Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Standard 2.část
Sdílet:

Standard 2.část

Výstavní podmínky Jedna výstavní třída musí obsahovat nejméně 7 ptáků v kategorii jednotlivců a 12 ptáků v kategorii kolekce, aby mohli být v...

Jedna výstavní třída musí obsahovat nejméně 7 ptáků v kategorii jednotlivců a 12 ptáků v kategorii kolekce, aby mohli být vyhodnoceni vítězové tříd. Jinak se stahují nejbližší třídy dohromady.

Všechny drobné exoty lze vystavovat jednoleté až dvouleté a neposuzují se rozdílně (tj. ročník 1999 a 2000 nebo 2000 a 2001 atd.). Každý pták u skupiny "bodovaných" se musí kroužkovat kovovým kroužkem přiměřené velikosti, který může být i eloxovaný. Používat další barevné kroužky je nepřístupné. V jedné kleci lze vystavovat vždy jenom jednoho ptáka. Na pohlaví se nehledí, jen uvnitř jedné kolekce je třeba dodržet poměr: 2,2 nebo 4,0 nebo 0,4.

Standard zebřiček (Taeniopygia guttata)

Kondice: zahrnuje tělesnou kondici a připravenost ptáka na výstavu. Dobrá výstavní kondice je předpokladem k tomu, abychom mohli přistoupit k posuzování exponátu. Pozorujeme-li hned ze začátku, že pták je plachý, divoce poletuje v kleci a nesedá na bidélko, není pro výstavu vhodný. Takového ptáka neposuzujeme a ze soutěže vyloučíme. Stejně postupujeme při prokazatelném onemocnění, projevujícím se například spavostí, čepýřením, silně svěšenými křídly. Důvodem pro výluku je i scházející více než jeden drápek, silné rozpelichání atd. Teprve jsme-li s kondicí spokojeni, přistoupíme k dalšímu hodnocení podle bodovací stupnice a jejích pozic.

K pozicím:

I. Typ, postava, velikost, kondice: (40 bodů). V této pozici posuzujeme typický postoj a vzhled vystavované zebřičky. (Obraz ptáka by měl mít každý posuzovatel v paměti, aby na první pohled zjistil klady nebo vady vystaveného ptáka). Je třeba upozornit jen na rovná záda a z linie nepatrně vyzvednutou hlavu a ocas. Postava je silnější, dobře zakulacená, bez větších vyklenutí po celém těle. Pták je mnohem větší, než se žádalo dříve (120 mm).

II. Barva, kresba: (35 bodů). Musí odpovídat popisu jednotlivých barevých rázů. Všeobecně je třeba dodat, že samičky nesmějí mít v žádném případě znaky samců. Ostatní kresby, jako barevné skvrny na tvářích a na bocích, pás přes prsa a na ocase, nesmějí být přerušeny nebo jinak neuceleny. Výjimka je pouze u strak. Jednotlivé barevné rázy musí být od sebe dobře rozlišeny a výrazné. Takzvané mezibarvy nejsou žádoucí a z posuzování se vylučují. U šedých je třeba dávat pozor na skvrnitost, jako u všech ostatních barev a na hnědé lemování na zádech, které se trestá. Bílé nesmějí mít žádná tmavá pera. Stříbrné se dělí na pastelová (dominantní) a isabelová (recesívní), pasteloví jsou světlejší s převahou šedi, isabeloví jsou více do hněda. U strak má být strakatost dobře ohraničená v poměru 40:60 % v partii světle a tmavě zbarvené, samec musí ukázat ze všech pohlavních znaků alespoň část. Žlutozobá se mohou vyskytovat ve všech barevných rázech. Barva zobáku má být jasně žlutá, nikoli jenom oranžově žlutá.

III. Opeření: (10 bodů). V této pozici se hodnotí pouze 10 body. To znamená, že se zde trestá mírněji, než u předchozích pozic, kde je k dispozici 40 nebo 35 bodů. Chybějící letky nebo ocasní péra, neuhlazení, ušpinění a slepení, uvolnění, roztrpaní, dlouhý nebo neuzavřený ocas, trestá se.

IV. Zobák, nohy, prsty: (15 bodů). Zobák má mít správnou velikost úměrnou dnešním větším ptákům. Nemá být dlouhý nebo příliš klenutý. U samců je korálově červený, u samiček o odstín světlejší, ale ještě oranžovočervený. U žlutozobých může být u samce zobák tmavšího tónu. Nohy jsou oranžově červené, krátké, ve správném poměru k tělu, stehna s hladkým opeřením a jen velmi málo viditelná. Tři prsty jsou vpředu a jeden s krátkými drápky vzadu.

Přehled nomenklatury výstavních skupin a tříd pro zebřičky

třída nomenklatura série šedi
1 šedá
3 světlohřbetá šedá
5 mramorová (škrabošková) šedá
7 stříbrná (pastelová) (stříbrná dominantní)
9 světlohřbetá stříbrná
11 běloprsá (pinguin) šedá
13 běloprsá stříbrná
15 isabelová šedá (stříbrná recesivní) (světloprsá)
17 šedolící šedá
19 černolící šedá
21 černovousá šedá
23 černoprsá šedá
23a černoprsá světlohřbetá šedá
23b černoprsá mramorová šedá
23c černoprsá stříbrná
23d černoprsá isabelová šedá (phaeo)
23e černoprsá šedolící šedá
25 oranžovoprsá šedá
25a oranžovoprsá světlohřbetá šedá
25b oranžovoprsá mramorová šedá
25c oranžovoprsá stříbrná
25d oranžovoprsá isabelová šedá (phaeo)
25e oranžovoprsá černolící černovousá šedá
27 oranžovoprsá černoprsá šedá
27a oranžovoprsá černoprsá isabelová šedá (phaeo)
29 achátová šedá
31 strakatá šedá
třída nomenklatura série skořicová
2 skořicová (hnědá)
4 světlohřbetá skořicová
6 mramorová (škrabošková) skořicová
8 béžová (pastelová) (béžová dominantní)
10 světlohřbetá béžová
12 běloprsá skořicová (pinguin)
14 běloprsá béžová
16 isabelová skořicová (béžová recesivní) (světloprsá)
18 hnědolící skořicová
20 černolící skořicová
22 černovousá skořicová
24 černoprsá skořicová
24a černoprsá světlohřbetá skořicová
24b černoprsá mramorová skořicová
24c černoprsá béžová
24d černoprsá isabelová skořicová (phaeo)
24e černoprsá hnědolící skořicová
26 oranžovoprsá skořicová
26a oranžovoprsá světlohřbetá skořicová
26b oranžovoprsá mramorová skořicová
26c oranžovoprsá béžová
26d oranžovoprsá isabelová skořicová (phaeo)
26e oranžovoprsá černolící černovousá skořicová
28 oranžovoprsá černoprsá skořicová
28a oranžovoprsá černoprsá isabelová skořicová (phaeo)
30 achátová skořicová
32 strakatá skořicová
serie šedá a skořicová
33 bílá
34 červenoboká
35 žlutozobá (všech tříd)
36 chocholatá (všech tříd)
37 novinky (mutace, kombinace)
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru