Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Papoušci rodu Poicephalus
Sdílet:

Papoušci rodu Poicephalus

Papoušci rodu Poicephalus Rád bych se s ostatními čtenáři podělil o několik aktuálních poznatků papoušků rodu POICEPHALUS, o které se již...

Rád bych se s ostatními čtenáři podělil o několik aktuálních poznatků papoušků rodu POICEPHALUS, o které se již 15 let zajímám, a kteří žijí neprávem ve stínu populárního papouška Žaka, ačkoli právě tito papoušci jsou pro Afriku typičtí a jejich chov je vzhledem ke střední velikosti možný i v menších voliérách.

Papoušků rodu POICEPHALUS je celkem 9 druhů, kteří žijí v různých biotopech. Od lesnatých oblastí, které jsou nejčastěji, až po suché savany.

Největší z nich je Papoušek kapský (POICEPHALUS ROBUSTUS), jeho jižní forma (ROBUSTUS ROBUSTUS) je však ohrožena, a proto je papoušek kapský přísně chráněn a můžeme ho spatřit nejspíše v Ptačím parku Walsrode. Dostávají se však do chovů severnější poddruhy, které jsou občas nabízeny.

Druhým největším je i u nás chovaný PAPOUŠEK KONŽSKÝ (POICEPHALUS GULIELMI). Jeho způsob života v přírodě, nádherně zachytila televize Prima ve filmu Guerézy. Ceny papoušků konžkých jsou však značně vysoké.

Papoušek černooký (POICEPHALUS CRYPTOXANTHUS) je u nás chovaný a dovážený. Jeho chov jako jeden z prvních publikoval pan Vávra z Jihlavy v časopise Exota. Také se mu podařilo odchovat křížence s papouškem senegalským

PAPOUŠEK NIAMSKÝ (POICEPHALUS CRASSUS). Tento papoušek je natolik podobný papoušku černookému, že ho za něj téměř všichni považují.

PAPOUŠEK SENEGALSKÝ (POICEPHALUS SENEGALUS) je nejznámější papoušek rodu POICEPHALUS. Je i u nás značně rozšířen. Přestože jeho cena stále klesá, jsou již první zprávy o jejich úbytku v přírodě.

Chtěl bych poradit začínajícím chovatelům, že z ptáků odchycených v přírodě se málokdy stane domácí, mluvící mazlíček.

PAPOUŠEK ŽLUTOTEMENNÝ (POICEPHALUS MEYERI). Tento poměrně levný a i u nás rozšířený papoušek si zaslouženě získává stále více příznivců. Má největší oblast výskytu, na níž vytváří 6 poddruhů. Proto pozor na křížení poddruhů.

PAPOUŠEK ČERVENOBŘICHÝ (POICEPHALUS RUFIVENTRIS). U tohoto velmi hezkého, ne však levného papouška existuje výrazný pohlavní dimorfismus, který ho činí zajímavým. Je často chován v západní Evropě.

Papoušek hnědý (POICEPHALUS RÜPELLUV) je trochu podobný papoušku žlutotemennému. Rovněž způsobem života se pravděpodobně neliší. Tento je u nás málo známý a jsem překvapen, jak málo chovatelů tyto papoušky rozeznává.

PAPOUŠEK ŽLUTOČELÝ (POICEPHALUS FLAVIFRONS). Papoušek trochu připomínající zmenšeného amazoňana žlutohlavého. Jde o vzácného papouška, o kterém toho nebylo mnoho publikováno. Vzhledem k ekonomické i politické situaci, a také k množství střelných zbraní mezi lidmi, je pozorování těchto papoušků v odlehlých horských lesích Etiopie pro cizince jistě problematické. Toto platí bohužel i pro další oblasti v Africe, což je velká škoda, protože tento papoušek by ve voliérách našeho podnebí jistě prospíval.

Poznámka:

Dovolte mi doplnit tento příspěvek několika drobnými údaji: papoušky žlutotemenné (Meyerovy) u nás s úspěchem odchovali pp. Malý (1984) a Mrcek (1997).

Papoušky červenobřiché pak pp. M. Rožek (1998) a L. Hovorka (1998). Nepochybuji o tom, že papoušky rodu Poicephalus u nás chovají a pravidelně odchovávají mnozí další chovatelé. Bylo by ku prospěchu věci, kdyby o tom napsali zprávy do naší FAUNY. Děkuji.

Rudolf Vít
Autor textu: Pavel Jelínek
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru