Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nejznámější plemena koz v ČR
Sdílet:

Nejznámější plemena koz v ČR

Bílá krátkosrstá Je u nás nejrozšířenější plemeno koz. Od roku 1992 jako plemenné lze uznávat i kozy rohaté. ( jen u koz v KU splňující podmínky...

Bílá krátkosrstá
Je u nás nejrozšířenější plemeno koz. Od roku 1992 jako plemenné lze uznávat i kozy rohaté. ( jen u koz v KU splňující podmínky na užitkovost, exteriér a zdravotní stav ). Kozy jsou rané, střední velikosti a hmotnosti, mají pevnou kostru, dobře vyvinuté svalstvo, harmonickou stavbu těla pevné konstituce, s přiměřeně širokým a hlubokým trupem, na dostatečně silných a dobře utvářených končetinách. Jsou odolné, vysoce plodné, s dobrou schopností pro zhodnocení krmiv, pěkně utvářeným vemenem a struky, minimální dojivostí na druhé a dalších laktacích 750 kg mléka o tučnosti 3,0%.a plodností 160%. Zvířata jsou bílé barvy srsti, přiměřeně krátké, bez výskytu pigmentu. Živá hmotnost u dospělých kozlů se pohybuje v rozmezí 70 - 90 kg, u koz 50 -70 kg. Kohoutková výška u kozlů je v rozmezí 75 - 85 cm, u koz 70 - 80 cm. Plemeno je rané, kozičky zapouštíme v 6 - 7 měsících ( 35 - 40 kg ). Bílé plemeno lze doporučit do větších stád se specializací mléko a výroba kozích sýrů.

Hnědá krátkosrstá
Je u nás druhé rozšířené, avšak oblíbené plemeno koz. Nejvíce chovů je v severních Čechách ( Jablonné v Podj.) dále v jižních Čechách (Čkyně ) a středních Čechách ( Kolín ). Požadavky na hodnocení zevnějšku, plodnosti a zdravotního stavu jsou stejné jako u koz bílých. Minimální dojivost koz na druhé a dalších laktacích - 650 kg mléka o tučnosti 3%. Průměrná dojivost koz v kontrole užitkovosti je 1050 kg mléka o tučnosti 3,55% a je cca o 100 litrů nižší než u koz bílých. Základní barva je hnědá s proměnlivostí od skořicově hnědé, tmavohnědé, červenohnědé, bez pesíků jiné barvy než je barva základní. Mulec je černý, vnitřek ušních boltců je černý, vnějšek je hnědý orámovaný, maska je hnědá. Charakteristický je černý hřbetní pruh táhnoucí se od hlavy až po ocas. Rovněž končetiny jsou tmavé. Živá hmotnost u kozlů je 65 - 85 kg, u koz 45 - 55 kg. Kohoutková výška u kozlů 70 - 80 cm, u koz 65 - 75 cm. Plodnost se pohybuje v rozmezí 200 - 220%. Je raná, kozičky zapouštíme ve stáří 6 - 7 měsíců po dosažení hmotnosti nad 32 kg.

Koza kašmírová
V minulých letech k nám byla dovezena z Nového Zélandu, zejména na Slovensko. Produkuje vlákno dvojího typu. Kratší a rovné pesíky a delší podsadové chlupy, které se vyčesávají. Z nich se vyrábějí jemné kašmírové látky. Roční zisk z jednoho dospělého kusu činí 200 - 400 gramů podsady. Plodnost 130 - 160%. Živá hmotnost u kozlů 70 kg, u koz 35 - 45 kg. Kohoutková výška u kozlů se pohybuje v rozmezí 60 - 70 cm, u koz 50 - 55 cm.
Koza burská
Koza burská je plemeno s robustní stavbou těla a dobrým osvalením. Je vhodné pro užitkové křížení s dojnými plemeny koz. Průměrná plodnost dosahuje 180 - 250 %, průměrný denní přírůstek u kůzlat činí 200 - 250 g, jatečná výtěžnost je více než 50%.

Koza mohérová (angorská)
Srstnaté, rohaté plemeno koz , malého až středního tělesného rámce s dlouhýma svislýma ušima s pozdnějším vývojem. Produkuje vlákno jednotného typu, které se dobře barví. Roční střiž u dospělých koz je 2 - 3 kg u kozlů 5 kg srsti. Toto plemeno poskytuje i kvalitní maso. Plodnost 150%.
Autor textu: MVDr. Jan Sedlák
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru