Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Na vědomost se dává.…
Sdílet:

Na vědomost se dává.…

Chovatelé, kteří se zajímají o vzácnější druhy větších papoušků vědí, že Ara horský /ara couloni/ se u našeho jednoho chovatele objevil v roce 1992 a již v roce 1996 byl zde úspěšně odchován.

První odchov na světě

Jsem přesvědčen, že to byl první odchov na světě. Moji doměnku, kterou jsem vyjádřil na stránkách německého odborného časopisu "Gefiederte Welt" 11/96, dosud nikdo nevyvrátil! Přibližně ve stejném období sestavili další naši chovatelé několik párů arů horských, které pravidelně spolehlivě odchovávali mladé. Některé samice snášely oplozená vejce, ale -což není ojedinělé- o vylíhnutá mláďata se nestarala a ta proto musela být brána k umělému odchovu.

Není pochyb o tom, že se jedná o významný chovatelský úspěch, na který může být celé naše chovatelství hrdé! Proto jsem také v zahraničním tisku /Německo, Rakousko/ na tuto skutečnost několikrát upozornil.

Dva páry arů horských

Ve zmíněném německém odborném časopise pro chovatele všech skupin ptáků "Gefriederte Welt" byla zpráva, že známý Loro Parque na ostrově Tenerifa /Kanárské ostrovy/ získal dva páry arů horských. Jeden pár umístili do veřejně přístupné voliéry, druhý do oddělené odchovny.

Pár umístěný v odchovně zahnízdil v roce 1998 G.W.12/98. Samice snesla koncem května a začátkem června čtyři vejce, všechna byla oplozená. 30. června se vylíhlo první mládě u rodičů, kteří o něj začali pečovat. Mláďata při líhnutí z druhého a třetího vejce se nemohla sama vyklubat a bylo nutno jim pomáhat. Tato mláďata byla proto ihned umístěna do inkubátoru a uměle odchována. Čtvrté mládě se vylíhlo v hnízdě, ale ihned potom bylo nalezeno mrtvé. Po tomto zjištění bylo pro jistotu i první mládě z hnízda rodičů odebráno k umělému odchovu. Všechna tři mláďata byla bez problémů odchována do úplné samostatnosti.

Podrobná zpráva o chovu

Současný kurátor Loro Parque podá o umělém odchovu arů horských ve zmíněném časopise podrobnou zprávu. Splní-li pan Miguel Bueno tento příslib, zveřejním jeho informaci ve zpravodaji Fauna.

Při této příležitosti se obracím na ty naše úspěšné chovatele arů horských, se kterými nejsem dosud v kontaktu, aby se ozvali a sdělili mi své zkušenosti. Po domluvě a s jejich souhlasem bych o tom napsal do zahraničního tisku. Není pochyb, že se má naše chovatelství čím chlubit. Těším se na vaše zkušenosti. Děkuji.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru