Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pyrura žlutokřídlý
Sdílet:

Pyrura žlutokřídlý

Pyrura žlutokřídlý V únoru 1997 získal známý Loro Pargue nového zástupce rodu Pyrrhura - pyruru žlutokřídlého formy gaudens, který je vla...

V únoru 1997 získal známý Loro Pargue nového zástupce rodu Pyrrhura - pyruru žlutokřídlého formy gaudens, který je vlastně v chovech dosud zcela neznámý s výjimkou malé populace, kterou se podařilo sestavit severoamerickým chovatelům. L.P.zakoupil v USA tři páry po 2.750 US dol. Cena byla mimořádně vysoká, jelikož však dosud není tato forma v Evropě zastoupena a dále bylo prokázáno, že se jedná o ptáky zcela nepříbuzné, byla koupě schválena. Je známo, že první odchov pyrurů žlutokřídlých byl docílen v roce 1982 v USA /ROWLEY/.

Popis: základní zbarvení je zelené s velkými červenými skvrnami na příuší, vnitřní část letky a vnější loketní letky jsou sírově žluté. Spodní strana letek je tmavě žlutá, ocasní pera olivová s nádechem do červena. Zobák je rohový, běháky šedé. Délka cca 24 cm.

V přírodě se forma gaudens vyskytuje v západní Panamě, západní Chiriqui. Žije v horách od 2000 do 2400 m n.m., které jsou porostlé dubovými lesy. Vyskytuje se v párech nebo malých skupinách. Hnízdí obvykle v dubnu.

U L.P. byl jeden ze tří párů, který se jevil jako chovuschopný, umístěn do jedné z voliér, přístupných veřejnosti. V řadě voliér byly vystaveny i jiné druhy pyrurů. Dva zbývající páry byly umístěny do chovného prostory / nepřístupný veřejnosti/ do závěsných klecí o rozměrech 300 x 95 x 95 cm.

Pyrurové byli krmeni stejným způsobem jako jiné, zde již chované druhy rodu, dvakrát denně /ráno v 7 hodin a odpoledne v 15 hodin/. Ráno dostali směs z krájených jablek, hrušek, pomerančů, mrkve, salátu, vojtěšky, rajčat, papáje, červené papriky, opuncií, jižního ovoce a zeleniny podle ročního období. K tomu měli pyrurové ještě granulované krmení. Zbytky těchto krmiv byly v 15 hodin odstraněny a nahrazeny směsí drobných pros, lesknice, nigru, semence,semen bodláku, slunečnice aj.

Pár umístěný v diváckém prostoru trávil stále více času v budce. Zde se 11. července objevilo první vejce. Úplná snůška čítala čtyři vejce. Samice seděla velice pilně a proto bylo rozhodnuto, že kontrola bude provedena až tehdy, kdy by bylo zřejmé oplození vajec. Oplozené bylo jen jedno vejce a z toho se vylíhlo 10. srpna mládě. Jelikož je rodiče dobře krmili, bylo ponecháno v jejich péči. Neoplozená vejce byla z hnízda odstraněna. Ve stáří 15 dnů bylo mládě okroužkováno a 30. září ve stáří 50 dnů opustilo budku. Již třetí den se pokoušelo samo přijímat potravu. U rodičů bylo ponecháno několik dalších týdnů. Zbarvením se velice podobalo rodičům, ale odstín zelené barvy byl výrazně tmavší, červené příuší bylo jen mírně naznačené.

Zpracováno podle GW č.8/98
Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru