Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
"Mikrovlnky" k ohřívání krmiva?
Sdílet:

"Mikrovlnky" k ohřívání krmiva?

"Mikrovlnky" k ohřívání krmiva? Mohou se vyskytnout zdravotní rizika? Nad těmito otázkami se zamýšlí v časopise Papageien 6/97 dr. M. Wagn...

Mohou se vyskytnout zdravotní rizika? Nad těmito otázkami se zamýšlí v časopise Papageien 6/97 dr. M. Wagner. Dovolte, abychom ve stručnosti na toto téma upozornili.

Stále více chovatelů používá k ohřívání kaší k umělému odchovu papoušků místo osvědčené staré metody ve vodní lázni ohřívání v mikrovlnné troubě. Dosud o možných nebezpečích, které by se mohly projevit na zdraví choulostivých ptačích mláďat, nebylo uvažováno.

Především je třeba dát pozor na nebezpečí popálení volete a to proto, že se kaše v mikrovlnné troubě nerovnoměrně ohřívá. V případě, že se kaše před použitím málo promíchá a její teplota se teploměrem neověří, může skutečně k popálení volete dojít. Správná teplota kaše má být 41 st. C +/- 1 stupeň. Mláďata uměle odchovávaná od vylíhnutí mají horší imunitní systém, nežli jejich druhové, kteří byli odchováni vlastními rodiči. Je proto nutné vyloučit další rizika, která by oslabovala obranný systém těchto ptáků.

Při normálním vaření se šíří teplota z povrchu krmiva dovnitř. V mikrovlnné troubě vnikají elektromagnetické paprsky do středu potravy a ohřívají ji rozkmitáním molekul. Přítomná voda se ohřívá nejrychleji. Na první pohled se zdají být oba způsoby shodné, ale je zde stále ještě mnoho nejasností! Již tak vychvalovaný úsporný efekt u vitamínů B1, B2 a B6 podstatně silněji rozrušené, než při obyčejném způsobu ohřívání. Dále kyselina listová, nezbytný vitamin pro tvorbu krve, se v mikrovlnce dokonce 5krát rychleji odbourá, než je tomu při běžném vaření.

Vědečtí pracovníci university ve švýcarském Lausanne prokázali na řadě pokusů, podle nichž bezprostředně po požití potravy ohřáté v mikrovlnné troubě došlo ke změnám v krvi, podobným těm, které jsou pozorovány při vzniku rakovinného procesu.

Dr. W. popisuje ve svém pojedání další případy, které jsou z odborného pohledu velmi náročné. Domnívá se, že je dost důvodů pro to, aby se přehodnotilo používání mikrovlnné trouby pro přípravu potravin všeho druhu a to jak pro lidi, tak i pro nám svěřená zvířata.

Podle zahr. časopisu
Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru