysoká natolik, že si málokdo může dovolit vlastnit více těchto líhní. Větší možnosti skýtají větší modely firmy Brinsea - Octagon 100 a 250.

Závěrem: Octagon 20 je vynikající výrobek. Je výborný pro chovatele, pro něž je chovatelství koníčkem. A hodí se i pro středně velké chovy. Během naší prověrky líheň pracovala výtečně, funguje i jako dobrá dolíheň. Je celkem malá, snadno k ní lze připojit přídavná zařízení. Může sloužit i jako rychlá pomoc pro naléhavé případy.

 

Autor textu: Prodejce líhní Brinsea
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru